Újra felbukkant a hír, hogy a tűzhangyák vonzódnak az elektronikához – és szó szerint megeszik a GPU-t, vagy annak darabjait. Nem először…

2024.02.15. – Alapból nem lepődök meg olyankor, amikor rovarok vagy bogarak lepnek el egy PC-házat. Mi is készítettünk már olyan képgyűjteményt, amiből kiderül, hogy például pókok előszeretettel fészkelnek be olyan PC-házakba, amit amúgy nagyon elhanyagolnak. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy léteznek olyan hangyák, amik nem csak imádják a PC-t, de tönkre is tehetik a videokártyát vagy egyes más alkatrészeket.

Nem is olyan rég a Redditen írta ki valaki, hogy tűzhangya inváziót tapasztalt a számítógépében, azok pedig elérték azt is, hogy a gép túlmelegedjen. Thejus_Parol azt állítja, hogy a Zotac GTX 1060-as videokártya esetében feltűnt a GPU hőmérsékletének emelkedése. Amikor utánajártak, hogy mi lehet a baj, felfedezték, hogy hangyák masíroznak a GPU-n és a gépház tetején, sőt, még a videokártya hűtőbordájából is kijöttek.

Szeretik az elektronikát a tűzhangyák

A videokártyát szétszedve kiderült, hogy vörös tűzhangyák voltak benne, amik a hőpárnákat és a hőpasztát ették. Természetesen ezt egy alapos takarítás és rovarírtás követte. Fogalmuk sincs, hogyan kerültek a hangyák a PC-be. A még rosszabb hír az volt, hogy a rovarirtó spray teljesen hatástalannak tűnt az újabb invázió ellen, mivel később újabb hangyák költöztek be a gépházba. A hangyák második hulláma pontosan ugyanazt tette: felfelták a GPU részeit, a hőpaszta minden jel szerint elég ízletes számukra.

Ants are eating my gpu
byu/Thejus_Parol inpcmasterrace

Nem egyedi eset

Szakértők szerint ez nem egyedi jelenség. Bizonyos hangyafajták az egész elektronikát képes megenni, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Néhány évvel ezelőtt valaki egy hasonló horrorsztoriról számolt be. Ilyenkor amúgy azt ajánlják, hogy kapcsoljuk ki a gépet, mert a hangyák képesek rövidzárlatot okozni.

My CPU/GPU got infested by ants when I was gone for a month. I played games and ran benchmarks so they would come out cos of heat. Also left my pc running overnight but they still inside. Help
byu/lazylollipop inpcmasterrace

A mindentudó Wikipedia szerint a vörös tűzhangyák vonzódnak az elektromos eszközökhöz, és közismerten sokféle elektromos eszközt károsítanak meg, beleértve a számítógépeket is. Különösen invazívak az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Ha elég sok hangya kerül rossz helyre, rövidzárlatot és teljes meghibásodást okozhatnak. Nekünk az a szerencsénk, hogy ezek a hangyafajták nem jellemzők Magyarországon, hacsak a szomszédodban valaki nem tart ilyen egzotikus fajokat. Nekünk az lehet a legnagyobb bajunk, ha nyáron bejönnek a hangyák a házba, nem nagyon mennek be a gépházba. De amúgy mégis inkább ez, mint a pókok a gépben, nem?

Ezt láttad már?

Ilyen lenne a Dragon Ball, ha a Studio Ghibli készítette volna

×