Érdekes helyzet alakult ki a világ valószínűleg legnagyobb streaming szolgáltatója és az Apple között – ezért ugrik a Netflix az AR/VR szemüvegről.

Gábor János

2024.01.28. – Az Apple hamarosan széles körben is elérhetővé váló kevert valóság headsetjére rögtön számos alkalmazást el lehet majd érni, és bár a legtöbb okostévén alapvetőnek számít, hogy gyárilag jár hozzá a Netflix alkalmazás (vagy legalább letölthető), éppen a műfajában valószínűleg legkorszerűbb Vision Pro lesz az, amin nem lesz használható. Pedig az App Store-ban is fenn van, és az iPad verzió gond nélkül muzsikálhatna az AR/VR szemüvegen.

Meglepetésre a Netflix nem kér a Vision Proból

Azt, hogy a streaming szolgáltató applikációja hiánycikk lesz az Vision Pron, a Netflix társ-vezérigazgatója jelentette be. Greg Peters a Stratechery-nek lényegében megerősítette, hogy a cége nem készít külön alkalmazást az Apple kevert valóság szemüvegére, sőt, az azon is használható iPad verziót ugyancsak nem teszi elérhetővé az eszközre. Peters úgy fogalmazott, „nem releváns” kérdés számára az, hogy jelen legyen a Vision Pron. Ettől még elérhető marad rajta a streaming szolgáltató, csak épp’ nem egy gyorsan és egyszerűen használható alkalmazáson, hanem internetböngészőn keresztül. A gyakorlat annak ellenére, hogy felhasználói oldalról nehezen tolerálható (miért nem kapunk rendes elérési lehetőségeket a pénzünkért?), nem egyedi, hiszen a Spotify és a YouTube is ugyanígy jár el. A MacStories úgy tudja, a nagy streaming alkalmazások közül csak a Disney+, a Max, az Amazon Prime Video és a Paramount+ érzi fontosnak, hogy dedikált alkalmazása legyen az Apple eszközén.

Forrás: Phone Arena

Peters elismerte: a vállalat természetesen fontolóra vette, hogy indítson alkalmazást a Vision Pron, de végül úgy döntöttek, nem éri meg a rá fordított időt (és valószínűleg pénzt – amit az Apple nem túl barátságos részesedési modellje is indokolhat). A cégvezető szerint a Netflix megfelelőbb helyeken is fel tudja használni az erőforrásait, és így is fognak tenni, mert úgy vélik, a 3500 dolláros (1,2-1,3 millió forintos) headset ritkaságnak fog számítani (ergo: kevés felhasználója lesz), szóval simán nem éri meg alkalmazást készíteni rá. Arról, hogy ez az elzárkózás kinek éri meg jobban vagy kevésbé: az Apple-nek, vagy a Netflixnek, már a jövő fog ítéletet hozni. Egy biztos: ha a MacBook képességekkel bíró Vision Pro sikeres lesz, akkor fordul a kocka és a streaming szolgáltató lesz az, aki pitizésre kényszerül a jelenlétért. Akkor aligha kap majd olyan feltételeket, mint most, a legelején.

És ezt láttad már?

Nem elég, ha van pénzed – ez is kell, hogy megvedd az Apple Vision Prot

×