Nem olyan bonyolult (csak elsőre látszik annak) időt találni a kedvenc játékodra – még akkor is, ha reménytelennek tűnik, hogy ne az alvásidőből vegyél el.

Gábor János

2024.02.21. – Csak akkor lesz teljes az életed, ha a munka, a tanulás vagy a párod mellett találsz időt magadra és a hobbidra is. Talán elsőre lehetetlennek tűnik, mert a legtöbbünkön átrohan a nap: suliba vagy munkába kell rohanni, ha családos vagy, még ott a gyerek, este meg jó lenne mozogni, aztán a párodra és néha a barátokra is időt szánni. De nap nap után azon kapod magad, hogy megint este 10 van és hozzá se tudsz nyúlni a játékaidhoz, vagy ismét az alvásidő rovására teszed, hogy másnap olyan legyél, mint egy zombi. Pedig szükséged lenne rá, hogy ledolgozd a stresszt, a szellemi igénybevételt, a mindent. Ha már ott tartasz, hogy csak hetente vagy néhány hetente jut pár nyugis órád, amikor beleférhet a játék, ideje tudatosságot csempészni a mindennapokba, mert hobbira igenis szükséged van a kiégés ellen!

Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás a gamernek

Apró lépésekben haladva rá fogsz jönni, hogy nem olyan komplikált dolog időt találnod a játékra. Határozd el, hogy milyen gyakran és hány órát szeretnél vele foglalkozni, amivel már elégedett lennél. Az eredmény elsőre elkeserítő lesz, mert rá fogsz jönni, hogy a közelében sem vagy annak, amit szeretnél. De: ami jár, az jár, szóval ne add fel és próbáld ki az alábbi pár lépést! Győzd le a napi mókuskereket, hiszen az is csak egy a kihívást jelentő bossok között: neki kell futni párszor, mielőtt legyőzöd és eléred, amit akarsz.

Válassz nagy játékot!

Mivel a legnagyobb ellenséged az idő, kell egy olyan masszív cím, amiben egyrészt nagyon sok szakaszt kell teljesíteni (így haladhatsz pontról pontra), másrészt több tucatnyi tevékenységbe foghatsz. Ez azért jó, mert a jól kiválasztott játékod eleve leköt, viszont tudod szabályozni a rá szánt időt azzal, hogy minden nap mondjuk csak 1-2 küldetéssel haladsz előre.

A lopott idő is idő

Nyilván nehéz lesz belefeledkezni a játékba a rohanós rutinod mellett, hisz’ csak fokozatosan tudod belepasszírozni a napba. Ha mondjuk azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy napi két óra jár neked a hobbidra, ne keseredj el, ha elsőre csak 20-30 perc jön össze. Akkor kezdd ennyivel! Gyakran fordul elő olyan, hogy a következő előadásig, meetingig vagy az esti vacsoráig már csak fél óra van hátra. Ez pont annyi idő, hogy „már nem érdemes belefogni semmibe”, ugye? Nos, pont az ilyen üres etapokkal érdemes elrajtolni: lelkiismeret-furdalás nélkül ugorj rá a videojátékra és csinálj benne valamit, ami szórakoztat és kiszakít a rutinból! Aztán majd folytatod.

Köss alkut!

Simán lehet, hogy az eleve szűkös időbeosztás miatt a párod kiakad, amiért még abból a kevésből is el akarsz venni, ami jut beszélgetésre vagy közös programra. Ilyenkor alkut kell kötnöd. Meg kell beszélned vele, hogy milyen kompromisszumot hajlandó kötni / mit kér cserébe, csak értse meg: szükséged van a videojátékra ahhoz, hogy kiegyensúlyozott maradj.

Engedd el a bűntudatot!

Ha hosszú idő után először kezdesz el tudatosan időt hasítani a játékodra, törvényszerű, hogy azt érzed majd: lenne ennél hasznosabb dolog is, amivel foglalkozhatnál. Dolgozhatnál / tanulhatnál többet, foglalkozhatnál a sokat halogatott ház körüli teendőkkel, elmehetnél edzeni stb. Bár mindezek hasznos dolgok, a játékodra betervezett rövid idő is legyen szent, mert – nem győzzük eleget hangsúlyozni – a kiegyensúlyozottságodhoz szükséged van rá. Ne gyötrődj tehát azon, hogy mi lehetne hasznosabb a játéknál! Ha úgy kell lopnod rá az időt, akkor elég nyilvánvaló, hogy jelentősen háttérbe szorítottad – jócskán a mindennapi feladataid mögé.

Forrás: Freepik

Ha nem az időhiány, akkor az időszakos érdeklődésvesztés miatt nem nézel rá a kedvenc játékodra

Lehetséges, hogy épp’ elkezdenéd megtenni a fentebb sorolt apró lépéseket, amikor rájössz: tulajdonképpen nincs is kedved az egészhez. Ez elszomorító felismerés, hiszen élénken emlékszel rá, hogy milyen jó rendszeresen játszani, mégse visz rá a lélek. Ha ebbe az állapotba kerültél, van egy jó hírünk: ettől még gamer maradsz, csak a megváltozott prioritások mellett felmerültek hatások, amelyek egy időre kedvedet szegték. Ennek ilyen okai lehetnek:

Megdrágult technológiák és játékok

Hiába keresel többet, az eszközök és a szoftverek se lesznek olcsóbbak, sőt! Nem biztos, hogy mindig tudod / szeretnéd tartani a lépést a legfrissebb hardverekkel és a legújabb játékokkal, ha elkezded méltatlanul drágának tartani őket (főleg, ha még ergya minőségben is jelennek meg). Ilyenkor nem a játéktól ment el a kedved, hanem az a bajod, hogy az eleve költséges hobbid kezd irreális összegekbe kerülni. Az egyetlen megoldás erre a mértékletesség: tedd félre a pénzt, amit a videojátékra szánsz, vagy légy türelmes, és várd ki a nagy leárazásokat. Rengeteg akciós időszak van egy évben, szóval mindig ki lehet bírni a következőig!

Öregszel

Sorry, ez van. Simán lehetséges, hogy már nem leled kedved a régi kedvenceidben és nem kihívást érzel amikor 10 éves koreaiak lövik szét a segged a Fortnite-ban, csak csillapíthatatlan haragot. Ennek gyakran az az oka, hogy kinőtted az eddigi játékaidat. Ahelyett, hogy az öregedésen bosszankodnál, nevesd ki az egészet és értékeld át, hogy milyen műfajú játékok okoznak örömet. Sokan járnak úgy, hogy a gyerekkoruk videojátékos élményei szinte kizárólag egy adott műfajú játékokhoz, sőt, néha egyazon játékfranchise-hoz kötődnek. Nem csoda, ha ebből előbb-utóbb mindenki megjön és vált. Ez a korral jár, és az ég világon semmi baj nincsen vele.

Megbetegszel

Van egy sor olyan egészségügyi kockázat, aminek a sok ücsörgés a melegágya. Nem véletlen a mondás, hogy „az ülés az új dohányzás”. Gyakorlatilag tényleg ez van, mert egy csomó panaszt okozhat, az elhízástól a gerincfájdalmon át a szív- és érrendszeri betegségekig. Ha a tünetek, vagy az azoktól való félelem rá se nézel a videojátékra, az nem kell, hogy végleges legyen. Gondoskodj az egészségedről (legyen ez az első!), utána lsd. a fenti pontokat, hogy hogyan érdemes fokozatosan visszalopni az életedbe a hobbidat.

Inkább másokkal beszélgetnél játék helyett

Tudod mit? HELYES! Erre többet nem is mondunk. CSINÁLD!

Néhány rövid játék, amire biztosan lesz időd és újra meg is hozza a kedved a gaminghez

Az egyik ilyen ajánlatunk legyen az Overboard – azokra gondolva, akik utazás közben, mondjunk a metrón szeretnének kikapcsolódni (Android, iOS, PC platformra is van). 30 perc alatt befejezhető – egyszer, de többször is végigmehetsz rajta, mert mindig másképp alakul a sztori, amiben el kell tussolnod egy (egyébként jó okkal történt) gyilkosságot. Lopott időhöz és kedvüket vesztett gamereknek szintén kiváló lehet az It Takes Two. Varázslatos, szép, izgalmas és ketten tolhatjátok, mindenen (PC, Xbox, PS). Aztán: mind az időhiányra, mind az elveszett érdeklődésre enyhítőleg hathat a Hitman széria gyakorlatilag bármelyik része. Nem igényel túl sok figyelmet, kifejezetten jól játszható és érthető alkalmanként játszva is, hiszen lehet kérni benne összefoglalókat a cselekményből. Itt van egy-egy ajánlat a franchise-ból PC-re, PS-re és Xboxra.

És még néhány ajánlat, ha látványos videojátékra vágysz:

Ennél a 17 játéknál látványosabbat nem találsz Xboxon

×