Ha valaha is elmélkedtél már azon, milyen is lenne egy Studio Ghibli által készített Dragon Ball, akkor ne tovább! Megmutatjuk!


Bódi Dániel

2024.02.14. – Tudom-tudom, sok mindenkinek herótja van már a mesterséges intelligenciával generált képektől. De függetlenül attól, hogy ki mit gondolna a modern technológia ezen ágáról muszáj vele foglalkozni, hiszen nem kevés területre fog – vagy már férkőzött most be, kezdve a játékfejlesztéssel a grafikai tervezőmunkákon át egészen az animációs szakmáig.

A legtöbbről azonban az átlagember még csak nem is sejti, hogy AI bevonásával készült volna, sőt, aligha hinném, hogy a legtöbbeknek épp ez volna az utolsó szög, a kizáró és szakító tényező mondjuk egy játéksorozat, vagy egy híresebb animációs sorozat végleges abbahagyásához. Nem gondolom, hogy ha kiderülne mondjuk a következő Far Cry-ról, vagy Call of Duty-ról, hogy AI tervezést is felhasználtak benne majd kevesebben játszanák őket, ahogyan egészen biztosan egyetlen rajongót sem tántorítana el a Dragon Ball következő etapja, ha a részek gyártását megkönnyítendő AI képgenerátort is használnának az animátorok.

Így tehát felesleges is a hozzászólások közötti hiszti, miszerint már megint egy AI által készült képsorozatot mutatunk meg a Leet olvasóinak, pláne, ha éppen olyasvalamit tár elénk, amit emberi művészektől szinte teljesen biztosan sosem láthatunk majd. Legalábbis nem túl valószínű, hogy a Toei Animation valaha is összebútorozna a másik legendás japán animációs stúdióval, a Studio Ghiblivel csak azért, hogy megtudjuk, hogyan is néznének ki a kedvenc Dragon Ball szereplőink egy teljesen eltérő anime stílusban.

Fáj is kicsit miatta a szívünk. A különböző AI alkotók által generált képek ugyanis egészen pontosan megmutatják, milyen remekül állna a Dragon Ballnak a Chihiro szellemországban, a Totoro – A varázserdő titka, a Vándorló Palota, a Vadon hercegnője, vagy épp a Laputa – Az égi palota vizualitása. Az ilyen képzelt kollaborációkat legfeljebb ezért lehetne átkozni: egy olyan alternatív verziót mutatnak a kedvenc filmjeinkből, sorozatainkból – esetünkben animéinkből, melyeket sosem láthatunk később megvalósulni.

Nem mellesleg a képsorozat remek apropót is szolgáltat, hogy egy kicsit promózzuk a Ghibli legújabb alkotását, az „A fiú és a szürke gém” című animációs filmet, amelyet ugyan már csak nagyon kevés mozi és meglehetően ritkán vetít, de még lehet és érdemes rá jegyet váltani. Streaminges premierről egyelőre nem tudni, de a stúdió filmjei jellemzően a Netflixen kötnek ki, így hamarosan ott lesz érdemes keresni, ha a moziban nem sikerül megnézni. Tudom, nem egy Dragon Ball, de mindenképp érdemes időt szakítani rá.

És most jöjjék, amiért mindenki jött (és amihez valószínűleg mindenki legörgetett):

A képek alapján te megnéznél egy Studio Ghibli-féle Dragon Ball rebootot?

Ezt is olvasd el:

Egy AI szerint így nézne ki a Star Wars és a Harry Potter rajzfilmként

×