Hamar elmúlt a szerelem, még a legelvakultabb Apple-fanok is viszik vissza a méregdrága, egyelőre funkciószegény Apple Vision Prót.


Bódi Dániel

2024.02.16. – Először egy kicsit féltem tőle, de csak rávettem magam a csontkovácsolásra – a barátaim szerint csodákat tesz az ember gép előtt meggémberedett testével. Nem bántam meg: azóta sokkal mozgékonyabb, könnyedebb, na meg vagy 2 centivel magasabb vagyok, de ami talán a legfontosabb, jelentősen csökkentek, már-már megszűntek a nyaktáji fájdalmaim.

Banyapúp. A sok pötyögés, meg játék, kevés-ritkás testmozgás miatt kialakult nyaki görbület már egy sajnálatos népbetegség, amit ezidáig a videojátékokhoz, az ülőmunkához, néhány szakmunkához, valamint a sok mobilozáshoz köthettünk. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy az Apple „mindent megváltoztató” legújabb kütyüje, a Vision Pro is becsatlakozik a banyapúp-körbe, legalábbis a tengerentúlon különféle egészségügyi panaszokra hivatkozva egészen sokan, a Daily Mail és a The Verge szerint a mézeshetek után tömegével viszik vissza a „forradalmi” kütyüt a gyártónak.

Sokak szerint ugyanis az Apple Vision Prót egyszerűen túlságosan nehéz hordani, kényelmetlen, túl nagy súlyt helyez a fejre és a nyakra – és mint tudjuk, részben ez okozza a nyaktáji deformációkat, azaz a csigolyák elmozdulását. Nem túl jó üzlet tehát közel másfél millió forintot kifizetni azért, hogy aztán mehessünk még fizetni a csontkovácsnak is – sőt, egy ilyen viszonylag súlyos eszköz, ami megterheli és előrehúzza a fejet a banyapúp a legkevesebb, ami előfordulhat: a nyaki gerincsérv még kellemetlenebb, és egészségügyileg súlyosabb probléma.

De nem csak erre érkezett sok panasz: többen szemfájdalomról is beszámoltak, volt, akinek erek is elpattantak, vagy megrepedtek a látószervében, míg néhányan folyamatosan fellépő szédülés miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni a méregdrága eszközt. Ez pedig komoly probléma és kritika is egyben: a 3500 dolláros Apple Vision Pro még Amerikában is egy borsos árú VR-fejesnek számít, ami funkcióit tekintve messze túlárazottnak hat sokaknak. Ez is egy ok, amiért nem teljesen két héten belül oly sokan visszakérik a pénzüket az Apple-től: nincs rajta elég alkalmazás, munkára sem lehet megfelelően használni, de még szórakoztató programoknak is híján van (még dedikált Netflix sincs rajta).

Így talán nem is annyira nevetséges, amikor maga Mark Zuckerberg szólja le a cupertinói terméket, ami szerinte minden tekintetben egy rosszabb VR-AR eszköz, mint a Meta Quest 3, ami a Vision Pro árának töredékéért sokkal jobb élményt nyújt. Illik hozzátenni, hogy szerinte, ugyanakkor objektíven vizsgálva ár-érték arányban valóban a 250.000 forint környékén árult Quest 3 jönne ki győztesen, bár pusztán a hardvert tekintve a Vision Pro jelentősen izmosabb.

Temetni az Apple kütyüjét persze egyáltalán nem kell: ez még egy szárnybontogatás csupán, a következő generációs fejesek (mint ahogyan a Questnél is láthattuk) valószínűleg sokkal jobbak és kényelmesek, funkcióban gazdagabbak lesznek – még ha olcsóbban azokat sem fogja adni a piacon az egyik legdrágábbnak számító termékeket árusító vállalat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mark Zuckerberg (@zuck) által megosztott bejegyzés

Borítókép: Mark Ellis Reviews 

Ezt is olvasd el:

PlayStation, Xbox, Nintendo, ahogy még nem láttad őket – Ilyenek a fejlesztői darabok

×