Sajnos számos tehetséges színész és zenész nem élhette már meg az idősebb kort, most viszont egy kreatív művész egy mesterséges intelligencia segítségével megmutatja, hogyan néznének ki manapság.

Egy, esetleg kettő, de egészen biztosan néhány éve futott egy nagyot az az alkalmazás, ami megmutatta nekünk, hogyan fogunk kinézni majd sokévesen, ősz arcszőrzettel és hajjal, ráncokkal és szarkalábakkal. Hogy megtudjuk, pontosan mennyit tévedett a program, nem kell mást tennünk, mint hogy várunk. De egészen biztosan voltak olyanok is, akik valamelyik felmenőiknek a fiatalkori fotójával tesztelték a dolgot, majd nagy meglepettséggel vették tudomásul, hogy az app valójában sablonokkal trükközget.

Persze tök jól és hihetően, de azért mégiscsak egy jól megkomponált illúzió az egész. Ennél valamivel profibb megoldásokat használ a török hobbifotós, Alper Yesiltas, akit valószínűleg a korábbi alkalmazás ihletett az ‘As If Nothing Happened’, magyarul a ‘Mintha semmi sem történt volna’ című fotósorozatához.

Ez a sorozat olyan színészeket és zenészeket mutat be, akik tragikusan fiatalon hunytak el. Ebben alapvetően nem volna semmi érdekes, Yesiltas azonban azzal – az egyébként szomorú – gondolattal játszott el, hogy mi lett volna akkor, ha ezek a hírességek tovább élhettek volna. Akkor vajon mi lenne velük, hogyan néznének ki? Ehhez hívta segítségül a mesterséges intelligenciát, amely segítségével meg is tudja mindez mutatni.

A művész több különböző szoftvert használt a képek elkészítéséhez, mint például az AI képjavító Remini, vagy mint a Lightroom és a VSCO. Így végül a népszerű mobilos alkalmazásnál jóval komplexebb és valósághűbb képeket tudott készíteni, melyek tényleg teljesen valódinak tűnnek, mintha a képen szereplők a valóságban is megöregedtek volna.

Szomorú, hogy végül nem így történt, és az alábbi színész és zenészlegendák sajnos nem élhették már meg ezt a szép kort.

Freddie Mercury, a Queen legendás frontembere 1991. november 24-én, 45 éves korában AIDS okozta szövődményekben halt meg. Idén 76 éves lenne.

Heath Ledger 28 éves korában távozott, miután 2008. január 22-én különféle gyógyszereket bevett az álmatlanságára. Most 42 éves lenne.

Janis Joplin tehetséges énekesnő 27 évesen drogtúladagolásban hunyt el, 1970. október 4-én. Idén lenne 79 éves.

Kurt Cobain, máig tisztázatlan körülmények között 1994. április 5-én, 27 éves korában öngyilkos lett. Ma 55 éves lenne.

Jimi Hendrix 27 évesen túlzott gyógyszerhasználat és alkoholfogyasztás hatására 1970. szeptember 18-án vélhetőleg belefulladt a saját hányásába. Ma 79 éves lenne.

John Lennont 40 évesen, 1980. december 8-án érte halálos lövés az otthona előtt. Ma 82 éves lenne.

Bruce Lee 1973. július 20-án halt meg 33 évesen, gyógyszer-allergia következtében. Most 82 éves lenne.

Elvis Presley-t a szíve vitte el 42 éves korában, 1977. augusztus 16-án. Ma 87 éves lenne.

2pac

Tupac Shakur, akit 25 éves korában, 1996. szeptember 13-án lőttek le. 2pac most töltötte volna az 51. évét.

AI Portraits by Alper Yesiltas

Diana hercegnő, aki 1997 augusztus 31-én, 36 évesen, tragikus autóbalesetben hunyt el. Most 61 éves lenne.

Paul Walker, a Halálos Iramban sztárja 2013. november 30-án 40 évesen szenvedett különösen súlyos autóbalesetet. Idén töltené a 49-et.

Amy Winehouse 2011. július 23-án súlyos alkoholmérgezésben hunyt el. 27 éves volt. Ma 38 éves lenne.

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a művész további alkotásairól, akkor mindenképpen kövest be őt Instagramon is, ahová folyamatosan tölti fel az elkészült munkáit.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy AI szerint így néznének ki Magyarország nagyvárosai egy steampunk világban

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×