Most az mutatja meg nekünk egy AI képalkotó, hogy nagyjából hogyan néznének ki a történelmi személyek napjainkban.

Bár a mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftvereket a művészek egy igen jelentős része kifejezetten ellenzi, mi azért elég nagyokat tudunk ámuldozni az alkotásain.

Pontosabban a kreatív elme és az AI találkozásának alkotásain, ahhoz ugyanis, hogy a mesterséges intelligencia jó képet tudjon készíteni, elengedhetetlen egy jó írókával, és kellő fantáziával rendelkező ember, aki pontosan megmondja neki, hogy mit szeretne viszont látni. Ezután a program az elérhető összes képanyagából (ami jellemzően több százezres, vagy több milliós forrás) megpróbálja létrehozni a képet.

Így születtek többek között a

mókás galériák. Ezúttal viszont a történelemkönyveket csapták fel az alkotók, majd azt kérték a mesterséges intelligenciától, hogy a történelmi alakokról készült szobrok és festmények alapján mutassa meg nekünk, hogyan néznének ki a mai napunk valóságában.

A végeredmény pedig, ahogyan szinte mindig, egészen elképesztő lett.

A képeket nem mellesleg az AI műveiről jól ismert Hidreley Diao brazil művész készítette – majd osztotta meg őket a Bored Pandán, aki korábban a mesehősöket alakította valós személyekké.

1. Henemetamon Hatsepszut – Maatkaré

Az ókori Egyiptom XVIII. dinasztia ötödik fáraója.

Hatsheput, Pharaoh

2. Jeanne-Antoinette Poisson

Pompadour márkinője, francia polgárleány, XV. Lajos francia király hivatalos, első számú ágyasa.

Madame De Pompadour

3. Leonardo da Vinci

Itáliai festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író, a középkor egyik legnagyobb elméje.

Leonardo Da Vinci

4. Szent József

Az Újszövetség szerint Szűz Mária férje és Jézus nevelőapja.

Saint Joseph

5. Isaac Newton

Angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista; az újkori történelem egyik kiemelkedő tudósa. A legenda szerint úgy jött rá a tömegvonzás (gravitáció) törvényére, hogy a fejére pottyant egy alma.

Isaac Newton

6. Jeanne d’Arc

Francia parasztlány, aki a százéves háború idején a francia királyi sereg élén felszabadító harcot vívott az angolok ellen. Az angolok 19 éves korában elfogták, az egyház pedig máglyahalálra ítélte.

Joan Of Arc

7. Nefertiti

Ehnaton fáraó felesége, a XVIII. egyiptomi dinasztia egyik leghíresebb királynéja, annak ellenére, hogy személyéről alig tudunk valamit.

Queen Nefertiti

8. Caligula

37 és 41 között a Római Birodalom hírhedt császára, aki az uralkodása utolsó éveiben kegyetlen zsarnokoskodásáról, extravagáns, szexuálisan kicsapongó jelleméről vált ismertté.

Caligula

9. Jézus (a híres torinói lepel alapján)

Az Újszövetség szerint Szűz Mária és Isten gyermeke, aki meghalt az emberiség bűneiért.

Turin's Holy Shroud

10. A Szabadság-szobor

Az amerikai Szabadság-szobor modellje nem létezett, ugyanakkor Frédéric-Auguste Bartholdi szobrász valódi személyekről készült egyiptomi, pontosabban a núbiai sírokat őrző kolosszális alakok szobrokat, illetve a szabadság római istennőjét, Libertast vette alapul.

Statue Of Liberty

11. Salah al-Din Yusuf ibn Ayyub

Egyiptom és Szíria muszlim szultánja, aki hihetetlen módon 1187-ben a hattini csatában legyőzte a keresztesek hatalmas seregét, és elfoglalta Jeruzsálem városát.

Saladin, Sultan Of Egypt And Syria

12. Johan Sebastian Bach

Barokk kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége.

Johan Sebastian Bach

13. Dona Isabel de Bragança

Brazil régensnő, Brazília második női államfője, akinek a nevében 1888-ban kihirdették a rabszolga-felszabadítási törvényt. Ezért a Rabszolga-felszabadítóként is szokták nevezni.

Isabel, Princess Imperial Of Brazil

14. Cristina di Danimarca

Dán, norvég és svéd királyi hercegnő, akit 1930-tól, körülbelül 9-10 éves korától az özvegy és gyermektelen Ausztriai Mária magyar királyné nevelt.

Christina Of Denmark

15. Ludwig Van Beethoven

Német zeneszerző, a bécsi klasszika egyik legnagyobb, és a zenetörténet megkerülhetetlen alakja.

Ludwig Van Beethoven

16. Antonio Vivaldi

Bár a szülei papnak szánták, az olasz tehetségből a barokk kor egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője, hegedűse, zenepedagógusa lett.

Antonio Vivaldi

17. Frederic Chopin

Zeneszerző és zongoravirtuóz, a lengyel zeneművészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

Frederic Chopin

18. Katherine Swynford

Lancaster hercegnője,  III. Edward király negyedik fiának a harmadik felesége.

Katherine Swynford

19. Mary Wollstonecraft Shelley

Angol romantikus író, női példakép, aki 19 éves korában megírta minden idők egyik leghíresebb művét, a Frankenstein, avagy a modern Prométheuszt.

Mary Shelley

20. I. Mária

V. Jakab skót király egyetlen felnőttkort megért, törvényes gyermeke, akit apja halála után mindösszesen hat naposan avattak Skócia királynőjévé. 1567-es lemondatásáig uralkodott.

Mary, Queen Of Scots

21. Costanza Bonarelli

Olasz nemesasszony, kereskedő és műkereskedő volt, aki egy sienai nemesi családból származott. Arról lett ismert, hogy Gian Lorenzo Bernini művész őt kérte fel modellnek az 1636 és 1638 között faragott mellszobrához, ami ma a firenzei Bargello Nemzeti Múzeumban van kiállítva.

Costanza Bonarelli, Noblewoman, Merchant And Art Dealer

22. Edith Corse Evans

Az RMS Titanic első osztályának amerikai utasa volt, aki 1912. április 15-én bekövetkezett szörnyű jéghegy-balesetben az első osztály négy áldozata egyikeként hunyt el.

Miss Edith Corse Evans

23. A Dávid-szobor

Michelangelo Buonarroti 1501 és 1504 között Firenzében készített szobrának modellje ismeretlen, Dávid személye azonban nem. Ő volt az a bibliai alak, aki legyőzte a nálánál sokkal erősebbnek tartott Góliátot.

Michelangelo's David

24. Livia Drusa Augusta

Augustus császár felesége, tanácsadója és időnként helyettese, a Római Birodalom egyik legnagyobb hatalommal bíró asszonya. Első házasságából született fia, Tiberius később császár lett, de unokája, Claudius, dédunokája, Caligula és ükunokája, Nero is a birodalom élére került.

Livia Drusilla

25. VII. Kleopátra

Kr. e. 51-től haláláig Egyiptom királynője, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója. Bár ezen a néven ő volt a hetedik, minden korábbi elődjénél híresebb lett – mind korában, mind pedig a történelem során később. Egyenes ágú leszármazottja Nagy Sándornak, sokan őt tartják az utolsó fáraónak, és ő az emberiség történelmének egyik legismertebb személyisége.

Cleopatra

26. Elchei nő

Az  I. e. 6. század vége, illetve az 5. század eleje között született kőből faragott mellszobor az ibér művészet kiemelkedő alkotása, egy aszimmetrikus arcú korabeli nőt ábrázol.

Lady Of Elche

27. Vincent van Gogh

Holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja. Súlyos mentális betegségekkel küzdött, aminek egyik legjelentősebb momentuma, amikor Gauguinnal való összezördulése után öncsonkítást követett el: egy borotvapengével levágta a saját fülét.

Vincent Van Gogh

28. III. Alexandrosz, vagyis Nagy Sándor

Az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királya, a történelem egyik legnagyobb hadvezére, aki a Peloponnészosztól az indiai szubkontinensig, a görögök által akkor ismert világ nagy részét meghódította.

Alexander The Great

29. Klevei Anna angol királyné

VIII. Henrik angol király negyedik felesége, de a frigyet néhány hónapon belül érvénytelenítették. A király ezután Annát fogadott húgává tette.

Anne Of Cleves

30. Bonaparte Napóleon

Francia tábornok, hadvezér, politikus, az Első Francia Köztársaság konzulja 1799 és 1804 között, majd a Francia Birodalom császára I. Napóleon néven először 1804 és 1814, majd száz nap erejéig 1815 márciusa és júniusa között. Az európai történelem egyik legjelentősebb alakja, az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés egyik hatalmas ikonja, a politika és polgári élet legnagyobb reformere, aki nélkül nem jöhettek volna létre a polgári államok.

Napoleon Bonaparte

31. Wolfgang Amadeus Mozart

Osztrák zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus, a bécsi klasszikusok egyike, aki hatévesen komponálta az első zeneműveit.

Wolfgang Amadeus Mozart

32. Julius Caesar

Minden idők egyik legnagyobb hadvezére és politikusa volt, aki fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Máig a leghíresebb római uralkodó, akinek a nevéből eredezik a „császár” titulus. Uralmának egy híres árulás vetett véget,  amiről sokan úgy vélekedett, hogy mindvégig tudott róla.

Julius Caesar

33. Marcus Aurelius

A Római Birodalom császára, akinek a halálától keltezik birodalom hanyatlását, a Pax Romana végét.

Marcus Aurelius

34. VIII. Henrik

Az angol történelem egyik legérdekesebb uralkodója, aki alatt az anglikán egyház elszakadt a katolikus egyházról, bezáratták a kolostorokat, és magát az anglikán egyház fejévé tette. Híres volt arról is, hogy életében hat felesége volt, közülük kettőt pedig lefejeztetett.

Henry VIII

35. Sandro Botticelli

Eredeti nevén Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi itáliai festő, a korai reneszánsz idején a firenzei iskola legjelesebb képviselője. Leghíresebb művei közé tartozik a Vénusz születése, illetve a Sixtus-kápolna – a Vatikán leghíresebb épületének – feskójának egyike.

Sandro Botticelli

36. George Washington

Az amerikai függetlenségi háború főparancsnoka és 1789. és 1797. között az Egyesült Államok első elnöke. Egyike az amerikai alapító atyáknak, az USA egyik legnagyobb nemzeti hőse.

George Washington

37. William Shakespeare

A legnagyobb hatású és legismertebb angol nyelvű író, költő és színész, akit a világ legkiválóbb drámaírójaként tartanak számon.

William Shakespeare

38. Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Rembrandt a világ egyik legismertebb festője, a holland festészet aranykorának egyik legjelentősebb alakja. Ezt az időszakot szokás „Rembrandt korának” is nevezni.

Rembrandt

39. Marie Antoinette – Ausztriai Mária Antónia

Magyar királyi hercegnő és osztrák főhercegnő, Mária Terézia tizenötödik és egyben második legfiatalabb gyermeke.

Marie Antoinette

40. Mona Lisa

Leonardo da Vinci leghíresebb, és a világ legismertebb festményének modellje a firenzei és toszkániai Gherardini családból származó Lisa del Giocondo olasz nemesnő volt. Portréja eredetileg a férje megrendelésére készült.

Mona Lisa

41. II. Nagy Katalin

Az egyik legjelentősebb orosz uralkodó: a cárnő regnálása alatt megerősödött Oroszország európai helyzete, nagyhatalommá vált, jelentősen támogatta az orosz művészetet és tudományt is, így uralkodása idején virágzott a költészet, a festészet, a szobrászat, és számos világraszóló tudományos eredmény született.

Catherine The Great

42. I. Erzsébet

Az újkori Anglia egyik legnagyobb uralkodója, akinek regnálása alatt az országa tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált.  Mivel élete során sosem házasodott meg, a Tudor-ház ötödik, egyben utolsó tagja az angol trónon.

Queen Elizabeth I

43. I. Mária

Angol és ír királynő, házassága révén nápolyi királyné és ausztriai főhercegnő, Luxemburg, Brabant, Limburg és Alsó-Lotaringia hercegnéje, Flandria, Hainaut, Artois, Hollandia és Burgundia grófnéja, Kasztília, León, Aragónia, Valencia, Nápoly, Szicília, Mallorca és Navarra királynéja.  VIII. Henrik és Aragóniai Katalin egyetlen, felnőttkort megért gyermeke volt.

Mary Tudor

Ezt is olvasd el:

Bajban vagyok? – Ha torrentezek, a szolgáltató láthatja, hogy miket töltök le?

 

×