Az Apple virtuális valóság headsetje még annál is többe kerül, mint amit az árcédulája mutat, hiszen van egy fontos feltétele, hogy használhasd.

Gábor János

2024.01.13. – Nem elég, hogy irgalmatlan magas ára miatt csak kevesek játékszere lesz, még előfeltétele is van annak, hogy megvehesd az Apple virtuális valóság headsetjét. A Vision Pronak már az előrendelése sem lehetséges egy speciális követelmény megléte nélkül, és ez nem más, mint

a Face ID.

Ahhoz, viszont, hogy az arcfelismerőhöz szükséges biometrikus adatokat megadhasd az Apple Vision Pro előrendeléséhez, nyilván rendelkezned kell egy másik OS, vagy iOS rendszerű készülékkel, ami a 2017-től és az iPhone X-től létező Face ID-val oldható fel. Ez azért tűnik finoman szólva is pofátlanságnak, mert a Vision Prot önállóan létező számítógépként, nem pedig kiegészítő eszközként alkotta meg az Apple, mégsem lehetséges az, hogy ne rendelkezz mellette például viszonylag friss iPhone, vagy iPad modellel. Persze, ha eleve a gyártó felhasználója vagy, és úgy-ahogy tartod a lépést a készülékgenerációk frissülésével, akkor ez számodra nem gond. De, ha más rendszerű készülékeket kedvelsz, ám a Vision Pro már olyan Apple termék, amit szívesen kipróbálnál, a gyártó téged már kizár az előrendelésből. Ami nem szép.

Forrás: Apple

Ettől függetlenül a Vision Pro feltehetőleg olyan felhasználóknak is elérhetővé válik, akik még nem rendelkeznek Face ID-vel, ám ehhez be kell ballagniuk a legközelebbi márkaboltba, ahol az eladók segítenek létrehozni minden alapbeállítást. Csakhogy ez akkor is hátrány az újabb iOS készülékkel rendelkezők helyzetéhez képest. Arról nem is beszélve, hogy a Dexerto úgy tudja, a gyártó kezdetben elég szűkös készletekkel fog csak rendelkezni a virtuális valóság szemüvegből – tehát jó eséllyel nem lesz könnyen hozzáférhető. A Face ID-ra egyébként nem csak azért van szükség, hogy beléphess a Vision Pro rendszerébe: az Apple ezt az adathalmazt használja fel arra is, hogy a fejedre tökéletesen ráillesztett VR-headsetet kapj kézhez. A Vision Pro előrendelése január 19-én indul – egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Ja, és a 3500 dollárnál (kb. 1,2 millió forintnál) olcsóbb Apple Vision Prora, úgy fest, hiába várunk:

Szívás, de lehet mégsem lesz olcsóbb, megfizethető Apple Vision Pro

×