Egyre több Xboxon és PC-n megjelent újdonságról szivárog ki, hogy nem egyszerűen érkezik PS5-re, hanem a szokásosnál hamarabb jön.

Gábor János

2024.02.05. – Egyre több jel mutat arra, hogy a PS5 platformon játszó gamerek is hozzájutnak olyan nagy Xbox-exkluzívokhoz, mint a tavaly megjelent Starfield vagy a közelgő Indiana Jones, ráadásul hamarabb játszhatnak majd velük, mint elsőre gondolnák. Az XboxEra a Bethesda sci-fi RPG-je mellett felidézi: egy ideje a Hi-Fi Rush és a Sea of Thieves PS5 portjairól is mennek a pletykák. Az oldal remélhetően tényleg jól értesült forrásai szerint a Microsoftnál eldőlt: az első nagy DLC, a Starfield: Shattered Space idei megjelenése után érkezik a teljes játék PS5 portja. Ezt erősíti az is, hogy

a Microsoft beruházott PlayStation 5 fejlesztői eszközökbe, támogatva a az előrelépést a konkurens konzol irányába.

A The Verge közben egy másik nagy Xbox exkluzív, az ugyancsak 2024-re várt Indiana Jones and the Great Circle kapcsán jelezte: úgy tudja, a megjelenése után néhány röpke hónapocskával landolhat PS5 konzolokon. A portál bennfentes forrásokra hivatkozva azt írja, „a Microsofton belül új multiplatformos megközelítés van kialakulóban bizonyos Xbox-játékok esetében: a vállalat mérlegeli, hogy mely címek maradnak exkluzívak, és melyek azok, amelyek a jövőben a Switch-en vagy a PS5-ön jelennek meg”. A Hi-Fi Rush szintén elég hamar megérkezhet a Sony gépére – állítják, megjegyezve, hogy adatbányászoktól származó információik szerint ezt pár héten belül be is fogják jelenteni.

Ezért jöhetnek PS5-re az Xbox exkluzívok

A Microsoft minden bizonnyal azért döntött a kizárólagos címei PS5-ös kiadása mellett, mert elfogadta, hogy a Sony egyelőre nyeri az újgenerációs konzolok versenyét. A játékaikat már most az Xbox-szal egyidőben jelentetik meg Windowsra, mintegy meghajolva a PC gamerek óriási tömege előtt. Innentől már tényleg logikátlan lenne ignorálni a PS5-öt, amiből 2023-ban szinte hajszál pontosan háromszor annyit adtak el, mint Xboxból:

Ilyen statisztikák mellett a potenciális szoftvereladásokat nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni. Az XboxEra jelentése szerint „a Microsoft felső vezetése állítólag megvitatta a különböző előnyöket és hátrányokat, hogy több exkluzív szoftverüket máshol adják ki, és bár nem mindenki örül a döntésnek, a máshol meg nem történő kiadással ‘asztalon hagyott’ pénz megtérülése vitathatóan győzött”. A gaming ipari elemző JezCorden az elsők között osztott meg információkat arról, hogy a Microsoft és az Xbox tényleg élénkebben beleáll a multiplatformos megjelenésekbe. Állítása szerint nem csak a Bethesda játékai válnak elérhetővé más eszközökön. A GameRant összefoglalta, jelen értesülések alapján ezek a címek várhatóak egyéb platformokra (nem csak PS5-re!) a közeljövőben:

  • Starfield
  • Hi-Fi Rush
  • Sea of Thieves
  • Indiana Jones and The Great Circle
  • Doom Year Zero
  • Microsoft Flight Simulator
  • Halo Infinite
  • Pentiment
  • Grounded

Itt lehet szemezni a további címekkel, amelyek tehát hamar ott lehetnek PlayStationön is:

Xbox Direct: Leleplezték Indana Jones-t és dátumot kapott a Hellblade II

×