Az Xbox vezetősége végre tiszta vizet öntött a pohárba, és lerántották a leplet a játékkonzol, a Game Pass és a saját játékgyártás jövőjéről.


Bódi Dániel

2024.02.15. – Mikor felröppentek az első pletykák az Xbox-játékok multiplatformosodásáról, néhány önjelölt-mondvacsinált „szivárogtató” azonnal PS5-ös Starfieldet és Indiana Jonest kiáltott – mint kiderült (természetesen) tévesen. Persze, ahogyan várható volt valóban lesz négy játék, melyek ellátogatnak a konkurenciá(k)ra, azonban a két nagyobb Xbox-húzócím (egyelőre?) semelyik másik játékkonzolra nem fog megjelenni.

Hogy mely négyesről van szó, azt Phil Spencer az Xbox és a Game Pass jövőjét Sarah Bond és Matt Booty társaságában nagy vonalakban vázoló podcastben nem konkretizálta, csupán annyit árult el, hogy több mint egy-másfél éve jelentek meg, első részei egy sorozatnak, kettő pedig eredetileg sem system seller konzolexkluzívnak készült. Mivel Spencer szerint a stúdiók már izgatottan várják a leleplezésüket, így én sem akarnám elrontani a meglepetést – ámbár némi Google-kereséssel gyorsan kideríthető, hogy mikről is lehet szó.

GAME PASS

A szolgáltatásban igazából nagy változás nem történik, már amellett, hogy belátható időn belül minden Activision Blizzard fejlesztésű játék bekerül a kínálatába. Ennek legelső előfutára a Diablo IV lesz, amit március 28-tól kezdődően érhetnek el a konzolos és PC-s Game Pass-előfizetők. A szivárogtatásokra alapozott pletykákat elhessegető Matt Booty itt leszögezte, hogy a Game Pass az otthoni konzolok közül az Xbox kizárólagossága lesz a jövőben is, valamint minden egyes saját fejlesztésű játék azonnal megjelenik a Game Pass-ban is. Booty szerint különösen fontos a platformok közötti könnyű átjárhatóság megteremtése, azaz a cross-play és a cross-save lehető legzökkenőmentesebbé tétele, hogy a játékosok kényelmesebben váltogathassanak az eszközök között.

Mindemellett szó esett az idei játéktermésről is: 2024-ben 10 saját készítésű játék jelenik meg Xboxra, melyek egy jó részét a következő hónapokban leplezhetik le.

KÉSZÜL(NEK) AZ ÚJ XBOX(OK)

Nem csak Booty, de Sarah Bond is szállított egy izgalmas hírt, pontosabban cáfolatot, mellyel elejét veszi azoknak a rosszindulatú pletykáknak, melyek szerint az Xbox megszűnik mint brand, és kivonul a hardverpiacról. A konzolos üzletág vezetője szerint erről olyannyira nincsen szó, hogy 2024 végén bejelentenek valamit újdonságot konzolos fronton, valamint azt sem titkolta, hogy már gőzerővel készítik a következő generációs Xbox-konzolt, ami potenciálisan az Xboxok 20 éves történetének legnagyobb technológiai ugrását fogja jelenteni.

A játékosok számára ezek voltak a legfontosabb infók, melyekkel az Xbox vezető hármasa szolgált. Szummázva: Acitivision Blizzard játékok a következő hónapokban landolnak abban a Game Passban, ami Day 1 saját gyártású címekkel a konzolok közül csak a jelenlegi – hamarosan frissülő – konzolgenerációban, valamint a következő brutálisan erősnek ígérkező Xboxon lesz elérhető. Ez így elég tiszta, de ha esetleg megnéznéd a teljes adást, akkor indítsd el az alábbi videót:

Ezt is olvasd el:

Így került egy kép a fejlesztő meztelen seggéről a Halo 2-be

×