Ha imádod az egyjátékos, történet központú, fantasztikus élményt nyújtó játékokat, akkor 2023-ban ennél a 15 játékcsodánál aligha találsz jobbat.

Bódi Dániel

2023.12.20. – Jajj azoknak a szegény játékosoknak, akik 2023-ban semmiről sem akartak lemaradni, idén ugyanis annyi játékkiválóságot kellett – volna – beszuszakolni a szabadidőbe, amennyi még a munkátlan gamereknek számára sem létezik. Nem mintha panaszkodnék, hiszen a backlog megvár, ami év végére jóformán akkorára duzzadt, hogy ha 2024-ben egyetlen újabb játék sem jelenne meg, 2025-ig akkor is bőven ellenénk látva játszani valóval.

Ami miatt pedig különösen örülhetünk, hogy idén már nem minden az online multiplayerekről meg a battle royale-okról szólt. Persze, a Fortnite épp megújult, megjelent az adrenalinbomba The Finals, végre kikupálták a Battlefield 2042-t, megérkezett a Counter Strike 2, valamint a Diablo IV is tovább fejlesztette a Diablo III-mal megkezdett többjátékos vonalat, de a mérleg nyelve ezúttal inkább és egyértelműen az egyjátékos kalandok felé billent – ezzel is bizonyítva a kiadók vezetőinek, hogy bőven van szufla a történetre kihegyezett alkotásokban is.

2023-ban pedig minden volt, amibe érdemes volt belevágni: hosszú idő után folytatódó álomjátékok, a masszív és mély szerepjátékok reneszánsza is eljött, bombaként berobbanó remekművek is akadtak, piszok erős Nintendo és PlayStation-exkluzívoknak sem voltunk híján, de még az indie-független fejlesztők is tündököltek. Annyira gazdag játéktermés volt idén, hogy nagyon nehéz kiemelni közülük 15-öt (és már így is jócskán túlléptem az általam eredetileg meghúzott tízes határvonalat, de hát ilyen ez) – írom ezt most amolyan mentségként, ha valamit esetleg lehagytam. Ha viszont épp olyanra lelnél az alábbiak között, melyekről nem hallottál, esetleg nem terveztél vele játszani, akkor érdemes lehet elgondolkozni, hogy felvedd őket a „majd, amikor időm lesz rá játszom vele” listádra.

Szóval ezek voltak az általam 15 legjobbnak vélt egyjátékos móka 2023-ban.

A számozás nem súlyozás vagy sorrend, felsorolás csupán.

1. Alan Wake II

Platformok: Xbox Series, PS5, PC

13 évnyi reménykedést követően a Remedy tényleg elkészítette a legszerelmetesebb játékát, az Alan Wake folytatását, ami teljesen új alapokra helyezi a 2010-ben kezdődött pszichológiai horrorkalandot. Maga a történet közepesen lassú tempóban 25-30 órán keresztül paráztat, a rohanósak viszont akár 20 óra alatt is a végére érhetnek.

A történet bár 13 évvel az első rész után játszódik, valójában pont ott veszi fel a fonalat, ahol az American Nightmare letette; Alan még mindig a sötét erők fogságában senyved, miközben odakint, a valóságban egyre különösebb dolgok követik egymást. Ezt felgöngyölítendő az FBI két ügynököt is Bright Fallsba küld, egyiküket, Saga Andersont irányíthatjuk a horror egy jó részében, míg Alannel a környezet, úgy a történet manipulálásával kell valahogyan visszatalálni a valódi világba.

2. Baldur’s Gate 3

Platformok: Xbox Series, PS5, PC

A Baldur’s Gate 3-nál nehezen lehetne tartalmasabb egyjátékos kalandot találni – és nem csak 2023-ban, hanem úgy az elmúlt jó néhány évben. A Larian a közönsége segítségével egyszerűen tökélyre fejlesztette a szerepjátékát, ami többszöri nekifutásra is zúdítja a játékos nyakába az újdonságokat. Persze, akik nem különösen járatosak a CRPG-kben, valamint nem is igazán kedvelik a műfajt, azok számára a Baldur’s Gate 3 kevésbé lesz önfeledt szórakozás; a játékmenete lassú, a harcrendszere körökre osztott, és nagyon-nagyon sok benne a párbeszéd és az írott tartalom.

3. Spider-Man 2

Platformok: PS5

A Spider-Man 2 tulajdonképpen az anti-Baldur’s Gate 3; története feszes és rövid, nem sok döntési lehetőséget ad a játékosnak, cserébe viszont akcióban gazdag, amíg tart sosem válik igazán unalmassá. Az első részhez képest nem olyan óriási az előrelépés, mint amekkorát mondjuk az Alan Wake II-nél érhetünk tetten, de amit ígér, azt maradéktalanul be is váltja; egy kiváló, a két főhősnek köszönhetően kvázi dupla Pókember-élményt, amiben éppen olyan fenomenális érzés New York felhőkarcolói közt hálóhintázni, mint 2018-ban. A története kissé suta ugyan, de mindenért kárpótol a harcrendszer, a karakterek és  a köztük érzékelhető dinamika, na meg Venom.

4. Hi-Fi Rush

Platformok: Xbox Series, PC

2023 első igazán nagy meglepetése volt a Tango Gameworks akció-kaland-ritumusjátéka. Nem csak azért, mert a stúdió leginkább a horrorjátékairól ismeretes, hanem mert semmi, de semmi sem szivárgott ki róla a bejelentése – hova tovább, egyben megjelenése előtt. De hiába a tűzijátékkal övezett meglepetés megjelenés, kevesen voltak rá kíváncsiak…

… pedig a Hi-Fi Rush egy egészen zseniális, fantasztikusan megírt, emlékezetes karakterekben gazdag, látványos, stílusos, eszementül vicces, illetve meglehetősen merész alkotás lett, merem is jelenteni, hogy az év egyik legjobbja. Nem túl hosszú, cserébe tartogat némi extrát a történet befejezte utánra, és a Game Pass kínálatából el is érhető – ergo olcsó is. Ennél jobb üzletet aligha lehetne kötni.

A sztori szerint Chai, az önjelölt jövőbeli rocksztár teljesen véletlenül egy megacéges balhé kellős közepén találja magát, méghozzá az eredeti helyén egy robotkarral, mellkasában egy zenelejátszóval, és mivel nagyon nem akarják őt békén hagyni, végül csak felkerekedik, hogy jól elpáholja a robotgyártó vállalatvezetőt. Az útja során barátokat és egyben társakat is szerez maga mellé, akikkel karöltve egy igazán remek, zenében, akcióban és csattanós poénokban különösen gazdag kalandot élnek át.

5. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Platformok: Nintendo Switch

A Nintendo idén sem aprózta el a Switch frissen tartását és megannyi még sokáig felemlegethető klasszikussal örvendeztette meg az immáron 132 millió főt is meghaladó játékostáborát. A Tears of the Kingdom legalább annyira újító, mint amilyen néhány éve a Breath of the Wild volt, amiben a játékos nem csak egy nagyszerű, akár 200+ órára rúgó fantasy kalandot élhet át, de még a kreativitását is próbára teheti az új játékmechanikák révén. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy már csak ezért az egy játékért megéri beruházni egy Switchre.

6. Sea of Stars

Platformok: Xbox, PS, PC, Switch

A Sea of Stars egy csoda! Mármint azoknak, akik imádják a 90-es éveket leginkább meghatározó RPG-ket, mint amilyen a Chrono Trigger volt. A Sea of Stars egy ízig-vérig retro szerepjáték, ugyanakkor nem átallott modernizálni is néhány játékelemen, hogy hagyományőrzősége, múltidézése mellett igazán jó érzés is legyen játszani vele. A Sea of Stars nagyszerű módon modernizálja a klasszikus szerepjátékokat, miközben nem is rest a saját útját járni, egy saját, egyedi, remek karakterekkel teli világot alkotni.

7. Dredge

Platformok: Xbox, PS, PC, Switch

Nehéz dologban van az az író (most éppenséggel én), aki valahogyan jellemezni, leírni, vagy akár ajánlani szeretné a Dredge-et. No nem azért, mert rossz volna, dehogyis, csupán olyan egyedi módon adaptálja a lovecrafti horrort, amilyenhez hasonlót még sosem láttunk-tapasztaltunk.

A Dredge egy misztikus horgász-szimulátor, amiben nem csak átlagos élőlényeket foghatunk az egyre háborgóbbá, félelmetesebbé és veszélyesebbé váló mélységből, hanem olyan furcsaságokat is, melyek az emberi képzelet legsötétebb zugaiból úsztak a hálónkba. Ez a játék egyszerre kikapcsol és nyugtalanít, juttat el a zenbe és rémiszt meg. A Dredge egy fantasztikus élmény, amit vétek volna kihagyni!

8. The Talos Principle II

Platformok: Xbox Series, PS5, PC

A Talos Principle folytatása kifejezetten sokat váratott magára, de szerencsére abszolút megérte türelmesnek lenni. Aki imádja a remekbe szabott sci-fi történeteket, a lassú játékmenetet, az agyat alaposan megdolgoztató fejtörőket, annak ez lesz az új kedvence.

9. Cyberpunk 2077: Pahntom Liberty

Platformok: Xbox Series, PS5, PC

A Phantom Liberty némileg kilóg a sorból, lévén nem egy önállóan játszható program, hanem egy kiegészítő, de jó okom van rá, hogy miért került fel a listára. Egyrészt, a DLC-vel együtt érkezett a játék utolsó igazán nagy frissítése, a 2.0-ás update, ami után hivatalosan is befejezettnek tekinthető az alapjáték. Másrészt pedig legalább annyi tartalmat hozott, amennyit a 27.000 forintért mért Spider-Man 2 nyújt mint hivatalos és számozott folytatás.

A Phantom Liberty körülbelül 20-30 órányi plusz (összeesküvéses) történettel szövi tovább – és egy kicsit átírja – V történetét, amihez egy teljesen új városrész, játékmechanikák, tárgyak, fegyverek és képességek is társulnak. A CD Projekt Red bár ezzel még nem tette semmissé a 2020-as katasztrófát, de visszaküzdötte magát a szívünkbe. Kár, bár érthető, miért kellett erre 3 évet várni.

10. Dave the Diver

Platformok: PC, Nintendo Switch

Ha valaki csak egy előzetest vagy egy random játékmenetet néz meg az idei esztendő egyik legnagyobb meglepetéséről, a Dave  the Diverről, nem valószínű, hogy azonnal bele fog szeretni. Pedig hatalmas vétek volna kihagyni ezt a kincset, amihez igen mélyre kell lehajolni, de minden egyes percéért megéri. A játékban Dave-et irányíthatjuk, aki…. dobpergés: egy búvár.

Ennek megfelelően a kaland egy részében a a tengerben alámerülve kell felfedezni és gyűjtögetni, na meg halakat fogni, hogy aztán esténként egy étterem működésében segédkezni. Ezt a játékban két jól elkülöníthető mechanikákkal bolondították, melyek olyan tökéletes játékmenetben és narratívában forrnak egybe, amit nem csak letenni, de egyhamar elfeledni is nehéz.

11. Cocoon

Platformok: Xbox, PS, PC, Switch

A Cocoonra valószínűleg sokan vártak, hiszen azoknak a fejlesztők fejéből pattant ki, akiknek korábban a Limbót és az Inside-ot is köszönhettük. A Cocoon is egy hasonló fejtörőkkel teli kalandot ígér, a szignifikáns, azonnal észrevehető különbség a korábbi játékaikhoz képest, hogy ezúttal nem egy sötét és komor, hanem egy igazán színpompás világot kell felfedeznünk – méghozzá egészen egyedi módon.

Az irányítás egyszerű, az alaprecept továbbra is minimalista; a pályát járva mindenféle roppant okos és a narratívába épített rejtvénybe botlunk, melyeket megoldva haladhatunk tovább, jön egy kreatív boss harc, majd ismét felfedezünk és fejtörőkön agyalunk. Mindez viszont annyira fluid, annyira változatos, intelligens és szemet gyönyörködtető, hogy simán rásüthetjük az „utóbbi évek legjobb puzzle játéka” címkét is.

12. Laika: Aged Trough Blood

Platformok: PC

Végy egy nagy adag Elasto Maniát, adj hozzá két marék metroidvaniát, két evőkanál poszt-apokaliptikus világot, egy merőkanálnyi parádés animációs stílust, egy zacskó fenomenális akrobatikus fegyveres akciót, majd ezeket alaposan egybe gyúrva addig süssük, míg Laika: Aged Trough Blood formát nem ölt.

A Laika egészen mesterien ötvözi a műfajokat és a játékelemeket; egyszerre egy ügyességi játék – mint az Elasto Mania, amiben folyamatosan, minden egyes motoros ugratásnál figyelni kell, hogyan érkezünk, egyszerre akciójáték, amiben a levegőben az időt belassítva kell péppé lőni az ellenfeleket, egyszerre egy remekül összerakott metroidvania, egyszerre egy poszt-apokaliptikus mese, ami egy igazán nagyszerű kalandot ígér egy csodálatosan és művészien felépített világban. Ez a játék egyszerűen zseniális, amiről csak egyetlen rosszat lehet csak elmondani, hogy nem jelent meg konzolokra.

13. Star Wars Jedi: Survivor

Platformok: Xbox Series, PS5, PC

Ha nem lenne a Respawn, akkor az EA-ről hivatalosan is elmondhattuk volna, hogy ritka trehány módon hányta el a Star Wars-játékok készítésére feljogosító exkluzív jogosítványát – amit épp ezért a Disney a hivatalos lejárta előtt el is vett tőle.

Már a Fallen Ordert is a legjobb Csillagok Háborúja világában játszódó játékok között emlegethetjük, ami amellett, hogy nagyszerűen használta és gondolta újra a Jedi Knight-szerű kalandozást, úgy találta meg a saját, egy icipicit soulslike-os hangját. Ezen pedig a Survivor nem változtat, csupán tovább tökéletesít, és bár ezúttal sem hibátlan az élmény, az epikus harcokért, a jól megírt karakterekért, a remekül felépített immerzív világáért nem csak a rajongók számára nyújthat kifejezetten élvezetes 30, akár 40 órát.

14. Hogwarts Legacy

Platformok: Xbox, PS, PC, Switch

A Harry Potter-rajongók legrégebb óta dédelgetett álma vált valóra a Hogwarts Legacy-vel, ami kivételes módon alkotta újra azt a varázsvilágot, melyen oly sokan felnőttünk. A Roxfort sosem volt ilyen gyönyörű, aminek minden egyes zuga tartogat valami érdekességet, mesél valamiről.

Az iskola falain túl viszont már vegyes kalandok várják a felfedezni vágyó mágusokat és a boszorkányokat; néhol önismétlő, repetitív, vagy egyszerűen nem túl érdekes mellékküldetések sajnos már kevésbé varázslatosak, de a mágiára épülő fejtörők, illetve egyéb „játékok-kihívások” között is találunk bőven olyat, melyek igazából csak az időt húzzák csupán, a Harry Potter világához azonban nem adnak hozzá jóformán semmit. Mindent összevetve viszont egy emlékezetes, kedves kalandra invitál, amit a mágustanoncoknak bűn volna kihagynia.

15. Starfield

Platformok: Xbox Series, PC

A Starfieldet divat nem szeretni, és bár való igaz, hogy nem ez lett a Bethesda legtökéletesebb alkotása, de aki csak kalandozni kíván a világűrben, olyan helyekre és bolygókra látogatni, melyekre a valóságban sosem lesz lehetősége, az semmiképp sem fog csalódni benne.

A Starfield alaptörténete nem kifejezetten érdekes, sőt, már-már lustának is mondanám, de az mindössze alibi, a lényeg odakint, az űr mélyén várja a játékosokat. Akik pedig hajlandóak elveszni a mellékküldetések végeláthatatlan és sokszor valóban végtelennek tűnő űrtengerében, azok olyan élménnyel lesznek gazdagabbak, amit nehezen fognak kiverni a fejükből. Az újrajátszhatósága pedig egyenesen forradalmi, amit az előttünk álló években szinte biztosan le fognak majd másolni más fejlesztők is.

Szerinted melyik volt 2023 legjobb egyjátékos címe?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ennél a 10 szégyentelen játéknál nem találtunk rosszabbat 2023-ban

×