Annyi sokkoló meglepetés történt az Oscar-díj lassan 100 éves történetében, hogy már előre számítani lehet a botrányra. Íme néhány igazán emlékezetes eset.

Gábor János

2024.03.12. – Bár a 2024-es, 96. Oscar-gála amiatt is emlékezetes, hogy nagyon nagy filmesek csak most először kapták meg a díjat, a legtöbb embernek a meztelenül a színpadon oldalazó John Cena képe fog beugrani róla. A pankrátorból lett színész isteni humorérzékkel konferálta fel ilyen módon a legjobb jelmez kategória jelöltjeit. Nem ő az első (és biztosan nem az utolsó) sztár, aki meghökkentő pillanatot okozott a díjátadón, viszont az aranyszobor történelmében messze nem csak ilyen, tervezetten vidám mutatványok lettek emlékezetesek.

1. Meztelen férfi az Oscar-gála színpadán 1.0 (1974)

Kezdjük is azzal az esettel, ami apropót adott Jimmy Kimmel és John Cena meztelen ökörködésének. Ahogy azt a műsorvezető említette, éppen ötven éve esett meg az Oscar-gálán, hogy a házigazdák egyike, David Niven már a fináléban konferálta volna fel a legjobb film kategória jelöltjeit, amikor egy meztelen férfi békejelet mutatva átszaladt a színpadon. Erről azt írtuk, a később azonosított Robert Opel performanszának több megfejtése is akadt, de a meztelenkedés és a békejel miatt a vietnámi háború vagy a Watergate-botrány lehetett a kiváltó ok. A férfi később, 1976-ban egy másik, az elnökválasztást kifigurázó akcióval is sokkolt, de Opel melegjogi tevékenységei miatt akár az LMBT-aktivizmust vagy a szexuális üzenetet is beleláthatjuk a megmozdulásaiba. Szomorú utózönge, hogy a férfi erőszakos halált halt: öt évvel később agyonlőtték, de ennek nem volt köze az akcióihoz – úgy tudni, rosszkor volt rossz helyen, amikor fegyveres rablás áldozata lett.

2. Beesnek a South Park csontra betépett írói (2000)

Matt Stone és Trey Parker adott egy pofont az Oscar-díjra jellemző rongyrázásnak és ha már a Blame Canadáért jelölést kaptak a legjobb eredeti betétdal kategóriában, úgy döntöttek, megtrollkodják a vörös szőnyeges bevonulást. Állítólag LSD hatása alatt álltak, mert így még mókásabbnak tűnt Jennifer Lopeznek és Gwyneth Paltrow-nak öltözni.

3. Angelina Jolie szájon csókolja a bátyját (2000)

Nem tudni, hogy a South Park alkotóihoz hasonlóan ő is betépett-e, mielőtt a gálára érkezett, de nagy megdöbbenést váltott ki, először a köszönőbeszédében. A Girl, Interrupted című filmért kapott Oscar-díjjal a kezében szó szerint azt mondta, „most annyira szerelmes” a testvérébe. Angelina erre is rátett egy lapáttal, amikor a bátyussal, James Havennel később pózolt a fotóriportereknek és úgy döntött, szenvedélyesen szájon csókolja a férfit.

4. Tom Hanks leleplezi a meleg tanárát (1994)

Mind közül talán ez a legkellemetlenebb, miközben teljesen véletlen és naiv, sőt, jóhiszemű eset. Hanks ugye ebben az évben kapott Oscar-díjat a Philadelphia főszerepéért, amiben egy meleg ügyvédet játszott, döbbenetes érzékenységgel. A téma akkor sokkal forróbbnak számított a szórakoztatóiparban, mint ma. A színész ettől függetlenül úgy érezte, a köszönőbeszédében illene elismerését kifejezni az LMBT-közösség iránt, így egykori dráma tanárát Rawley Farnsworth-t is megemlítette, mint „az egyik legjelentősebb meleg amerikait”. Az volt csak a bökkenő, hogy Farnsworth addig nem comig outolt és nem is állt szándékában, még a saját környezetében sem. Erre híres tanítványa milliók szeme láttára benyögi a tévében. Pozitív fejlemény, hogy ez az esemény ihlette a ’97-es A boldogító nem című vígjátékot.

5. Adrien Brody és Halle Berry csókja (2003)

Még Jolie-ék csókjánál is emlékezetesebb eset, annak ellenére, hogy nem rokonok között történt, hiszen kéretlen, nem megbeszélt húzás volt Brodytól. Az ilyesmi legfeljebb legjobb barátok között nem zaklatás, így eléggé megosztotta az embereket. A színész Halle Berrytől vette át a legjobb alakításért járó díjat, A zongoristáért, majd örömében szorosan átölelte és szájon csókolta kollégáját. Berry elárulta: semmi nem volt megbeszélve (nem is lehetett, hiszen nem tudta, kinek a nevét húzza ki a borítékból), de nem csinált nagy ügyet belőle.

Brody a rá következő évben alaposan rájátszott a dologra. Ő adta át a legjobb színésznő díját, de mielőtt bemondta volna a győztes nevét (Charlize Theron, A rémért), színpadiasan szájvizet spriccelt a szájába.

6. Marlon Brando indiánlányt küldött az Oscar-díjáért (1973)

Pontosabban: azért küldte, hogy az őslakos helyette menjen fel a színpadra és utasítsa vissza a szobrot, amivel a sztár az indiánok hollywoodi filmekben történő ábrázolása ellen tiltakozott. Amikor Brando nevét a 45. Oscar-díj átadásakor bemondták, Sacheen Littlefeather indián aktivista és színésznő szarvasbőr ruhában felment a színpadra, és azt mondta, „én képviselem Marlon Brandót ma este, és megkért, hogy közöljem önökkel: nem tudja elfogadni ezt a nagylelkű díjat”.

7. Will Smith bever egyet a felesége védelmében (2022)

„Slapgate” néven emlegetik azóta is és persze sokkal csúnyább botrány lett belőle, mint Brody és Berry meg-megszólt csókjából. Miután a műsorvezető Chris Rock viccet csinált Smith feleségének betegségéből (aminek következtében nullára le kellett vágni a haját), a filmsztár felugrott a színpadra, és bevert egyet a komikusnak. Ezt a helyzetet mindenhol máshol nyugtázták volna az emberek azzal, hogy egy férj – némi joggal – megvédi a feleségét (bár az erőszak talán sosem jó válasz), de főműsoridőben pofonnal megtorolni a verbális sértegetést, hát, ez már rossz szájízt hagyott az emberekben, főleg Smith jelentős erőfölénye miatt. Megütötte a kisebbet. Ami gáz, még akkor is, ha Rock tényleg szemét volt: „Jada, szeretlek. G.I. Jane 2, alig várom, hogy lássam”.

8. „És a legjobb film Oscar-díja a La-La-Landé… Ja, bocs, nem” (2017)

A 89. Oscar-díjátadón a legjobb film díjának átadása közben Faye Dunaway és Warren Beatty véletlenül a La La Land című filmet hirdette ki győztesnek a Holdfény helyett. A hollywoodi ikonok tévedésből a legjobb színésznőnek járó borítékot kapták, benne a La La La Land sztárja, Emma Stone nevével. Beatty érezte, hogy valami nem kerek, de Dunaway fel akarta pörgetni a dolgokat és csak bemondta a La-La-Landet. A tévedés azután derült ki, hogy a La La Land csapata felugrott a színpadra és elmondta beszédét. A Holdfény rendezője, Barry Jenkins és stábja ugyan megkapta a maga pillanatát a reflektorfényben, de a kavarodás az Oscar-gála történetének egyik legkínosabb pillanata volt.

Még néhány tipp esti filmezéshez:

Kiváló filmek és sorozatok érkeznek márciusban az HBO Max kínálatába

×