A ReactOS gyökerei egészen az 1990-es évekig nyúlnak vissza. A Windows klón rendszer azóta is töretlenül fejlődik, 2024-ben sem pihennek a programozók.

2024.02.04. – A ReactOS egy nyílt forrású projekt, melynek célja, hogy egy mikrokernel alapú, a Windows NT, Windows 2000 és  XP alkalmazásaival és drivereivel kompatibilis operációs rendszert fejlesszenek ki. A projekt egészen 1996-ig nyúlik vissza, akkor még FreeWin95 néven futott. A cél nem volt más, minthogy egy Windows 95 klónt hozzanak létre. 1997 végére azonban még mindig eredménytelenül álltak a fejlesztők, így váltottak. A Windows NT került középpontba, ekkor alkották meg az azóta is használt, ReactOS nevet.

Az elmúlt években rengeteg készülékre sikerült felvarázsolni a Windows klónt. A megszokott PC és mini számítógépek mellett teljesen elborult ötleteket is végrehajtottak a rajongók. A Steam Deckre is pillanatok alatt felkerült, ám egy fokkal izgalmasabb lehet az, hogy Lumia és iPhone telefonokra is gond nélkül feltelepült a rendszer. A ReactOS inkább a szakértők kezében viselkedik kezesen, éppen ezért a telepítés is szinte minden alkalommal a parancssorból zajlott. Ez azonban valamilyen szinten kizárta a teljesen átlagos és laikus felhasználói próbálkozásokat. Úgy tűnik, hogy úton a megoldás.

Mostantól grafikus felület köszönti a felhasználókat a Windows klón ReactOS telepítésekor

ReactOS - A Windows klón

ReactOS

A fenti képen látható grafikus felület ismerős lehet, hiszen hasonlóval találkozhattunk annak idején jó pár Windows telepítőben is. A szöveges telepítő lecserélése azonban jóval egyszerűbbé és nem utolsó sorban szebbé teheti a ReactOS feltelepítését a kiszemelt gépre. A kíváncsi felhasználók immáron pillanatok alatt testre szabhatják a feltelepített rendszert, sőt, particionálásra is lehetőségük lesz majd.

ReactOS - A Windows klón

ReactOS

A ReactOS képességei még azért jelentősen elmaradnak a Windows 10 és 11 rendszerekétől, ám a fenti lépés hatalmas ugrás afelé, hogy jóval több felhasználó próbálhassa ki a ReactOS-t. Az operációs rendszer 0.4.14-es változata bárki számára elérhető és letölthető a hivatalos weboldalról. Ehhez >IDE< kell kattintani, ám a fenti újdonságok csak a 0.4.15-ös változatban élesednek majd.

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

×