Egészen új szinteket ostromol már az Oscar-gála, aminek 2024-ben a főattrakciója az egy szál semmiben oldalazó John Cena volt.


Bódi Dániel

2024.03.11. – A filmes szakma csúcsa, az elit gyülihelye, a filmkultúra netovábbja. Valahogy így próbálta mindig is pozicionálni magát az Oscar-gála, aminek nívója az elmúlt években egyre inkább a TikTok-Instagram feedek szintjére kezd züllni: korábban egy jól irányzott pofon, most nudizás okán kerül a címlapokra az elméletileg filmekről, a művészetről, a színjátszásról szóló esemény.

Hol vagyunk már Marlon Brandótól, aki 1973-ban az amerikai őslakosok ügye mellett kiállván maga helyett a fontos üzentet vivő Sacheen Littlefeather aktivistát küldte színpadra? Charlie Chaplin 1972-es 12 perces álló ovációja is hihetetlen kulturális történésnek hat. Ami pedig 1974-ben egy társadalomkritikus magánakció volt, az 2024-ben már Móka Miki bulvár nevettetése, az Oscar-forgatókönyv egy fontos eleme.

Ruha le, John Cena fel

1974-ben Robert Opel magát újságírónak kiadva bejutott valahogyan az Oscar-gálára, majd egy békejelet mutatva végigszalad a David Niven házigazda mögött húzódó színpadon, amit kínos nevetés és némi odaszúrás követ. Opel „meztelen a király” performanszának több megfejtése is akad, de a nudizás és a békejel miatt a vietnámi háború és a Watergate-botrány lehet a helyes megfejtés, amit később, 1976-ban egy másik, az elnökválasztást kifigurázó akcióval tromfolt, de Opel melegjogi tevékenységei miatt akár az LMBT-aktivizmust, szexuális üzenetet is beleláthatunk.

2024-ben, tehát Opel akciójának 50. évfordulóján már az Akadémia által jóváhagyott műsor keretében, Jimmy Kimmel felkonferálásával sétálhatott fel a kitesizett John Cena a színpadra, aminek egyetlen, de TikTok- és Instagram-kompatibilis üzenete: „A férfi test nem vicc tárgya”. Nagyon messze vagyunk már a Marlon Brandói magasságoktól. Ami érdekes a műsorban, hogy Kimmel még csak meg sem nevezi Opelt, akit később a hírneve és tevékenysége miatt gyilkoltak meg a saját művészeti stúdiójában.

De legalább jókat nevetgélünk az egy szál himbilimbiben araszoló John Cenán, akit csupán az a boríték takart (oké-oké, zacsitasi is volt rajta, de azt is eltakarták), ami a legjobb jelmeztervezésért kijáró Oscar-nyertes nevét rejtette. Vicci-vicci, kac-kac. Ja, majd elfelejtettem: miután gyorsan Cenára aggattak valamit, a díjat a Szegény párák kapta. Ha pedig nem csak a szégyenlősködő Cena érdekel, akkor a díjazottak teljes listáját itt találod.

Ezt is olvasd el:

Emberségből csillagos ötös sztárok, akik tetteikkel példaképek lehetnek

×