Úgy van, ahogy mondjuk. A Google Deep Mind mesterséges intelligenciamodellje már képes egy képből platformjátékot készíteni.

2024.02.27. – Az utóbbi hónapokban szerintem mind láttuk, hogy mire is képesek a mesterséges intelligenciamodellek, ha kép-és videoalkotásról van szó. Ma már szinte mindent elárasztanak az AI-tartalmak, amiből van is vita rendesen. A mesterséges intelligencia azonban arra is képes, hogy videojátékot készítsen, ehhez pedig nem is kell neki sok dolog. Elég csak egy random kép, amit feltöltöttél. A Google DeepMind fejlesztőcsapata ugyanis nemrég leleplezte, hogy min is dolgoztak mostanában.

A mesterséges intelligencia egyszerű képek alapján 2D-s platformjátékot generál.

Ilyet tud a Google?

A GoogleDeepMind csapatának vezetője, Tim Rocktaschel nemrég egy Twitter bejegyzésben mutatta be, hogy mire is képes az új AI-modell, amit a Genie (dzsinn) nevet kapta. A Genie egy internetes videókkal tanított „alapmodell”, 11 milliárd paraméterrel. Ha adunk a Genie-nek („Generative Interactive Environments”) egy képet bármilyen világról, az képes 2D-s környezetet létrehozni, amelyben aztán platformer stílusban futkározhatunk. Persze egyelőre ezek a játékok nem néznek ki úgy, mint a cikk borítóképe (ami csak illusztráció), azért nem rossz, amit az AI csinál.

Rocktaschel elmondta, hogy a rendszer több mint 200 000 órányi videóból álló adathalmazzal dolgozik, hogy létrehozza ezeket a kis platformer tereket, amikben mozoghat is a karakterünk. Hogy mi is készíthessünk ilyet, elég csak egy képet föltölteni neki, de lehet használni vázlatokat, vagy akár csak szöveget. A Genie aztán létrehozza neked a kis virtuális világot, amiben mozogni is lehet (futni, ugrani, stb.). Valóban lehengerlő technológia, hogy egy szempillantás alatt lesz valamiből 2D-s játék, még ha ilyen kezdetleges formában is. Jól mutatja, hogy idővel ez a technológia elképesztő dolgokra lesz képes, és része lesz a videojáték-fejlesztésnek is. A dzsinnt most már tényleg kiengedték a palackból.

A borítókép illusztráció.

Ezt láttad?

Ütős filmek és sorozatok jönnek márciusban a Netflixre

×