Egy szakértő szerint nem leszünk könnyű helyzetben a következő generációs PlayStation esetében. A Sony fog dönteni a nagyobb teljesítményről vagy árról.

2024.02.19. – Nem gondoltam volna, hogy ilyen komoly változásokon megy majd keresztül a konzolok helyzete a 2020-as években. Nemrég mindenki nagy megdöbbenésére a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox bizony nyitni fog más platformok felé, miután a konzolháborút gyakorlatilag az exkluzív játékok generálják. A Sony az elmúlt években több PlayStation exkluzív játékát is elhozta PC-re, sokak nagy örömére. Ami pedig a következő generációs konzolokat illeti, szintén változásokra számíthatunk. Kompromisszumot kell majd kötnünk, az biztos.

A Sony ügyvezető igazgatója és a Sony Group Corporation elnöke a 2023. harmadik negyedévi eredménybeszámoló során elmondta, hogy a PlayStation 5 eladásai kissé csalódást okoztak, és a jelenlegi generációs konzol értékesítési céljait át kellett gondolni. Bár ez a next-gen konzolok szempontjából irrelevánsnak tűnhet, a jelenlegi generációs konzolok kissé csalódást keltő eladásainak egyik oka a beléjük kerülő hardver költsége volt. A Sony korábban 25 millió darabot akart eladni a PS5-ből 2023-ban, de ezt a célt 21 millió darabra kellett módosítani.

Fontos döntés a jövőben

Nemrég a Genki Japan egy posztban hozott egy fontos információt. A Sony ügyvezetője, Hiroki Totoki elmondta, hogy a PS5 esetében nehezebb növelni a profitot, annak életciklusának előrehaladtával. Az előző generációk (PS1, PS2, PS3, PS4) esetében az idő előrehaladtával olcsóbbá vált a gyártás. A PS5 esetében azonban az alkatrészek egyre drágábbak.

Az ismert hadveres szakértő, Kepler_L2 szintén reagált erre a kijelentésre, abból az aspektusból, hogy a félvezetők ára hogyan alakulhat a jövőben. Lényegében elmondta, hogy a tranzisztorok ára gyakorlatilag emelkedni fog, a korábban bevált költségmegtakarítások ideje lejárt, a dolgok pedig csak rosszabbak lesznek. Ez azt jelenti, hogy a gyártási költségek ára az idő előrehaladtával nem lesz olcsóbb, így magukat a konzolokat sem lehet sokkal olcsóbban megkapni. Ez az áremelkedés pedig hatással lehet majd mind a PlayStation 6, mind a következő Xbox konzol gyártására is.

A jövőbeli konzolok vagy egyre kisebb teljesítménynövekedést érnek el, vagy jelentősen drágábbak lesznek” – írta Kepler_L2.

A lényeg, hogy a Sony valószínűleg arra kényszerül majd, hogy nehéz döntést hozzon. Vagy csökkenti a next-gen PlayStation konzol hardverteljesítményének növekedését (vagyis nem lesz olyan nagy ugrás a PS5-höz képest), hogy az árakat nagyjából a jelenlegi szinten tartsák. Vagy pedig erősebb hardvert építenek, viszont jelentősen megugorhat a konzolok ára. Hogy a Sony végül hogyan dönt majd, azt csak az idő fogja megmondani. Te melyikre szavaznál?

Ezt láttad már?

Igen, tényleg létezett a Nintendo PlayStation, amíg hátba nem szúrták egymást

×