Hosszú idő után megjelent egy óriási űrt betöltő Csillagkapu videojáték, ami egészen kiválóan adaptálja a kultikus sorozat hangulatát.


Bódi Dániel

2024.02.04. – Hiába adja magát a Csillagkapu hatalmas univerzuma, a játékfejlesztők nem különösebben érdeklődnek a legendás sci-fi iránt. Talán egy érdekes koncepció született még 2006 környékén: a Stargate Worlds, ami egy akció-kaland többjátékos szerepjáték lett volna, de ezen túl igazán semmi érdekes nem volt a témában.

Pedig egészen biztos akad még a világban rajtam kívül néhány millió rajongó, aki másról sem álmodik, mint egy épkézláb, valóban komolyan vehető és kidolgozott Csillagkapu-játékról, ami szinte biztosan megdobogtatná még a legkeményebb goa’uld szívet is. Lehajtott fejekkel, szégyenteljesen írom e sorokat, január 23-án ugyanis hosszú-hosszú idő után megjelent egy Csillagkapu világában játszódó játék a Steamen, és alig pár ezer emberen kívül szinte senki észre sem vette.

Mondjuk nehéz is lett volna, hiszen reklámja szinte nem volt, és bár az amerikai és az olasz IGN kanyarított róla pár dicsérő sort, nem sokak figyelmét keltette fel a Stargate: Timekeepers. Pedig a kis számú kritikák szerint egyáltalán nem sikerült rosszul, sőt, az IGN munkatársa, Leana Hafer szerint egy meglepően szórakoztató, a CSK-1 csapat kalandjait bemutató első és eredeti Csillagkapu-sorozat hangulatát tökéletesen visszaadó játék lett, ami jócskán túlmutat az alacsony költségvetésén.

A Stargate: Timekeepers egy taktikai akció-kalandjáték, éppen olyan, mint a Commandos, a Shadow Tactics, vagy a Desperados játéksorozatok, azaz egy különböző képességű tagokból álló CSK-csapatot kell irányítanunk lehetőleg úgy, hogy a goa’uldok és más nem túl kedves szerzetek ne mészárolják le a küldetést teljesítő brigádot. A történet a kultsorozat 7. évada végén veszi fel a fonalat, amin példás módon csavar egy hatalmasat, hogy az ősrajongóknak is tudjon újat mesélni: egy alternatív eseménysorozat veszi kezdetét éppen az antarktiszi csata kellős közepén, amelyben nekünk kell segítséget nyújtanunk a CSK-1-nek az Anubis flottája ellen vívott küzdelmükben.

Bár maga a történet vagy a csapat nem kifejezetten érdekes, a teljes egész egy egészen kiváló és élvezetes Csillagkapu-élménnyé áll össze, amire már nagyon régóta vártunk. Függően a játékstílusunktól (és az OCD-nktől) egy-egy küldetés 1 órától jó pár óráig is eltarthat – üröm az örömben, hogy egyelőre a két részre bontott 14 részes „évad” első felére, vagyis 7 misszióra vihetjük a CSK-alakulatot, a következő 7 epizód, úgy küldetés majd valamikor idén válik elérhetővé.

Persze a taktikai stratégiai műfaj nem mindenkinek a kedvence, de már csak a hiánypótló jellege miatt is érdemes tenni vele egy próbát – amit nem mellesleg teljesen ingyen megtehetünk. Bár a fejlesztésért felelős (korábban a Warhammer 40,000: Battlesector és a Starship Troopers: Terran Command játékokért felelős) rutinos Slitherine Software csapata nem kér sokat, hisz mindössze 11.000 forintba kerül a Stargate: Timekeepers, de vásárlás előtt bárki tehet vele egy próbát, amennyiben megfelel az igen szerény gépigénynek. Konzolos megjelenésről egyelőre semmi hír, de remélhetően hamarosan az Xboxos és PlayStationön Csillagkapu-rajongók is átléphetnek a távoli világokat összekötő kapukon.

Ezt is olvasd el:

10 kultikus rajzfilmsorozat, amiből zseniális videojáték lenne

×