Új tulajdonosok kezébe kerülhet a TikTok, az Egyesült Államok ugyanis egy teljesen új törvényjavaslat betiltathatja az applikációt, ha az végül nem kerül eladásra.

2024.03.11. – Bobby Kotick, az Activision Blizzard korábbi vezérigazgatója – aki tavaly év végén távozott -, láthatóan érdeklődik a TikTok megvásárlása iránt. Ennek oka az lehet, hogy az Egyesült Államokban egy új törvényjavaslat az alkalmazás betiltásával, vagy eladásának kikényszerítésével fenyeget. A The Wall Street Journal beszámolója szerint Kotick felvetette az ötletet az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannak, hogy partnerként részt venne a vásárlásban. Mindezt egy konferencia vacsorán tette a múlt héten, később pedig tárgyalni látták Zhang Yiminggel, a ByteDance ügyvezető elnökével. A WSJ úgy saccolja, hogy a TikTok megvásárlása valószínűleg több százmilliárd dollárba kerülne.

Egy érdekes közreműködés

Kotick több mint 30 éven át vezette az Activisiont, de nem éppen szabad akaratából távozott. Egy 2021-es perben, ami tavaly lezárult, a céget azzal vádolták, hogy az ő vezetése alatt többször is történt szexuális zaklatás, valamint nemi alapú diszkriminációt tartott fenn. A Wall Street Journal nem sokkal később arról számolt be, hogy Kotick tudott az évek során elkövetett visszaélésekről és támadásokról, és ezek közül néhányat nem közölt megfelelően a vezetőtestülettel. Sőt mi több, ahogy eszkalálódott a per, magát Kotickot is megvádolták szexuális zaklatással.

Az információ napvilágra kerülése után az Activision Blizzard alkalmazottai kivonultak, és Kotick lemondását követelték, ám ez akkor még nem történt meg. Kotick végül az Activision Blizzard élén maradt egészen a Microsoft felvásárlásának 2023-as befejezéséig.

tiktok

Bobby Kotick

Kotick állítólagos érdeklődése a TikTok iránt a rendkívül népszerű platform egy viharos pillanatában érkezett. A szerdán szavazásra kerülő törvényjavaslat értelmében a TikTok kínai székhelyű anyavállalatának, a ByteDance-nek hat hónapon belül el kell adnia az alkalmazást, ellenkező esetben kitiltják az amerikai alkalmazásboltokból.

Míg a törvényalkotók TikTokkal kapcsolatos aggodalmai az adatvédelemtől és a Kínához kapcsolódástól való félelmekre összpontosítanak, a WSJ megjegyzi, hogy Altman bevonása a vásárlásba lehetőséget adna arra, hogy a TikTokból szerzett információkat felhasználják az OpenAI mesterséges intelligenciájának tanítására. És hát valljuk be, ez sem hangzik feltétlenül rózsásan első blikkre…

Ezt olvastad már?

Ezzel a 25 kiváló új játékkal teljesen ingyen játszhatsz a Steamen

×