Végre egy tanár, aki a videojátékokat használja arra, hogy megmutassa, milyen is volt a múlt valójában. A történelem lehet szórakoztató.

2024.02.05. – Megmondom őszintén, nagyon örülök annak, amikor a videojátékoknak gyakorlati haszna lesz az oktatásban is. Szerencsére az Ubisoft jól tudja, hogy a múltat felidéző, sok esetben valós eseményeken alapuló történetei és világai igen hasznosak lehetnek. Ezért is létezik több Assassin’s Creed játék úgynevezett „felfedező” módja, ami lehetővé teszi például az ókori világok felfedezését és megismerését a játék története és funkciói nélkül. Én imádom azt, hogy az AC Origins-ben elmehetek Alexandiába, amit úgy láthatok, ahogy talán régen kinézett. Egyetlen valós történelmi lelet sem ábrázolja így a várost, arról nem is beszélve, hogy bejárható.

Szóval valóban jó ötlet lehet ezt a lehetőséget kihasználni az oktatásban is, amit valljuk be: kevés tanár tesz meg, legfőképpen talán azért, mert nem is tudnak róla. Nem ismerik, és talán nem tekintik megfelelő oktatási alapnak. Nem úgy egy amerikai középiskolában, ahol egy tanár az

az Assassin’s Creedet használja a történelemtanításhoz.

Nagy port kavart

A TikTokra felkerült kisvideó az óráról nagy port kavart a neten, de összességében egyértelmű, hogy a legtöbben díjazzák az ötletet, legyenek akár diákok vagy sem. Manapság nagyon nehéz lehet tanárnak lenni, amikor a gyerekek imádják a képernyőt bámulni, vagy épp gamerként játszani. Így meg is értem azt a tanárt, aki a könyvek helyett szintén a játékokhoz nyúl.

A Ubisoft Assassin’s Creed játékai tele van történelmi helyszínekkel és látványos módon viszik vissza a játékosokat az ókori Egyiptomba, az amerikai forradalom idejébe, Rómába, stb. Így amikor eljött az ideje, hogy Görögországról beszéljen, egy 7. és 8. osztályos tanár előkapta a PlayStationt. Az Assassin’s Creed Odyssey segítségével pedig tényleg nagyon jól be lehet mutatni az ókori helyszíneket vagy akár a thermopülai csatát. Tudod, erről szól a 300 című film.

@mrmahathey Nothing like using Assassin’s Creed to teach the Battle of Thermopylae #fyp #foryou #assassinacreed #odyssey #teacher #history #historyteacher #middleschoolteacher ♬ original sound – Jade1803

A kommentek alapján egyértelmű, hogy nagyon sokan egyetértenek ezzel a módszerrel, hiszen nem csak elképesztően szemléletes, de a diákok figyelmét is folyamatosan fent lehet tartani.

  • „Az egyetlen dolog, amit a Ubisoft jól csinál, az a játékaikban található helyszínek történelmi pontossága” – írta valaki.
  • „Ez okos dolog. Én 100 százalékkal jobban odafigyelnék, ha az én tanárom is ezt tenné” – írta egy másik kommentelő.

Persze nem ez a tanár az első, aki erre használja az Assassin’s Creed játékokat. Dr. Kate Sheppard, a Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem történelem- és politikatudományi docense szintén szívesen használja az ókori Egyiptom bemutatásához.

„Szeretném azt hinni, hogy megmutathatjuk az egyiptológus közösségnek, hogy a videojátékok hihetetlenül valósághű és magával ragadó élményt nyújthatnak egy rekonstruált múltról, amit hitelesen és pontosan meg lehet tekinteni” – mondta 2021-ben. Tessék! Ha a szüleid panaszkodnak, hogy mindig csak játszol, akkor érvelj azzal, hogy az Assassin’s Creeddel tulajdonképpen tanulsz. De tessék tényleg tanulni belőle!

Ezt láttad?

Megjelent egy remek Csillagkapu-játék a Steamen, amit ingyen kipróbálhatsz

×