Az AMD mérnökei sem ülnek a babérjaikon az elmúlt időszakban már a Zen 5 magok érkezését készítették elő. A szivárgások alapján ütős széria lehet.

2024.02.23. – Az AMD Ryzen 7000 szériája 2022 őszén debütált. Ahogy azt sejteni lehetett, az AMD bizony nem állt meg a fejlesztéssel, egyre jobban körvonalazódik, hogy mire is számíthatunk a következő generációban. Míg korábban csak a pletykákból és kiszivárgott képekből építkezhettünk, az AMD nem is olyan rég hivatalos csatornákon is megerősített néhány információt. Éppen ezért aktuális lehet a jelenlegi információkat csokorba gyűjteni, hiszen előbb érkezhetnek ezek a processzorok, mint azt sokan gondolnák. Konkrét számokkal, dátumokkal csak a megjelenést megelőző hetekkel jelentkezik az AMD, ám az elmúlt években nagyon ritkán hibáztak a szivárogtatók. Ennek ellenére érdemes súlyuknak megfelelően kezelni a lenti információkat, hiszen bármikor másképp dönthetnek a cég mérnökei.

Zen 5 megjelenési ideje és az elérhetőség

Minden a Computex bemutatóra utal - AMD

Minden a Computex bemutatóra utal

Az AMD 2024 januárjában hivatalosan is megerősítette, hogy a Zen 5 processzorok érkezés továbbra is sínen van. Azaz 2024 második felével érdemes kalkulálni. Nagy eséllyel a cég itt igazodni fog a korábbi évekhez, azaz a 2024-es Computex eseményen leleplezhetik le a friss processzorokat. Február 22-én el is hintette az AMD, hogy ők nyitják majd a konferenciát, mely szintén jelzés értékű lehet. 2024 őszén már szinte biztosan debütálhatnak az első példányok, ám a 3D V-Cache magokkal felvértezett processzorokra 2025-ig kell várni. A processzorok várhatóan a 9000-es számozást kapják majd, hiszen a 8000 számozást már a jelenlegi, Zen 4 magokkal operáló APU-knak adta oda a cég.

A nyers erő és a specifikáció

Több AMD roadmap kép és specifikáció is kiszivárgott már az elmúlt években. Az szinte biztosra vehető, hogy ezúttal is maximum 16 fizikai magra érdemes felkészülni az asztali vonalon. A korábbi információk alapján sejthető, hogy órajelekben nem lesz hatalmas előrelépés, ám ennek ellenére is kellemes teljesítményugrásra készülhetnek majd fel a változások. 2024 januárjában közel 25-30%-os IPC fejlődésről érkeztek hírek. Ez azt jelentené, hogy AZONOS órajelen 25-30%-kal több nyers erőre lehetnek képesek a Zen 5 processzorok a jelenlegi, Zen 4 generációhoz képest. Ha ez igaznak bizonyul, akkor ez lehet a legnagyobb generációk közötti fejlődés az első Zen processzorok 2017-es megjelenése óta.

Az AMD a TSMC 3 nanométeres gyártósorára válthat, az I/O lapkát azonban egy régebbi gyártósoron gyárthatja. A Zen 4 esetében is hasonló trükköket vetett be a cég, így egyáltalán nem lenne meglepő ez a lépés sem. Szintén borítékolható az FP16 AVX512 utasítások támogatása, illetve a több szinten megnövelt L1, L2 és L3 Cache méret is. A Ryzen 8000 széria beépített AI gyorsítóval is rendelkezik, feltehetőleg az sem marad ki az újoncokból. Az AMD korábban azt már megerősítette, hogy RDNA 3.5 alapú integrált grafikus egységeket kapnak majd a Zen 5 processzorok. Továbbra sem várhatunk asztali fronton Intel szintű hibrid (P/E magos) kialakítást, ám a hordozható gépekben és az APU egységekben felbukkanhatnak a kicsit szerényebb teljesítményű 5c magok, akárcsak a januárban megjelent Ryzen 8000 széria olcsóbb modelljeinél.

A kompatibilitás

AMD AM5

AMD AM5

Az AMD Ryzen processzorok hatalmas előnye, hogy egy-egy alaplap támogatása akár 5-6 évig is elnyúlhat. A mai napig érkeznek még AM4 processzorok, holott már lassan másfél éve az AM5 foglalat is megjelent. Ennek tudatában bizony nem okozhat meglepetést, hogy a Ryzen Zen 5 processzorok biztosan a jelenlegi, AM5 foglalatba érkeznek, ezt az AMD is megerősítette már többször is. Természetesen új alaplapokra, chipsetekre lehet számítani, ám a régebbi lapok tulajdonosai egy BIOS frissítés után könnyedén fejleszthetik az éppen gépbe pihenő processzort. Ez továbbra is biztató trend, sok felhasználó azonban örülne, ha a Zen 6 esetében sem kellene még alaplapot váltani. Az AMD azonban óvatosan nyilatkozott, első körben 2025-ig ígérték meg a teljes támogatást.

Jelenleg tehát ezt érdemes tudni az év második felében megérkező AMD processzorokról. A teljesítményt illetően még vannak ködös foltok, a kompatibilitás és a megjelenés várható idejét azonban hivatalos információk is erősítik. Ennek ellenére a teljes leleplezésig érdemes óvatosan kezelni a fenti információkat.

Ezt láttad már?

Sose érsz rá? Ami jár, az jár: van megoldás, hogy időt szakíts videojátékra

×