Az AM4 támogatottsága iparágon belül is elismerésre méltó. Remek kérdés volt, hogy milyen tervekkel kalkulál az AMD a frissebb alaplapok esetén.

2023.12.21. – Az első Ryzen processzorok 2016-ban debütáltak. Az AMD az AM4 foglalatra építette a frissen bemutatott egységeit és milyen jól tette. Gyakorlatilag a mai napig jelennek meg még új processzorok ebbe a foglalatba, jelenleg a 5700X3D és 5500X3D CPU-kat várhatjuk. Ez bizony alsó hangon is közel 7 évnyi támogatást jelent, melyet az Intel felhasználók sosem tapasztalhattak meg az elmúlt időszakban. Az AM4 PGA foglalat volt, azaz a tűket a processzoron és nem az alaplapon találhattuk meg. 2022-ben azonban megérkezett a következő generáció, az AM5.

AMD AM4 vs. AM5

AMD AM4 vs. AM5

Az AM5 2022 szeptemberében mutatkozott be. Már ránézésre is látszik, hogy teljes koncepcióváltás történt. A pinek, tűk lekerültek az alaplapba, immáron teljesen igazodva a konkurenciánál megszokott kialakításhoz. Az első Ryzen 7000-es processzorok akkor debütáltak, 2023-ban pedig a 3D végjelű, extra L3 gyorsítótárral felvértezett CPU-k hódították meg a piacot. A Ryzen 7800X3D kétségkívül a legjobb gamer processzor 2023 végén, ezzel a legelvetemültebb Intel rajongók sem vitatkoznak. Az elmúlt időszakban azonban többször felmerült kérdésként, hogy milyen támogatottsággal kalkulálhatnak az AM5 alaplapok tulajdonosai.

Megnyugtató választ adott az AMD

Néhány nappal ezelőtt az OverclockersUK csapata készített egy interjút az AMD egyik vezető fejlesztőjével. Ebben kitértek erre is, hogy pontosan mire is számíthatnak a jelenlegi AM5 lapok tulajdonosai. Szerencsére a cég mérnöke kifejezetten megnyugtató válasszal készült. Elmondása szerint az AM4 egyik legerősebb tulajdonsága a fentebb is részletezett, hosszú támogatás volt. Ezt az új platformon sem szeretnék elhanyagolni, hiszen sokak számára ez döntő tényező volt és hozzájárult a sikerhez. 2025-ig biztosan támogatottságot élveznek az AM5 lapok, de nagy eséllyel még utána is számíthatnak újdonságokra a régi lapokkal rendelkező felhasználók. 

A 2024-ra várt Zen 5 processzorok tehát még biztosan AM5 foglalatba érkeznek, ám az sem kizárható, hogy a Zen 6 egységek is erre a platformra építkeznek. Ahogy arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mai processzorok jóval időtállóbbak lehetnek, mint amit 2010 első felében megszokhattunk. Egy 2024-ben, 2025-ben vásárolt csúcs CPU nagy eséllyel még 2030-ban is vígan futtatja a programokat, játékokat.

A Windows 11 egyelőre nem támogatja az új AMD processzorokat

×