A teljesség igényével összegyűjtöttük az összes készülőfélben lévő videojátékos adaptációt, legyen az film vagy sorozat. Üröm az örömben, hogy nagy valószínűséggel nem mind fogja megélni a premiert.

Alan Wake

Az Alan Wake sorozat az AMC gondozásában készülget, de hogy pontosan mikor és hol fog bemutatkozni, az egyelőre még nagy talány. Az viszont egészen biztos, hogy szorosan követni fogja a játék cselekményét, aminek nem mellesleg 13 évnyi várakozást követően 2023-ban jelenik meg a második része.

Arcane – 2. évad

Az Arcane kétség kívül a legsikeresebb és legminőségibb játékadaptáció valaha, aminek első szezonját még 2021 végén tűzte műsorra a Netflix. A második évadra nagy valószínűséggel nem kell már sokat várni, ami valamikor 2023 folyamán kerülhet a streaming szolgáltató kínálatába.

ARK: Survival Evolved

Volt nagy meglepetés, amikor az ARK 2 bejelentésekor maga Vin Diesel is feltűnt egy dínón lovagolva, a filmes és animációs sorozatos adaptációk hírére pedig még nagyobbra kerekedhettek a szemek. A sanszosan Elveszett Világ hangulatot visszahozó feldolgozások mikor és milyen formában érkeznek, az kérdőjeles, mivel a sorozatnak elvileg 2022-ben lett volna esedékes a premierje.

Assassin’s Creed

Mivel filmes fronton totális mellényúlás volt az Assassin’s Creed, a Ubisoft inkább a sorozatok felé vinné el a brandet, méghozzá a játékadaptációkban dúskáló Netflix segítségével. Sőt, állítólag nem is egy, hanem többféle AC-sorozatot is kapunk majd, de hogy mikor, azt nem tudni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy pont a napokban (január 3-án) érkezett a hír, miszerint sorban az első élőszereplős AC producere kreatív nézeteltérésekre hivatkozva otthagyta a projektet.

Bioshock

Az egyik legérdekesebb filmadaptációnak egyértelműen a BioShockot nevezném, hiszen mind a története, mind pedig a világa ordít egy filmes vagy sorozatos feldolgozásért. A BioShock mozi a Netflixre készül, melyet az Álomország rendezője, Francis Lawrence dirigálja, míg a forgatókönyvet a Logan és a Blade Runner 2049 írója, Michael Green jegyzi majd.

Borderlands

A Borderlands filmadaptációja már jó ideje készülget, de valamiért nem különösebben akar révbe érni. A részben Magyarországon forgatott film főszerepeiben olyan óriási színészeket láthatunk majd, mint Cate Blanchett (Lilith), Edgar Ramirez (Atlas), Kevin Hart (Roland), Ariana Greenblatt (Tiny Tina), Florian Munteanu (Krieg), Jamie Lee Curtis (Tannis), és Jack Black (Claptrap). Elvileg 2023-ban jöhet a mozikba.

Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix

A Blood Dragon a máig legjobbnak tartott Far Cry 3 egyik eszement, 80-as évek akciófilmjeit kiparodizáló DLC-je volt, aminek hamarosan befut a saját önálló animációs sorozata is. Az adaptáció simán lesz olyan őrült, mint az eredetije, amit összesen hat epizódon át izgulhatunk végig. A munkálatokat a Bobbypills stúdió végzi, és valamikor majd a Netflixre fog felkerülni.

Castlevania Nocturne

Az Arcane előtt a Castlevania-sorozat volt a legeslegjobb játékadaptáció. A vámpíros sorozat első évada 2021-ben zárult, de nem sokkal több, mint egy hónappal később már be is rendelték a folytatást. A Castlevania Nocturne egy teljesen új történetet dolgoz fel, új hősökkel – Richter Belmont (Trevor Belmont és Sypha Belnades fia) és Maria Renard, akiknek a francia forradalom idején kell helytállnia.

Days Gone

A Sony mindenki legnagyobb meglepetésére filmre viszi az egyik elkaszált játékát, a zombiapokalipszises motorozós Days Gone-t. Azt viszont nem tudni, hogy a játék csak amolyan iránymutatóként szolgált a filmhez, vagy egy hű feldolgozást láthatunk majd, de a program sikertelenségéből kiindulva inkább az előbbire voksolnék. A főszerepet a Deadline szerint Sam Heughan (Outlander) játszhatja majd, mint Deacon St. John, a a forgatókönyvet pedig Sheldon Turner írja majd.

Death Stranding

A Death Stranding második részével párhuzamosan Hideo Kojima bejelentette a filmadaptációt is, amely az ígérete szerint még tovább fogja bővíteni a játék misztikus világát. A filmen a Hammertone Studios-szal és Alex Lebovicival együtt készítik, arról viszont nem szól a fáma, hogy Norman Reedus szerepelni fog-e – bár nagyon meg lennénk lepődve, ha őt végül kihagynák.

Devil May Cry

Bár a Capcom 2007-ben a Madhouse stúdióval közösen (a Death Note és a One-Punch Man anime adaptációiról ismert) kiadott egy DMC animét, Adi Shankar mégis meggyőzte őket egy második adaptáció szükségességéről. A Castlevania-sorozat alkotója még 2021-ben jelentette be a DMC sorozatot, amit több évadra tervez, olyan szereplőkkel a középpontban, mint Lady, Virgil és Dante. Azt nem tudni, hogy a sorozat hol landol majd, de Shankar személye miatt a Netflixre voksolnék.

Disco Elysium

A kevésbé játszott, de kifejezetten kiemelkedő Disco Elysium alapján készülő sorozatadaptációt eredetileg még 2020-ban jelentette be a Sonic, a sündisznó társproducere, és a dj2 Entertainment vezérigazgatója, Dmitri Johnson, amit a ZA/UM fejlesztőcsapattal közösen hoztak volna tető alá. Időközben azonban az Amazon külön megállapodott a felekkel, így a film már a Prime égisze alatt készülhet, ami jó dolog lehetne, ha közben az eredeti fejlesztők ott nem hagyták volna a csapatot. A sorozat körül azóta is síri csönd honol, bár még így is valószínűbb, hogy előbb jön, mint a Disco Eysium 2.

Dragon’s Lair

A legendás játéktermi mesejáték adaptálásának híréről a Collidernek köszönhetően tudhatunk, akik nemcsak azt neszelték meg, hogy a Netflixre készül, hanem azt is, hogy a játék eredeti alkotója, Don Bluth lesz a producer, a főszerepben, azaz Dirk Daring páncéljában pedig Ryan Reynoldsot láthatjuk. A forgatókönyvet a ‘Lidérces mesék éjszakájával’ bizonyított Dan és Kevin Hageman fogja körmölni, ami állítólag az árkádjáték történetét fogja feldolgozni.

Driver

A Driver-sorozatra a nálunk nem kifejezetten ismert (és elérhető) Binge kínálatát fogja gyarapítani, ami az IMDB leírása szerint egy bűnügyi akció-krimi lesz, sok-sok autós üldözéssel megfűszerezve. A történet John Tanner, egy egykori autóversenyző körül bonyolódik, aki mint beépített ügynök egy bűnszövetkezetbe próbál bekerülni. A rendező és a főszereplő kiléte sem ismert, de az IDB szerint egy minisorozat lesz, tehát egyetlen évad alatt a végére fogunk érni.

Duke Nukem

z év elején a Legendary Entertainment megszerezte a Duke Nukem-film elkészítésének jogait, de mivel még a produkció csak előkészítési fázisban tart, így még sem rendezője, sem főszereplője sincsen. Producerekben viszont már most dúskál, abból ugyanis hármat is kapott a Duke-mozi, név szerint Josh Healdot, Jon Hurwitzet és Hayden Schlossberget. Őket a közönség a Cobra Kairól ismerheti.

Earthworm Jim

Bár az Earthworm Jim egy legendás játék hírében áll, a sorozathoz 1999 óta bottal sem piszkáltak hozzá. Pedig idejében még egy nem kevésbé szórakoztató rajzfilm is készült mellé, aztán az idő múlásával azt is mindenki elfelejtette. Az Interplay azonban most úgy gondolta, hogy a világanak szüksége van egy hős gilisztára, ezért az APA stúdióval közösen egy új animációs sorozatot készítenek. Hogy mikor és hova érkezik, azt nem tudni, de egészen vicces lesz, az tuti.

Fallout

Az élőszereplős Fallout-sorozat már gőzerővel készül az Amazon Prime Videóra, és elvileg már idén be is fog mutatkozni. A sorozat a forrásanyaghoz hasonlóan egy posztapokaliptikus Amerikában fog játszódni, amelyet radioaktív mutánsok és az 1950-es évek retrofuturisztikus technológiája népesít be, olyan színészekkel a fedélzeten, mint Walton Goggins, Ella Purnell, Kyle Mclachlan, Xelia Mendes-Jones és Aaron Moten.

Five Nights at Freddy’s

2015 óta hallani egy lehetséges Five Nights at Fraddy’s filmről, ezidáig viszont ténylegesen senki nem vágott bele az elkészítésébe. A Blumhouse productions viszont most keményen megragadta a gyeplőt, és tényleg megcsinálja a horrort, ami az első játék cselekményén alapul majd. A főszerepekben pedig Josh Hutcherson, Mike Schmidt, és William Afton fog feltűnni.

Gears of War

A Netflix még novemberben jelentette be, hogy a The Coalitionnel karöltve egy filmet és egy animációs sorozatot készít a Gears of War alapján. A történet a játékok eseményeit fogja követni, a filmben legalábbis ismért Marcus Fenix és a Delta Osztag lesz a főszereplő – amiért egyébként lelkesen bejelentkezett Dave Bautista is. Viszont sem a film, sem pedig a sorozat érkeztéig nem érdemes féllábon állni, hiszen még a megfelelő alkotókat és stábot sem sikerült még kiválasztani.

Ghost of Tsushima

Az Akira Kurosawa szamurájfilmjei inspirála Ghost of Tsushima 2020 egyik legjobb játéka volt, így teljesen evidens volt, hogy sok mással együtt a Sony ebből is filmet fog készíteni. Aztán 2021-ben jött is a Deadline, ami tulajdonképpen bejelentette a filmadaptációt, amit a játékgyáros az 87Eleven Entertainmenttel együttműködve készíti. A rendező a John Wick akciókról ismeretes Chad Stahelski lesz, míg a játékhű történetet Takashi Doscher jegyzi.

God of War

A God of War sorozatról egy ideje már tudtunk, de hivatalossá csak mostanság lett a dolog. Az élőszereplős feldolgozásba nagyon szorosan bevonták a Santa Monica Studiost, akik így az Amazonnal közösen próbálják meg egy új közönséggel megismertetni Kratos és Atreus északi kalandját.

Gran Turismo

A Gran Turismo mozifilm bejelentése némileg meglepő lehet, hiszen a játéknak alapvetően nincsen sok története. Ez viszont akár még jól is elsülhet, hiszen az íróknak így nem kell semmihez sem igazodniuk, kitalálhatnak saját történeteket, karaktereket, majd azokat csak be kell illeszteni az autóversenyzés kereteibe.

Nos, a Gran Turismo-mozi nem ilyen lesz, a logline-ja szerint ugyanis megtörtént eseményeket fog feldolgozni, ami egy olyan játékosról szól, aki a játékban megszerzett tudásával vált valódi versenyzővé. A főszerepben David Harbour, a rendező Neill Blomkamp, szóval könnyen lehet, hogy egy remek filmet láthatunk majd augusztus 11-én.

Grounded

Ugyan a Grounded végleges verziója csak pár hónapja jelent meg, az Obsidiannál annyira biztosak voltak a sikerben, hogy a Microsofttal már a korai hozzáférés során megállapodtak egy animációs sorozat elkészítéséről. A sorozatot a fejlesztőkkel közösen a Waterproof Studios, a Kinetic Media és a Bardel Entertainment készíti, és csak nagyon lazán fog kapcsolódni a játékhoz. Az alap persze ugyanaz lesz: adott négy barát, akik véletlenül összemennek, és az udvaron kell valahogyan túlélniük, miközben megpróbálnak normál méretűre változni.

Halo – 2. évad

2022. márciusában mutatták be a nagyon sokáig, és részben Magyarországon készült élőszereplős Halo-sorozatot, aminek óriási elvárásokkal és reményekkel ültek neki a rajongók. Legnagyobb bánatukra azonban ez a Master Chief, nem az a Master Chief volt, akit a játékokból megismertek. A Paramount az elégedetlenkedések ellenére megújította a sorozatot egy második évadra, így Pablo Schreiber újfent magára öltheti az ikonikus zöld Spartan-páncélt.

Horizon

A Netflix 2022 elején jelentette be, hogy  a Horizon Zero Dawn adaptációján az Esernyő Akadémia showrunnere, Steve Blackman, illetve írója Michelle Lovretta közösen dolgoznak majd. Ők viszont nem egy egyszerű szolgai másolatot, hanem egy előzményt készítenek inkább, ami a Horizon poszt-apokaliptikus világának kialakulását, azaz Aloy kalandjának előzményeit meséli majd el. Így a streaming szolgáltatáson is Horizon: 2047 címen lesz érdemes keresni.

It Takes Two

Az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb kooperatív narratív kalandjátékából az Amazon és a Sonic-filmek alkotói, Pat Casey és Josh Miller készítenek egy animációs sorozatot. A történet a játék eseményeit fogja feldolgozni, ami egy megromlott kapcsolatról, és annak helyrehozásáról szól.

Knuckles the Echidna

Manapság tényleg elárasztanak bennünket a Sonic tartalmakkal, hiszen javában készül a harmadik mozifilm, nemrég futott be Netflixre a Sonic Prime, és hamarosan a Paramount is elkészül a maga Knuckles-sorozatával.

Life is Strange

A Life is Strange a világ legjobb narratív kalandjátéka, aminek a világa egyszerűen ordít egy sorozatos feldolgozásért – amit végül az Amazon próbál kiaknázni. Hogy pontosan mikor érkezik a Prime-ra a Life is Strange adaptáció, az egyelőre nem ismert, ahogyan arról sem tudni semmit, hogy a játékok sztoriját, vagy egy teljesen új történetet fog-e elmesélni.

Minecraft

Valamikor egészen biztosan meg fog jelenni a Minecraft-film, csak azt nem tudni, hogy mikor. Az adaptáció nagyon régóta készül, alkotók jöttek és mentek, legutóbb pedig még Jason Momoa neve is feltűnt, mint a kockavilág lehetséges főszereplője. Erősen kétlem, hogy egy jó vagy egyáltalán nézhető mozi lesz, ahhoz viszont semmi kétség sem férhet, hogy bankot fognak robbantani vele.

Mortal Kombat 2

A 2021-es Mortal Kombatot a kritikusok ütötték-verték, míg a játékok rajongói örömittasan csapkodták a térdüket néhány ultrabrutális, a játékokból ismerős jelenet láttán. Az újraindított élőszereplős MK pedig hamarosan filmsorozattá duzzad, az alkotók ugyanis már javában dolgoznak a nem kevésbé véres folytatáson.

Nier Automata Ver1.1a

A Nier Automata cselekményén alapuló poszt-apokaliptikus animációs sorozat 2023. január 7-én debütál Japánban, majd érkezik az Amazon Prime kínálatába. A történet két, az emberiség védelmére „felesküdött” android, 2B és 9S harci egységek álomszerű kalandjait és felfedezéseit követi.

sorozatot a Square Enix és az Aniplex közösen gyártja, az animációért pedig az A-1 Pictures felel. A rendezéssel nem mást, mint Ryouji Masuyamát bízták meg, aki korábban a Great Pretender rendezőasszisztenseként dolgozott, valamint olyan nagyszabású címek egyik fő animátora volt, mint az Evangelion: 3.0+1.0: Thrice Upon a Time, illetve a Studio Ghibli Arrietty – Elvitte a manó című filmje. Ami az anime szereplőgárdáját illeti: Yui Ishikawa (Mikasa Ackerma, Attack on Titan) lesz 2B hangja, Natsuki Hanae (Tanjiro Kamada, Demon Slayer) pedig 9S-t fogja alakítani.

Pac-Man

Mint egy szürreális álomban, 2022 augusztusában jelentették be az élőszereplős Pac-Man filmet, melyen a Namco és a Wayfarer Studios közösen próbál tető alá hozni. Nagyon nehéz elképzelni, hogy bármi értékelhető születik majd ebből.

PlayerUnknown’s Battlegrounds

A DMC és a Castlevania után Adi Shankar a PUBG-ből is sorozatot csinálna, ami mondjuk a Squid Games őrületes sikere után nem is annyira meglepő. Azt persze nem tudni, hogy mi a koncepció, vagy hogy mikor és hova érkezik, de a szándék az már mindenképpen megvan rá.

Pokémon

Elég friss a seb, szóval még nem ildomos belepiszkálni, de muszáj kimondani: Ash Ketchum és Pikachu kalandja heteken belül véget fog érni, helyület pedig egy teljesen új hőscsapat veszi majd át. Az újoncok, név szerint Liko és Roy azonban a Scarlet & Violet játékokat fogják megismertetni a közönséggel, míg Ashék a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik.

 

Return to Silent Hill

A 2006-os film rendezője, Christophe Gans a Konami nagy eseménye nyomán erősítette meg, hogy visszatér a következő Silent Hill-film direktori székébe, ha pedig már ott van, akkor eltörli a botrányosan szar ‘Kinyilatkoztatás’ című 2012-es folytatást is. Szóval az új horrorfilm inkább az első Silent Hill film igazi második része lesz, ezen túl viszont nem sokat tudunk még róla.

 

Sifu

A Sifu sikere szinte mindenkit meglepett, a fejlesztők azonban meglepettségükben elkezdték kalapálni a filmadaptációt. A Sifu fejlesztője, a Sloclap állítólag a Story Kitchennel közösen próbálja összehozni a filmet, amiről bár sokat még nem tudunk, de tuti köze lesz a harcművészetekhez.

Sonic the Hedgehog 3

Gondolom már senki nem lepődik meg rajta, ha azt mondom, hogy készül a Sonic-film harmadik része – pláne, hogy fentebb már elspoilereztem a dolgot. 2024. december 20-án kerül a mozikba, feltéve, ha nem tolják el a premiert.

Splinter Cell

A Splinter Cell és Sam Fischer egy animációs sorozattal tér vissza, ami némileg azért lehet meglepő, mert játékot már hosszú-hosszú évek óta nem kapott a publikum. Mindenesetre a Netflixre készülő sorozatot a John Wick egyik alkotója, Derek Kolstad dirigálja majd, aki alig várja, hogy általa visszatérhessen a videojátékok egyik legikonikusabb karaktere. Ezen túl viszont sokat nem tudunk róla, a munkálatok valószínűleg idén kezdődnek, azaz 2024-ig egészen biztosan nem kerül fel a kínálatba az első évad.

The Super Mario Bros. Movie

A Super Mario-filmre már április elején vehetjük a jegyeket. A film híre sokakban felidézte a 90-es évekbeli élőszereplős rettentet okozta traumákat, de szerencsére ez egy színes-szagos, és egész vicces animációs produkció lesz, benne mindennel, amiért annyira imádjuk Mariót és a zöldruhás tesóját. Persze így is volt, aki elégedetlenkedett, hiszen Charles Martinet helyett ezúttal Chris Pratt adja a platformhős hangját, bár az előzetesek alapján egy szavunk sem lehet.

System Shock

Bár a System Shock sorozatadaptációja körül ige nagy csönd uralkodik, a projekt állítólag a 2021-es Mortal Kombat írójának, Greg Russo vezetésével jól halad. A sorozatot a Binge rendelte be, melyen szorosan együtt dolgoznak a kult-klasszikus játék első részének remake-jét hegesztő Nightdive Studios-szal. Hogy pontosan mikor lesz nézhető a sci-fi horror, azt megtippelni sem lehet, bár nem túl jó jel, hogy Russo videojátékokon alapuló munkáiból végül csak kevés éli meg a bemutatót.

Tetris

Oké, elsőre tényleg viccesnek tűnik egy élőszereplős Tetris film ötlete, de a produceri munkát ellátó Matthew Vaughn mindenkit megnyugtatott, hogy nem olyan lesz, mint amilyenre mindenki gondolna. A Tetris-mozi ugyanis egy politikai thrillernek készül, ami sokat fel fog használni az játéktörténelmi program valódi történetéből.

The Last of Us

Minden idők egyik legvártabb játékadaptációja hamarosan, egészen pontosan 2023. január 15-én felkerül az HBO Max kínálatába, hogy egy újabb közönséggel ismertesse meg Joel és Ellie különösen megrázó poszt-apokaliptikus kalandját. A főszerepben Pedro Pascal és Bella Ramsey lesznek láthatók, akik a The Last of Us első részének történetét fogják a nézők elé tárni.

Tomb Raider

Az Alicia Vikander főszereplésével újraindított élőszereplős Tomb Raider-mozi óriási mellényúlásnak bizonyult, és bár könnyen lehet, hogy valamikor a távoli jövőben majd láthatunk egy igazán jó, már-már Indiana Jones-filmek színvonalával vetekedő feldolgozást, Lara nem-játékos megváltását egy másik műfajjal hozhatják el.

A Netflix ugyanis egy ideje már dolgozik a maga Tomb Raiderén, ami sok másik adaptációhoz hasonlóan szintén az animációs zsánert fogja erősíteni. A projektről az elmúlt időszakban nem sokat lehetett hallani, az írói csapat megállás nélkül dolgozik rajta, de például már azt is tudjuk, hogy az animációs Croft kisasszony hangja ezúttal Hayley Atwell lesz, akit a legtöbben a Marvel-univerzum Peggy Carterjeként ismerhetnek.

Twisted Metal

Ebből a kult-klasszikus játékból még a Peacock rendelt be magának egy élőszereplős sorozatot, amihez olyan nevek csatlakoztak, mint Anthony Mackie, Neve Campbell és Stephanie Beatriz. A sztori elvileg egy teljesen eredeti, sötét humorral teli sci-fi világban fog játszódni, természetesen a középpontban a sokszor halálos kimenetelű autós harci játékokkal.

Az alábbi játékadaptációk (filmek és sorozatok egyaránt) hivatalosan készülnek ugyan, de már olyan rég nem hallottunk felőlük, hogy nem sok esély van már rá, hogy valaha elkészülnek. Persze a remény hal meg utoljára, vagyis ha az Uncharted megszülethetett, akkor az alábbiak közül – egy nagyobbacska csodával – még bármelyik kikecmereghet az alkotói pokolból:

  • Firewatch
  • Comix Zone
  • Hunt: Showdown
  • Streets of Rage
  • Space Channel 5
  • The Mortuary Assistant
  • Just Dance
  • Just Cause
  • Mega Man
  • Metal Gear Solid
  • Metro 2033
  • Portal
  • Saints Row
  • Sleeping Dogs
  • Space Invaders
  • Yakuza

Te melyik játékadaptációra vársz a leginkább?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Brutális évnyitás – Íme az összes film és sorozat, ami januárban jön a Netflixre

 

 

×