Amerikában meg lehetnek számolva a TikTok napjai. A választások közeledtével egyre nagyobb a tét. Az élesedő harc miatt hamar betilthatják.

Gábor János

2024.03.10. – Az egész világon végig söprő tendencia lehet, ha az USÁ-ban betiltják a TikTokot, vagy rákényszerítik az üzemeltető ByteDance-t, hogy az amerikai részleget adja el. A javaslat egyre nagyobb támogatást élvez és hamarosan szavazhatnak róla. A jelenleg regnáló Joe Biden elnök be is jelentette: ha a képviselők támogatják a TikTok kaszáját, ő biztosan nem fogja gátolni a dolgot – amire jó oka van az ősszel esedékes elnökválasztás előtt. Az endgadget úgy véli, a TikTok jövője egyre bizonytalanabb, hiszen a törvényjavaslat az első döntő fontosságú küszöböt már megugrotta a képviselőházban.

„Ha elfogadják, aláírom”

erősítette meg a CBS News szerint Biden. A „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”, vagyis Amerikaiak Megvédését célzó Törvény a Külföldi Ellenfelek által Befolyásolt Alkalmazásokról nevű javaslat hat hónapot adna a TikTok amerikai részlegének arra, hogy leváljon az anyavállalattól, különben az Egyesült Államokban alkalmazásbolt szintű tilalom alá kerül, vagyis legális és biztonságos formában sehonnan se lehetne letölteni az USA területén. A demokrata Biden támogatása abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy a törvényt a képviselőház republikánus képviselői erőltetik, de hát nem mindenki ítél eleve ördöginek valamit csupán azért, mert vele ellentétes politikai oldal akarja. Még választási évben sem.

A TikTok maga igazolta, hogy tényleg befolyásolja a közvéleményt

A TikTok szerint a törvényjavaslat egy alig leplezett kísérlet arra, hogy kikényszerítsék az alkalmazásuk teljes betiltását. „Ennek a törvényjavaslatnak előre meghatározott kimenetele van: a TikTok teljes betiltása az Egyesült Államokban” – reagált közleményben a cég. „A kormány 170 millió amerikait próbál megfosztani a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogától. Ez vállalkozások millióinak okoz majd kárt, megtagadja a művészektől a közönséget, és számtalan alkotó megélhetését teszi tönkre országszerte.” Azt, hogy a törvény (ami éppen attól óvná az amerikai közvéleményt, hogy egy közösségi platform önhatalmúlag gyengítse a tisztánlátását) mennyire NEM felesleges, maga a TikTok bizonyította be:

nem sokkal a törvényjavaslatról szóló bizottsági szavazás előtt a TikTok push-értesítéseket küldött sokmillió felhasználónak: arra ösztönözte őket, hogy hívják fel a képviselőiket, és kérjék meg őket, hogy ne szavazzák meg a jogszabályt.

Az értesítések a jelentések szerint számos kongresszusi irodában hívásáradatot eredményeztek, mivel a munkatársak több száz tizenéves telefonját voltak kénytelenek fogadni. Van még kérdés? Nos, Joe Biden ellenfelének, Donald Trumpnak a fejében valamiért igen. A republikánus elnökjelölt a saját pártjának képviselői által beterjesztett törvényjavaslat egyik legnagyobb ellenzője lett. Jobb híján azzal érvelt, hogy „ha megszabadulnak a TikToktól, a Facebook és a Zuckerschmuck megduplázza az üzletét”. És hát végülis…

Ezt láttad már?

Miért és mikor gáz bevallani, hogy gamer vagy? Így lehet baj belőle

×