A szemenként 4K felbontás csak hab a tortán a most bemutatott kevert valóság szemüvegtől. Ez a kütyü sok mindent megváltoztat.

Sokan az iPhone 2007-es bejelentésével azonos jelentőségű eseménynek tartják az Apple kevert valóság szemüvegének minapi debütálását. És nem véletlenül jönnek a nagy szavak. A cég a WWDC fejlesztői konferencián leplezte le az Apple Vision Pro-t. A hosszú előadásban sokáig taglalták a Watch, a MacBook Air vagy az iPhone platformjára érkező újdonságokat, a „Hey Siri” parancs rövidülésétől (elég lesz annyi is, hogy „Siri”) az elvékonyodó, mégis hosszabb üzemidővel és gyorsabb M2 chipekkel felszerelt laptopokon át a fejlettebb AirDropig és az AI-naplóírásig.

„One more thing…”

– hangzott el aztán Tim Cooktól a még Steve Jobs által legendássá tett mondat, ami mindig a slusszpoén érkezését előzte meg. Ezúttal sem történt másképp – jegyzik meg a tudósítások, majd hosszan sorolják a bemutatott Apple Vision Pro kétségtelenül letaglózó képességeit. Összefoglaljuk vázlatosan, jó? Úgy nagyobbat is üt ez a csodás valami, ami – ha egyszer lesz olcsóbb változata – alapjaiban változtathatja meg azt, ahogyan ma használunk egy számítógépet.

Forrás: Apple

1. Igény szerint sötétedő lencsékbe épített 23 millió pixeles micro-OLED kijelzők, egy-egy postai bélyeg méretű panelen, ami 4K felbontás megjelenítését teszi lehetővé, és a filmeket például „30 méter széles vásznon” nézheted.

2. Kéz- és szemkövető vezérlők – külső érzékelők nélkül, plusz a hangvezérlés. Értsd: elég rápillantanod a kívánt ikonra, hogy tudja, mit akarsz megnyitni, így a használatához nem szükségesek kézi kontrollerek.

3. Lefelé néző külső kamerái miatt a gesztusokkal vezérléshez nem kell az arcod elé tartani a kezed – pihentetheted akár az öledben is.

4. Ha közeledik feléd egy személy, miközben a 3D-s környezetben vagy, a rendszer megjeleníti őt a látóteredben, szóval a készülék nem szigetel el a külvilágtól. Apróságnak tűnő részlet, pedig valójában baromi fontos a biztonság- és komfortérzethez.

5. Külön, forgatható gomb van arra, hogy szabályozd a virtuális környezetek mélységét, vagyis azt, hogy mennyit látsz a 3D térből a valós világ helyett.

6. Eyesight: ívelt OLED kijelző az elülső oldalon, ami a közeli embereknek mutatja a szemeidet. Jegyezzük meg: ez a bemutató videókon és képeken kissé rémisztően néz ki, de úgy tűnik, hogy a megfelelő perspektívában vetít az egyes nézők számára, bármilyen betekintési szögből.

7. Van egy gomb kifejezetten 3D-s fényképek és videók készítéséhez.

8. Az arcod szkennelésével különböző egyedi avatárokat készíthetsz.

9. Új, VisionOS névre hallgató operációs rendszer, amit az Apple állítólag az alapoktól kezdve épített újra, szóval nem a meglévő iOS és macOS rendszerek kvázi átkonvertált verziójáról, hanem egy direkt térbeli számítástechnikára tervezett rendszerről van szó.

10. Külső akkumulátort használ, ami viszont csak két órán át bírja – viszont használható hálózati áramról is.

Forrás: Apple

A WWDC bemutatóján hosszan taglalták a headsethez érkező alkalmazásokat is, amelyek a PC Gamer szerint elég széles skálán nyújtanak majd újat, a 3D videók rögzítésétől a videojátékokig, sőt, úgy hírlik megvan a megállapodás a Disney+-szal arra, hogy a tartalmai koppintásra; bocs: rápillantásra elérhetővé válnak benne. De az igazán fontos és lényeges „One more thing…” nem más, mint az, hogy a Vision Pro úgy különbözteti meg magát más kütyüktől, ahogyan az Apple-termékek általában teszik (és nagyon jók benne): teljes, önálló, saját operációs rendszerrel rendelkező gépet kapsz, nem pedig interfészt a meglévő PC-dhez.

 

Ez persze rögtön felveti a következő, elevenbe vágó kérdést, ami egyelőre nem világos: a Vision Pro-t vajon össze lehet majd kötni Windows rendszerű PC-vel, hogy úgy használhassuk, mint egy hagyományos VR headsetet? Ennyi pénzért remélhetőleg ezt is tudni fogja… Az Apple új csoda kütyüje a korábbi híreszteléseknél is durvább áron, 3499 dollárért, vagyis NETTÓ 1,2 millió forintért lesz kapható (várhatóan 2024 elejétől). Ez nálunk – megsúlyosbítva a behozatali költségekkel és a világbajnok ÁFÁ-val – minimum 1,5-1,6 millió forintos árcédulát sejtet. Ezért a pénzért egyébként valóban külön számítógépet kapunk, szóval simán egy polcra tehető az akár hasonló összegeket felemésztő iMac-ekkel.

A magas árakhoz képest megszorítások is vannak:

Újabb iPhone szolgáltatást lő le az Apple – Így állhatsz át az újra

 

×