Naponta több százezer ember vásárol a Temun, ami lényegében egy hatalmas online „százforintos bolt”. Viszont telis tele van csalókkal, akikkel vigyázni kell!

2024.02.05. – Nincs is annál jobb érzés, mint amikor nagyon vágyunk valamire, majd az felbukkan az interneten, töredék áron. Nos, a Temu pont az ilyen esetekre szakosodott, annyi különbséggel, hogy nem feltétlenül hivatalos termékeket kínál. Ezt egyébként, ha az ember beárazza magában, igazán jó lehetőségeket találhat magának. Stílusos, ámde márkátlan ruhák, tárolóeszközök, bootleg játékok, minden megtalálható a platformon, amiért érdemes lehet résnyire nyissuk a pénztárcánkat.

Azonban az a probléma, hogy ezek az olcsó dolgok nem csak a vásárlási kedvet vonzzák magukhoz, hanem a csalókat is. Sajnos sok rosszakaró használja ki a naiv embereket, akik így igencsak kényelmetlen helyzetben találhatják magukat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték azokat az átverési taktikákat, amiket a Temu webshopjában a leggyakrabban észleltek. A platformon körülbelül 5 olyan kategória van, amibe sorolhatók a csalások, ezeket érdemes messziről elkerülni.

temu

Meztelen hírességek és levásárolható kuponok

A Temu felületére levásárolható kuponokat kaphatunk, ha másokat vásárlásra ösztönzünk. Ez egy kiváló funkció, ami több ágon generál aktivitást a platformra. A csalók a közösségi médiában trükkös megoldással gyűjtenek maguknak krediteket. Például fotókat tesznek közzé egy hírességről a Twitteren vagy a TikTokon egy olyan üzenettel, ami arra utal, hogy a felhasználók a sztárok aktképeihez férhetnek hozzá, ha beírják a kódot a Temu oldalán. – írja a HVG. Képeket persze nem kapnak, ám a csalók köszönik szépen a kedvezményeket.

Fortnite, vagy Roblox kedvezmények

Ez a kategória is nagyon felkapott a csalók körében, s pontosan ugyan úgy működik, mint az előző kategória. A haszonlesők kódját használva, azt ígérik, hogy V-Buck, vagy egyéb játékon belüli tartalomcsomagra tehetnek szert a vásárlók. Nos, a kód használata után minden jön, csak ajándék tartalom nem, persze a kedvezmény a csalók felhasználójára azért megérkezik.

Hamisított termékek

Ez az a kategória, amiről a bevezetőben is beszéltem. Ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés a Temun, tudnunk kell, hogy márkás cuccokat 70-80%-os leértékelésekkel sosem fogunk tudni találni a webshopban. Így tehát, ha például Apple termékre keresünk rá, s 5000 forint alatt kínálnak AirPods füleseket, gyanítani lehet, hogy ott valami nem kóser. Ezeket a lehetőségeket messziről kerülni kell, és csak olyan termékeket érdemes leütni, ahol nem számít a gyártó, vagy a minőség.

Kamu együttműködések

„Kell nekem ez a ruha, mert Taylor Swift is ilyet hord!” – mondta már biztos valaki, valamikor. A Temu szereti is kihasználni ezeket az eseteket, hiszen nem egyszer fordul elő, hogy hírességek személyével él vissza pár hirdető az oldalon. A csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket, mintha az adott sztár kereskedelmi partnerségben állna a webáruházzal. A cél az, hogy rávegyék a rajongókat a posztban szereplő ajánlókód beírására a Temu oldalán, cserébe pedig azt ígérik, hogy kedvezményes áron vásárolhatnak a kollaboráció termékeiből. Hasonló a helyzet, mint az első két kategóriában, kilométerekről el kell kerülni!

Csak most minden 90%

Aztán itt a csalók kedvenc húzása, a kihagyhatatlanul magas leárazásokkal való dobálózás. Csábító lehet, ha egy drágább eszközt pár ezer forintért a magunkénak tudhatunk, s ehhez csak gyorsan kell reagálnunk. Az e-mailekben, vagy online hirdetésekben terjesztett hatalmas leárazások mögött azonban kellemetlen csalás is húzódhat. Ilyenkor többnyire egyből egy vásárlási felületre kalauzol minket a hirdetési link, ahol ha beírjuk a bankkártya adatainkat, azokat könnyedén a csalók kezére játszhatjuk. Terméket sosem kapunk, de a rosszakaróink mindent megkapnak, amit csak szerettek volna. A mi pénzünkből…

Ezt olvastad már?

Megjelent egy remek Csillagkapu-játék a Steamen, amit ingyen kipróbálhatsz

×