A világ egyik legnépszerűbb közösségi platormja a fiatalok körében, Amerikában azonban egyre biztosabb, hogy be fogják tiltani a TikTokot.


Bódi Dániel

2023.03.13. – Egyre forróbb napirendi pont az amerikai politikusok körében a TikTok, amit egyre valószínűbb, hogy hamarosan valóban be fognak tiltani az Egyesült Államok egész területén. Az ügy pikantériája, hogy az amerikai képviselőknek már évekkel ezelőtt is akadtak aggályaik a kínai illetőségű alkalmazással szemben, amelyről a mai napig azt gyanítják, hogy azzal figyelik meg az USA lakosságát, valamint a felhasználók privát adatait Kínába közvetítik. Többen attól is tartanak, hogy a közösségi médián keresztül próbálnak majd meg álhíreket terjeszteni, így manipulálva az idén esedékes 60. elnökválasztást.

A TikTok tiltására vonatkozó „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”-nak (az amerikaiak védelme a külföldi ellenség által ellenőrzött alkalmazásoktól) nevezett törvényjavaslatot a napokban szavazták meg sikeresen: a képviselőház 352 igennel és 65 nemmel kétharmados arányban fejezte ki a véleményét. Ezzel most már a szenátusra szegeződik minden szempár, aminek tagjai a napokban döntenek a TikTok sorsáról. Amennyiben ott is átmegy, akkor Joe Biden jelenleg regnáló amerikai elnök már március 15-én, pénteken aláírhatja a törvényt.

Amennyiben ez a forgatókönyv érvényesül – és biztosan meg fog, ugyanis Biden már korábban kijelentette, hogy ha a szenátus is rendben találja a javaslatot, akkor alá fogja firkantani a papirost, akkor a TikTokot üzemeltető kínai ByteDance előtt két lehetséges út áll:

  • vagy kivonul az amerikai piacról,
  • vagy eladja a közösségi platform tengerentúli ágát egy amerikai jelentkezőnek.

Mérget vehetünk rá, hogy ez utóbbi fog történni, sőt, már a videojáték-ipar egyik, ha nem a legnagyobb patás ördögének tartott alakja, az Activision Blizzard éléről év elején távozott Bobby Kotick is bejelentkezett a TikTokért – bár rajta kívül is biztosan akadnak majd rá vevők. Mindeközben persze a ByteDance sem ül tétlenül: Shou Zi vezérigazgató minden adatvédelmi vádat visszautasított a képviselőház egyik bizottságának tett tanúvallomásában, most pedig a szenátust próbálja meggyőzni az alkalmazás maradásáról, mialatt a felhasználókat arra buzdítja, hogy győzzék meg a választott képviselőiket a vétóról.

A tiltás azért lesz számunkra érdekes, mert még ha el is adják az amerikai érdekeltségeket, a Magyarországon is elérhető alkalmazáson a továbbiakban már nem lesznek láthatók az amerikai tartalomgyártók videói. Ezzel pedig drámaian lecsökken a TikTok európai videótára, sőt, a hazai alkotók sem meríthetnek ihletet onnan, csak az Insagramra és YouTube-ra feltöltött rövid videókból.

via – GameSpot

Ezt is olvasd el:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×