Néhány kreatív a Midjourney-t kérte meg, hogy mutassa meg nekik a kedvenc játékaikat 80-as évekbeli filmként. A végeredmény meglepően jó.

Amíg a hagyományos eszközökkel alkotó művészek többségét elborzasztja és megijeszti a mesterséges intelligencia alapú képalkotó programok hihetetlen képessége, addig mások egészen elképszető alkotásokkal rukkolnak elő tulajdonképpen percenként. Velem legalábbis nagyjából ilyen időközönként jönnek szembe  jól sikerült AI alkotások valamelyik közösségi felületen.

Az olyan szoftverek, mint például a DALL-E, a Midjourney, az Artbreeder, vagy a Stablecog egészen elképesztő fejlődésen mentek keresztül csak az elmúlt egy évben, melyek már nem csak absztrakt, szürreális és álomszerű képek generálására alkalmas. A jó írókával rendelkező fantáziadós kreatívok ugyanis azt alkotnak meg a segítségükkel, amit nem szégyellnek elképzelni, így születtek többek között a

mókás galériák. Ezúttal viszont néhány kreatív alkotó viszont azzal a gondolattal játszadozott el, hogy vajon hogyan néztek volna ki a leghíresebb videojátékok, ha azokat mondjuk nem manapság, hanem a 70-es, de inkább a 80-as években próbálták volna meg mozivászonra adaptálni?!

E ötlet mentén készültek az alábbi, az említetteknél nem kevésbé vicces és érdekes galériák, melyek között meglepő, módon akad néhány egészen kiváló koncepció is. Nagy sajnálatomra viszont az alkotók pontos kiléte nem ismert, a képeket ugyanis valószínűleg különböző csoportokból fűzték össze videókká és töltötték fel YouTube-ra, és bár a Midjourney-t több helyütt is megjelölték mint forrásprogram, a mögötte ügyködő ötletgazdákkal már nem voltak ilyen tisztességesek.

Így én már csak a csatornákat tudtam feltüntetni, de ha valaki némelyiket kihez kötni, azt mindenképp jelölje be a videó alatt kommentben.

Metal Gear Solid 3 by Alternate Reality Films

Az MGS-nek azért áll eszméletlenül a 80-as évek (és a korábbi) sci-fis/fantasy-s stílus, mert maga a játék is néha ebbe a hangulatba tenyerel bele. Solid Snake simán megállta volna a helyét sok tíz évvel ezelőtt is, akkor meg pláne, ha mondjuk Kurt Russel alakította volna nagyjából olyan maskarában, mint amilyenben a Menekülés New Yorkból című kultikus moziban láthattuk. Mondjuk azzal is ki lennék békülve, ha Big Bosst játszaná.

Resident Evil 2 by Alternate Reality Films

Hiába próbálták Bruce Campbellt is valahogyan belecsempészni, a Resident Evil még vele is olyan szarul működne a filmvásznon, mint Milla Jovovich-csal. Ez még a 80-as években is sok(k) lett volna.

Resident Evil 3 by Alternate Reality Films

Szintén.

Final Fantasy VII by Alternate Reality Films

Az alkotó itt valószínűleg valamit elronthatott, mert engem például még csak nyomokban sem emlékeztetett a Final Fantasy egyik legikonikusabb darabjára. A Cyberpunkos hangulat az megvan, Sephirothra is ráismerni, de valahogy nem jön át.

Elden Ring by Alternate Reality Films

Ha van játék a listán, amiből most azonnal le kellene forgatni egy filmet a 80-as évek stílusjegyeivel, akkor az az Elden Ring. A festményszerű háttér, a díszletek, a komor szürkeség egyszerűen zseniálisan néznek ki, ami bár merőben eltérne a manapság megszokott ultravalósághű CGI látványorgiától, mégis képrázatosan festene a mozivásznon.

Bloodborne by Alternate Reality Films

Leszámítva, hogy az AI a Bloodborne-ból milyen elképesztően látványos és hangulatos ’80-as évekbeli mozit csinálna, ilyen formában és minőségben 40 évvel ezelőtt konkrétan lehetetlen lett volna leforgatni.

Cyberpunk 2077 by DeusVultAI

A Cyberpunk stílusának egyszerűen nagyon jól áll a 80-as évek sci-fijének, ezen belül is a Szárnyas Fejvadász-szerű filmes ábrázolás, igaz, a környezetet és a várost már sokkal nehezebb lett volna akkoriban puszta neondíszletekkel megoldani. Leginkább a Robotzsaruban látott koszos poliszt lehet elképzelni, de még annál is több speciális trükkre lett volna szükség a megvalósításához.

Morrowind by DeusVultAI

Régen, amikor még a technológia nem volt ennyire fejlett, a háttereket általában kézzel festett képekkel egészítették ki, vagy váltották ki teljesen. A The Elder Scrolls harmadik, és talán legfontosabb részének filmadaptációját máshogy nem tudták volna megoldani.

Gothic 1 by DeusVultAI

Bár a Gothic című RPG a 2000-es évek szülötte, ha a ’80-as években így, ilyen jelmezekkel és díszletekkel meg tudták volna valósítani, akkor talán most is szuperlatívuszokban beszélnénk róla.

Diablo 1 by DeusVultAI

Na ez azért elég vagány!

Dark Souls by DeusVultAI

Jó, ez az elképzelés legalább annyira para és érdekes, mint vicces. Egyszer simán megnézném.

The Witcher 3 by Yojimbo

Egyébként a The Witchernek az idők során több feldolgozása is akadt, az olcsóbbak például hasonlítanak egy kicsit a mesterséges intelligencia elképzeléseihez. Bár itt inkább tűnik egy korszakos fantasy-nak, mint egy ócska, komolyan sehogyan sem vehető adaptációnak.

Fallout 3 by TheArtofAI

Az AI a Fallout 3-nál nagyot hibázott, ugyanis sokkalta jobban néz ki, mintha 40 évvel ezelőtt készült volna. Félreértés ne essék, a végeredmény elég filmes lett, csak nem elég gagyi.

Fallout 4 by TheArtofAI

Mondanám, hogy szintén, de az AI Fallout 4-es próbálkozása igen vérszegény lett.

Super Mario Bros. by TheArtofAI

A ’90-es években már kaptunk egy bűnrossz Mario-filmet, aminek a nívójához képest azért nem nagy kunszt jobbat csinálni. Nos, az AI-nak is sikerült, de éppencsak. Ha Mariót 1980-ban az alábbi formában moziba küldik, az garantáltan maradandó agykárosodást okozott volna a szerencsétlenül járt nézőkben.

Skyrim by TheArtofAI

A Skyrimot már csak a környezet miatt is sokkal könnyebb lett volna filmre vinni, mint a Morrowindet, ez pedig úgy tűnik, hogy az AI-nak is feltűnt. Ebből akár egy jó film is lehetett volna, ha sikerül minőségi jelmezeket készíteni hozzá. Mondjuk ez sok filmesnek még a 90-es és a 2000-es években sem sikerült.

God of War by TheArtofAI

A God of War az a játék, amit leginkább a karakterei tesznek azzá, amiért annyira imádjuk. Ugyan a mesterséges intelligencia csak néhány esetben találta el a 80-as évek vibeját, néhány kép azért simán elhiteti, hogy működött volna ez.

Halo: Combat Evolved by TheArtofAI

Még a 80-as éveknél is korábban nagy divat volt megfelelő technnológia és technika nélkül sci-fit gyártani, amiben mindenféle furcsa, de az esetek többségében komikusan kinéző maskarákkal próbáltak idegen lényeket imitálni. Na, ebben a Halo 1980-as filmadaptációja sem lett volna másabb, és mivel retrospektív jól tudjuk, hogy az alábbi ilyen részletességgel Master Chief páncélját sem tudták volna reprodukálni.

Warcraft by Dagren

Én nem állítom, hogy az AI által villantott Warcraft-film jobb lett volna, mint a 2016-os adaptáció…. Várj csak! De mégis állítom!

Na és Te melyiket néznéd?

Ezt is olvasd el:

Lesz mit nézni! – Íme az összes létező film és sorozat, ami videojáték alapján készül

 

×