Ha nem vagy megelégedve a konzolod kinézetével, akkor csak nézd meg, hogy miket küldenek a fejlesztőknek.


Bódi Dániel

2022.01.24. – Máig emlékszem, hogy mikor az Xbox One-t és a PlayStation 4-et bemutatták, szinte mind a két masina kivétel nélkül „köznevetség” tárgya volt. Egyik konzol dizájnját sem tudta nagyon senki hova tenni, az Xbox esetében pedig különösen harsány volt a csúfolódó nevetés, aztán valahogy csak hozzászoktunk mindkettőhöz.

De ne gondoljuk, hogy a helyzet korábban, vagy utánuk bármikor jobb volt! A videojátékok történetében megannyiszor láthattunk már furcsábbnál furcsább külsejű játékgépeket, bár a tervezők mentségére szóljon, hogy nem egy hálás feladat megtervezni egy olyan konzolt, ami aztán hosszú-hosszú éveken keresztül képes jól is kinézni és megfelelően működni is.

Legalábbis régen ez volt a dizájnerek szempontja. Ma már kétévente megjelenik egy átszabott, karcsúsított, tökéletesített modell, a Slim verziók, amik nagyjából úgy néznek ki, mint ahogyan egyébként az alapgépeknek kellett volna.

Ha pedig belegondolunk, hogy még a sokszor csúnyácska és átgondolatlan első verzióknál is volt „lejjebb”, akkor kapunk csak igazán a szívünkhöz!

Ps5 meme - Album on Imgur

A developer kitek, vagyis a fejlesztőknek szánt modellek kinézete abszolút hatodrangú szempont. A lényeg, hogy azok legyenek benne, amik a végleges gépbe is kerülnek, hogy megismerhessék a környezetet, és minél előbb elkezdhessenek rá játékokat fejleszteni.

Ezért amint megvannak az első alkatrészek, ha nem is azonnal, de nagyon hamar összedobálják őket egy „random” dobozba, és adják fel a stúdióknak. Ilyenkor a gyártók nagyjából ott tartanak még, hogy sehol, hiszen nagy eséllyel a konzol véglegesnek szánt kinézet(eit) még csak akkor kezdik papírra vetni.

Most pedig jól össze is szedtem az ilyen fejlesztői gépeket, csak hogy lássátok, egy-egy játékkonzol milyen hosszú utat tesz meg addig, míg a boltok polcaira nem kerül.

PlayStation 1

PlayStation 1

Az első PlayStation-ből egészen sok fajta fejlesztői készlet és prototípus készült. A legelső bemutatott darabokat még a Nintendo-val együtt készítették, ugyanis az volt tervben, hogy a két japán vállalat együtt készít egy mindent elsöprő gépet.

Na ebből nem lett végül semmi, így született meg az első képen látható szörnyeteg (ami csak feltételezhetően PS1). A legtöbb PS1 dev kit viszont sokban nem tért el a tényleges modelltől, csak más volt a színe. Volt egy fekete és egy kék, ez utóbbi például kifejezetten a bugok kiszűrése miatt született meg.

PlayStation 2

Igen, jól látjátok, ott a PS2 mellett a nagy behemót annak a fejlesztőknek szánt változata. Egyszerűen óriási egy dög, amit még egyetemeken is mutogattak, mint szemléltető példa a jó tervezésre. Ez a modell alapvetően nem tér nagyon el a boltba küldöttektől, csak hát kicsit nagyobb volt, szóval a fejlesztőknek is kétszer kellett meggondolni, hogy hová rakják.

PlayStation 3

onny on Twitter: "dev kits never look like their official console releases, here are some examples(PS3 dev kit/PS4 dev kit)… https://t.co/upBYIDQvNs"

Hát ezt sem gondolták nagyon túl a Sony-nál. Meglepő hasonlóságokat mutat az eggyel későbbi generációs Xboxal, hiszen a PS3 fejlesztői gépei is úgy néztek ki, mint egy VHS lejátszó. Szerencsére az alapmodell, ha sokkal nem is, de szebb lett, amivel egyetlen dolgon osztoznak csak: mindkettő fekete színű.

PlayStation 4

This is How Different Console Dev Kits LookImage] This is what a PS4 dev kit looks like. @Invaderdevs : PS4

A PS4 is két féle dev kitet kapott: első feltehetőleg az első darabok közül való, míg az alsó képen látható valamivel „xboxosabb” külsővel rendelkezett. Hogy ezekből mégis hogyan jutottak el a paralelogrammáig nem tudom, de különösen meglepő módon ki tudtam volna egyezni a második fejlesztői gép kinézetével is.

PlayStation 5

Mivel a PS5 egészen friss darab, úgy annak fejlesztői gépeit sem kell nagyon bemutatni. Méreteiben egyébként ez sem számít kicsinek, formára pedig, ahogyan a végleges verzió, úgy ez is simán elmehetne egy űrhajónak. Nos, még ha nem is vagyok túlzottan elragadtatva a next-gen PlayStation kinézetétől, azért jó, hogy nem ezt kaptuk.

Xbox

Original Xbox

A klasszikus Xbox, a tetején a méretes X jellel. Ez a gép sem egy dizájneri mesterműként vonul majd a történelemkönyvekbe, a fekete színe azért tudott valamelyest kompenzálni. Nem úgy, mint a fejlesztőknek kiküldött darabok, amik átlátszóak voltak.

Xbox 360

Just got an Xbox 360 Development Kit! : xbox360

Ahogyan az előző Xbox, úgy a legendás 360-as sem tért el túlzottan a kereskedelmi forgalomba hozott testvérétől. Az egyetlen különbség, ahogyan láthatjátok a tetején látható „kalap”, amit HDD-ként, DVD emulátorként és teljesítmény tesztelőként is használtak. Halkan jegyzem meg, hogy bizony a Microsoft nem végzett rossz munkát a dizájnnal, azért a Red Ring of Death elkerülése végett lehet jobb lett volna még dolgozni rajta egy kicsit. Sok pénzbe fájt ez nekik…

Xbox One

 

A Microsoft nagyon előre gondolkozott a One esetében is, ahol az ég világon semmi eltérés nem fedezhető fel a fejlesztőknek és a boltokba kiküldött modellek között.

Xbox One X

Xbox Series X Devkit (from hands-on video by Austin Evans) : xboxone

Alapvetően ez sem tért el a sima One X végső kinézetétől, csak több volt rajta a gomb, és valamivel talán nagyobb volt.

Nintendo Wii

A Wii egy remekül kinéző kis gép lett. Ellenben a fejlesztői masinákkal, amik inkább hasonlítanak egy erősítőre, mint egy konzolra.

Nintendo Wii U

A Nintendo szereti az erősítőket, legalábbis erről ad tanúbizonyságot a Wii U, ami kísértetiesen hasonlít az elődjére. Sajnos, nem sajnos a piacra dobott változat sem tér el túlzottan tőle, ami nagyjából úgy néz ki, mint egy külső lemezolvasó.

SEGA Dreamcast

A Dreamcast körülbelül úgy nézett ki, mint a PlayStation 1, csak valamivel magasabb volt annál. A dev kitek viszont kvázi PC-k voltak, én legalábbis nem tudnék különbséget tenni.

SEGA Genesis

Na ez mi ez?! Rádió, Hi-fi torony, bakelit lejátszó, VHS lejátszó, vagy konyhai robotgép? Fekete, ez az egyetlen, amiben osztozik az otthonokba szánt masináktól – szerencsére.

SEGA Saturn

A SEGA egyszerűen imádja rémisztgetni a fejlesztőket. Más következtetést nem lehet levonni a Saturn dev kitjéből, ami úgy néz ki, mint egy irodai nyomtató, beépített kávédarálóval a tetején.

El is érkeztél a végére!

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ 11 legjobb játéksorozata, aminek még SOSEM volt rossz része

×