Mesterséges intelligencia alapú művészeti programokkal rajzoltatták meg animeként a Star Warst és a Harry Pottert úgy, mintha azt a Studio Ghibli készítette volna. A végeredmény megdöbbentő.

2022. 12. 21. – Amíg a hagyományos eszközökkel alkotó művészek többségét elborzasztja és megijeszti a mesterséges intelligencia alapú képalkotó programok hihetetlen képessége, addig mások egészen elképszető alkotásokkal rukkolnak elő tulajdonképpen percenként. Velem legalábbis nagyjából ilyen időközönként jönnek szembe  jól sikerült AI alkotások valamelyik közösségi felületen.

Az olyan szoftverek, mint például a DALL-E, a Midjourney, az Artbreeder, vagy a Stablecog egészen elképesztő fejlődésen mentek keresztül csak az elmúlt egy évben, melyek már nem csak absztrakt, szürreális és álomszerű képek generálására alkalmas. A jó írókával rendelkező fantáziadós kreatívok ugyanis azt alkotnak meg a segítségükkel, amit nem szégyellnek elképzelni, így születtek többek között a

mókás galériák. A még ennél is kreatívabb alkotók még ezeknél is tovább mehetnek, az AI művészeti szoftverek ugyanis arra is képesek már, hogy meglévő, létező művészek stílusát másolják le. Így indult el az AI alkotók körében a legújabb trend, amiben a legendás japán stúdió, a Studio Ghibli 2013-ban visszavonult még legendásabb művészének, Mijazaki Hajao bárhol azonnal felismerhető jellegzetes stílusában alkotnak meg más híres filmes műveket.

Ennek a jelenleg is alakuló trendnek köszönhetően születtek meg a Harry Potter és a Star Wars filmeket animeként bemutató galériák. Az így létrejött képeket több művész – Micah Daigle, Duncan Bentley, Jose Vallejo, Oliver Vician – egymástól függetlenül készítette, ami közös bennük, hogy mindannyian valamelyik AI képalkotót használta, a cél pedig a lehető legjobban lemásolni Mijazaki stílusát. A végeredmény pedig egészen elképesztő:

a mesterséges intelligenciák közel tökéletesen vették a feladatot, olyan, mintha valóban maga a rajzfilmkészítő csinálta volna.

Mindez persze több problémát vet fel, mint amennyi hasznot hozna, hiszen egy stílust jelenleg lehetetlen, de minimum nehézkes levédetni, azaz bárki bárhogyan elkezdheti az ismert animátorok és hagyományos művészek munkáit másolni, vagy visszaélni a nevükkel. Persze van jó oldala is, hiszen így akár tovább is lehet gondolni azokat, esetleg be lehet építeni az alkotói munkába, mellyel jelentősen lerövidíthető egy-egy folyamat.

Szóval ilyen lenne a Harry Potter Studio Ghibli-szerű animeként:

És ilyen volna a legendás Ghibli stílusban a Star Wars:

Mindez persze több problémát vet fel, mint amennyi hasznot hozna, hiszen egy stílust jelenleg lehetetlen, de minimum nehézkes levédetni, azaz bárki bárhogyan elkezdheti az ismert animátorok és hagyományos művészek munkáit másolni, vagy visszaélni a nevükkel.

Ha tetszettek a képek, akkor ezt is érdemes megnézned:

Így néznének ki a kedvenc filmjeid és sorozataid pixeles játékként – KÉPEK

 

×