Nézni is fáj, hogy mit művelnek a csak pár napja elérhető kevert valóság headsettel. Nézőpont kérdése, de az Apple Vision Pro nem vallott szégyent.

Gábor János

2024.02.05. – Folytatódik a nemzetközi kütyüzúzó bajnokság: vannak YouTuberek, akik egész egyszerűen nem tudnak ellenállni annak, hogy a legújabb méregdrága eszközökkel kalapács vagy fűrész segítségével kezdjék meg az ismerkedést. Szerencsére a tesztelő műfajban vannak kevésbé szenzációhajhász videósok is, akik hihető, hétköznapi szituációkat utánoznak le (pl. leejtés, ütközés, kiborult üdítő, poros felületek, stb.). Ők gyermeteg pusztítás helyett inkább

megmutatják a telefonunk, számítógépünk, okosóránk vagy jelen esetben kevert valóság szemüvegünk reális tűréshatárát.

Ha látjuk, hogy megszokott közegben milyen hatások tehetnek kárt egy adott kütyüben, tudjuk, mivel kell óvatosabbnak lenni, ezért az AppleTrack csatorna videósaihoz hasonló YouTuberek munkája kifejezetten hasznos. Az alábbi kisfilmben a Vision Pro ütésállóságát tették próbára – olyan, teljesen realisztikus körülményeket szimulálva, mint a falnak és ajtónak ütközés, valamint a leejtés kisebb-nagyobb magasságokból.

A csatorna videósai rámutattak: a jórészt alumíniumból és üvegből készült Apple Vision Pro viszonylag nehéz, és mint ilyen, az ütések is jóval nagyobb erővel hatnak rá, mint például egy jelentősen könnyebb telefonra. Ennek ellenére a kevert valóság szemüveg egyáltalán nem vizsgázott rosszul: csak bő 2-2,5 méteres magasságból földre zuhanva tört össze a lencse borítása, amit simán, vágásmentesen le lehetett húzni róla, de maga a Vision Pro hardvere továbbra is működőképes és teljesen használható maradt.

Forrás: AppleTrack

Azt gondolnád, ez a minimum egy 3500 dolláros (1,2-1,3 millió forintos) eszköztől? Nos, ha engem kérdezel, a Vision Pro még túl is teljesíti az elvárásokat – abból kiindulva mindenképpen, hogy a rendeltetésszerű használata során egyéb hatások – elvileg – nem érhetik az egyszerű ütéseknél, ütközéseknél vagy éppen kisebb magasságokból történő leejtéseknél. Azokat meg jól bírja, szóval csupán e törésteszt alapján nem sok okunk lehet panaszra. Végülis egy MacBookot vagy egy iMacet se tennénk ki ennél nagyobb traumáknak, és azok aligha bírnának ki olyan erőhatásokat, amelyek után az Apple Vision Pro láthatóan és immár bizonyítottan tovább üzemel.

Tartósság szempontjából egyre kevésbé lehet panasz az Apple termékeire:

Nézni is rossz, de nem hiszed el mit csinált az Apple Watch Ultra a kalapács alatt!

×