Bár a Microsoft nagyon szépen hozzáadta a támogatott processzorok listájához az Intel modelljeit, egyes AMD procik egyelőre kimaradnak.

2023.12.21. – Egyelőre csak tippek és feltételezések élnek azzal kapcsolatban, hogy egyes AMD processzorok egyelőre miért hiányoznak a Windows 11 támogatott CPU-inak listájáról. November végén a Microsoft frissítette a Windows 11-tel kompatibilis Intel és AMD processzorok listáját, ami már tartalmazza azokat a chipeket is, amelyek a Windows legújabb kliensverzióját, a Windows 11 23H2-t (más néven Windows 11 2023 frissítést) is futtatják. A Neowin cikke szerint a vállalat több új Intel processzormodellt is felvett a listára, mind az asztali, mind a mobil termékcsaládból.

Az AMD listáján azonban nem változtatott a Microsoft.

Hol az AMD?

Bár azzal lehet érvelni, hogy a legutóbbi, július-augusztusi frissítés óta nem volt elérhető új AMD processzor, ez mégis meglepő, tekintve, hogy a Microsoft több újonnan megjelent Intel CPU-t is felvett a Meteor Lake termékcsaládból. Ezeket egy héttel azután jelentették be, hogy az AMD bemutatta a Ryzen 8040 és 8050 sorozatot. A Meteor Lake-hez hasonlóan ezek az új Ryzen APU-k is rendelkeznek Neural Processing Unit (NPU) egységgel, vagyis az AI-alapú feladatok Windows gyorsítására szolgálnak.

Ez tehát azt is jelenti, hogy a Ryzen 9 7945HX3D, ami az AMD első 3D V-cache rendszerrel ellátott mobilprocesszora, még mindig nincs a listán. Ugyanakkor az Intel még be nem jelentett chipjei, mint a Core i9-14900HX, Core i7-14700HX és i7-14650HX, már a listán vannak.

Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy az AMD listáján még mindig szerepel a Ryzen 3 5380U annak ellenére, hogy az AMD nem ismerte el a proci létezését. Ennek magyarázata az lehet, hogy a modellek esetében még nem fejeződött be a jogosultságot igazoló tanúsítási eljárás. A Threadripper és a Threadripper Pro 7000 sorozatú HEDT (high-end desktop) processzorok szintén nem kerültek fel a listára, pedig októberben jelentek meg.

Bár ez alapján úgy tűnhet, hogy a Microsoft igyekszik kicsit hátrányos helyzetbe hozni a Windows számára az AMD processzorokat, valószínűleg a dolog ennél sokkal egyszerűbb. Lehet, hogy csak kommunikációs vagy szervezési probléma áll a dolog hátterében.

Ezt láttad már?

Ennél a 15 zseniális játéknál nem volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×