Egy művészlelkű mesterséges intelligencia kizárólag a könyvek leírása alapján megmutatja nekünk, hogyan néznek ki pontosan a Harry Potter karakterei.


Bódi Dániel

2022. 07. 27. – Manapság már nem különösebben húzzuk fel a szemöldökünk egy-egy mesterséges intelligencia alapú képgenerátor hallatán, melyek használatával az alkotók különböző képeket hozhatnak létre kulcsszavak, mondatok, vagy bizonyos attribútumok, akár pontos leírások segítségével.

Az egyik legnépszerűbb ilyen program a DALL-E, amely tulajdonképpen bármit képes elképzelni és megrajzolni, amit a felhasználója óhajt. Ehhez pedig nemcsak a saját képzelőerejét használja, hanem az internetet is, így akár több millió már létező képet átnyálazva tanulja meg és tökéletesíti az alkotási folyamatát. A legérdekesebb pedig, hogy idővel egyre jobb és jobb képeket képes megfesteni.

Ehhez egy nagyon hasonló rendszer az Artbreeder (korábbi nevén a Ganbreeder), ami a StyleGAN és BigGAN modelleken, azaz gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia. Ezt használva megannyi felhasználó próbálhat rá a saját ötletére, és itt jutott eszébe egy MsBananaAnna álnéven alkotónak az egyik legnagyobb kedvence, a Harry Potter. Anna az Artbreederen megadta a népszerű fantasy könyvek szereplőinek leírását, ami aztán magától, vagyis a filmek ismerete nélkül, pusztán a könyvek alapján elképzelte, hogyan nézhetnek ki ezek a szereplők. A végeredmény pedig egészen érdekes lett, néhol eléggé elütnek, de van, amikor kifejezetten hasonlítanak az élőszereplős alteregóikra.

Mutatjuk is, hogyan néznek ki a Harry Potter karakterei a könyvek alapján:

Bal oldalon az AI által megfestett, jobb oldalon pedig a filmes szereplők vannak:

Vernon bácsi

Petunia néni

Dudley

Lucius Malfoy

Narcissa Malfoy

Draco Malfoy

Pansy Parkinson

Bellatrix Lestrange

Peter Pettigrew – Féregfark

Dolores Umbridge

Merope Gaunt – Voldemort anyja (a filmben nem tűnt fel)

Argus Frics

Gilderoy Lockhart

Remus Lupin

Nympahoda Tonks

Minerva McGalagony

Sirius Black

Perselus Piton

Fleur Delacour

Cho Chang

Viktor Krum

Cerdic Diggory

Neville Longbottom

Luna Lovegood

Charlie Weasley (a filmekben nem tűnt fel)

Bill Weasley

Fred és George Weasley

Ginny Weasley

Ron Weasley

Hermione Granger

Lily Potter

James Potter

Harry Potter

Tom Denem

Voldemort

De nem a Harry Potter szereplői az egyetlenek, akiket elképzelt egy AI:

Egy AI életre keltette a történelem 43 jelentős alakját – Így néznének ki 2023-ban!

×