Az Ecommerce Hungary a Temu jogsértő gyakorlatai miatt nyújt be versenyjogi beadványt a Gazdasági Versenyhivatalnak, amin sokan csak nevetnek.

2024.02.12. – Igen sok negatív komment érkezett az Ecommerce Hungary nemrég megjelent videója alá, melyben kifejtik: igen komolyan szembe akarnak szállni a Temu online webshop szerintük jogsértő gyakorlatával. Úgy tűnik azonban, hogy a videó sem a kereskedőket, sem az embereket nem győzte meg, sőt záporoznak a becsmérlő kommentek. Az biztos, hogy a dologban nincs egyetértés, de a magyarországi elektronikus kereskedők szövetsége a tervek szerint a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul, és szeretnék, ha többen támogatnák az ügyet.

Miért szállt szembe a magyar e-kereskedők szövetsége a Temuval?

Temu

Azt hiszem, a Temu online webshopot senkinek nem kell bemutatni, Magyarországon is egyre népszerűbb. Egy nem is annyira új webshopról van szó, ami nagyon sok terméket kínál, sok esetben nagyon olcsón, sőt néha még ingyen is, vagy éppen ingyenes szállítással. Az elmúlt időszakban a Temu sok vitát szült a közösségi oldalakon, különösképpen egy-egy rossz hír vagy rossz tapasztalat miatt. Sokan állítják ugyanis, hogy a Temu applikáció használatának alapból veszélyei vannak, főleg a rosszindulatú adatlopások miatt. Erre azonban egyelőre bizonyíték nincs, kutatás, elemzés azonban már igen.

Átverések és veszélyek

Az ESET kiberbiztonsági szakértői nemrég összegyűjtötték azokat az átverési taktikákat, amiket a Temu webshopjában a leggyakrabban észleltek. Ezek között vannak olyan csalások, mint a hamísított termékek, kamu együttműködések, félrevezető akciók, és természetesen a „nem azt kapom, amit vettem” átverések. További aggasztó dolog lehet, hogy nemrég a Which? nevű brit fogyasztóvédelmi szervezet is vizsgálatot indított. Ők konkrét elektronikai termékeket vettek górcső alá, többek között a Temuról és a TikTok shopból. A vizsgálat eredménye kifejezetten ijesztőre sikeredett: a BBC beszámolója szerint a fogyasztóvédők által vizsgált nyolc eszköz többsége nem tett eleget a biztonsági elvárásoknak, sőt egyes termékek tűzveszélyesek lehetnek.

Egyértelmű tehát, hogy vannak olyan vizsgálatok, melyek alátámasztják, hogy a Temus vásárlásoknak lehetnek veszélyei, aki azonban tájékozódik, például elolvassa a vásárlói véleményeket, megnézi a valós fotókat, talán megkímélheti magát. Persze még így sincs kizárva a csalódás, de tény, hogy a termékek árát tekintve nem igazán számíthatunk minden esetben nagyon magas minőségre.

Mi a baja a magyar e-kereskedők szövetségének?

Ezt nem tudjuk. Ahogy azt a HVG is írja, Ormós Zoltán, az Ecommerce Hungary alelnöke, a kisvállalati tagozat vezetője nem részletezte, miféle jogsértéseket tapasztalnak a Temu-nál, de azt mondják: ez természetesen ott lesz a beadványban. Ennek tartalma egyelőre nem ismert.

 

A fogyasztók egyébként nem igazán panaszkodtak eddig a GHV-nak. A HWSW szerint csupán 1 darab fogyasztó panasz érkezett a Temura eddig, az azonban nem tartozott a GHV hatáskörébe. A Temu egyébként nagy siker Magyarországon: vásárlószámban idén januárban az Alza előtt van hazánkban, kizárólag az eMAG előzi meg a piacon.

Reakciók

Érdemes megnézni a videó alatti kommenteket, az ugyanis kiválóan megmutathatja, hogyan állnak az átlagemberek a Temu ajánlataihoz. Egyértelmű, hogy a Temu olcsó lehetőséget kínál az embereknek, amiért szerintük a magyar kereskedők többszörös árat kérnek el, miközben a termékeket ők is hasonló kínai forrásokból szerzik be.

Néhány komment:

  • Az a legjobb, hogy a nagy részetek is Kínából szerzi be az áruját ! Az pedig felháborító, mikor megrendelem a magyar webáruház honlapjáról a terméket és a magyar kereskedő ugyanazt a Temus terméket többszörös áron beszerzi nekem !
  • A kereskedők többsége is ezekről rendeli vagyis Kínából hozatja be csak ők kétszeres háromszoros árért adja el! Nektek az a bajotok hogy elszívja a vevőket a magyar kereskedőktől!
  • Savanyú a szőlő mi? 
  • Hát bocs, de sokkal szélesebb választék, jobb cuccok, ingyenes és gyors szállítás mellett ők nyertek. És ahogy mások is mondják: a legtöbb magyar webshop nem csinál mást, mint a Temuról dropshippel, hatszoros feláron plusz szállítási költség. Nem kell hülyének nézni a vevőt, széles választékot, jó szolgáltatást kell nyújtani, és akkor majd a magyaroktól vesznek.
  • Remélem csődbe mennek ezek a kapzsi magyarországi webshop-ok . Temun veszek valamit mindig megnézem itthon mennyi és ott látszik igazán a pénzéhségetek. Temun 1000 ft, Magyarországon 10000-15000 közt van ugyanaz, és ezt nem lehet megmagyarázni a 27% áfa-val+ szállítással.
  • MI van bohócok? Nem tetszik, hogy már nem rajtatok keresztül megy minden? Zavar, hogy meg lehet rendelni közvetlenül és nem tudjátok eladni 8-10szeres áron… Takarodjatok… Azon kéne gondolkodni, hogy normális szolgáltatást kéne nyújtani, meg értelmezhető felárat, és akkor aki nem akar várni 1-2 hetet, az venne tőletek, de így?
  • Gyerekek! Tanuljatok a Temutól! Legyetek jobbak, gyorsabbak, olcsóbbak!

Persze akad olyan komment is, ami szerint a Temu veszélyezteti azok kenyerét, akik ma Magyarországon az e-kereskedelemben dolgoznak. A legtöbb kommentelő azonban egyértelműen azon az állásponton van, hogy a Temunak vannak a vásárlók számára előnyei.

Rémhírek és válaszok

A HVG nemrég igen alapos cikket írt a Temu jelenségről és azokról a rémhírekről, miszerint jellemző az embertelen munkakörnyezet, az adatlopás, és az irreálisan olcsó árak. A Temu válaszában igyekezett tisztázni ezeket az aggodalmakat, kifejtve, hogy a beszállítóinak minden iparági szabályozásnak és egyéb előírásoknak meg kell felelniük, így tiltott például a kényszermunka vagy a gyerekmunka a velük együttműködő kereskedőknek és gyártóknak is. Hozzáteszik, hogy a Temu „csak abból a célból gyűjt adatokat, hogy e-kereskedelmi szolgáltatást nyújtson felhasználóinak, és fejlessze azt”. Elmondásuk szerint nem kér hozzáférést a felhasználó fotóihoz, kontaktjaihoz, és a megrendelésnél nem kér adatot a tartózkodási helyéről sem. „Nem árulja vevői adatait”, és nem osztja meg a fizetési információkat kereskedőivel vagy logisztikai partnereivel.

Reméljük, hogy hamarosan kiderült, hogy az Ecommerce Hungary pontosan milyen jogsértő gyakorlatokkal fordul a GHV-hoz. A legnagyobb kérdés az, hogy tud-e a magyar szervezet olyan eredményt elérni, ami visszaveti a Temu lehetőségeit?

Ezt láttad már?

Már a kiadó sem optimista, nagy eséllyel csúszhat a GTA VI megjelenése

×