Más böngészőkből lopkod össze adatokat, és gyanús, hogy ezt még figyelmetlenül jóváhagynod se kell. Sunnyogva tolhatja rád magát a Microsoft Edge.

Gábor János

2024.02.04. – Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és ezt annyira cselesen hagyatja jóvá veled, amennyire csak lehetséges – állítja most már nem csak a The Verge szerzője. Tom Warren mellett Zach Edwards kibervédelmi szakértő is ellenőrizte mit művel a háttérben a Microsoft böngészője, és ugyanarra a következtetésre jutott: a szoftver simán importál előzményeket, sütiket, böngészési és mentett belépési adatokat.

Így buktatták le az Edge adatszipolyozását

Tomnak akkor lett gyanús, hogy valami nagyon nem klappolt a Microsoft böngészőjével, amikor ráengedte a számítógépére az éppen aktuális rendszerfrissítést. A Windows újraindítása után elégedetten vette észre, hogy a Google Chrome-ban megnyitott lapjai ugyanúgy helyreálltak, de jól meglepődött, amikor meglátta: a megnyílt böngésző nem is a Chrome, hanem az Edge. Benne minden, a Chrome-ben mentett előzményével, lapjával és adatával. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha direkt ez lett volna a szándéka, hiszen a böngészők között nagyon egyszerű adatokat hordozni, ha AKAROD – viszont Tom egyáltalán nem kérte erre Microsoft Edge-et, és nem is engedélyezte számára.  Vagy mégis, csak nem vette észre?

Jóváhagytad, vagy nem?

A cikk hatására nyomozásba lendülő Zach Edwards egy laptop újratelepítése során tapasztalta meg ugyanezt a problémát. Visszaigazolva a The Verge állítását közölte: teljesen egyértelműen ott van egy új beállítás a programban, ami engedélyezi az Edge-nek, hogy folyamatosan elszívja a Chrome-ból az adatokat. Bár a gyártó felhívja rá a figyelmet, hogy az így átvitt adatokat helyben, a gépeden tárolja, amint bekapcsolódik a szinkronizálás, már megy is fel az egész a felhőbe. És itt érkeztünk el a pofátlanság netovábbjához, ugyanis éppen ezt, a szinkronizálást nem engedélyezte külön, sem Warren, sem Edwards, de az mégis megtörtént, a Windows frissítése vagy újratelepítése kapcsán. Az újságíró maximum egy pillanatra megjelenő ablakocskát tud felidézni, ami olyan gyorsan összeomlott, hogy elolvasni se volt ideje. Azt feltételezi, ez lehetett az ún. jóváhagyás, viszont egy gombot se kellett lenyomni hozzá, ami, lássuk be, elég egyoldalú húzás.

Ha ellenőriznéd, hogy nálad is önállósította-e magát a Microsoft böngészője, és lelőnéd a minimum etikátlanul felkapcsolódó funkciót, nyisd meg az Edge-ben ezt az oldalt: edge://settings/profiles/importBrowsingData.

 

Mindeközben a Google-nél:

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

×