A Google nemrég megerősítette, hogy a webkereséseknél ismert „tárolt változat” funkciót egyszerűen megszűnteti. Új világ jön.

2024.02.03. – Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat. Biztos vagyok benne, hogy találkoztál már azzal a ősrégi és nagyon hasznos funkcióval is, amivel olyan oldalakat is el lehetett olvasni, melyek igazából már nem élnek, sőt, sokszor még a paywall mögé rejtett tartalmakhoz is hozzá lehetett vele férni. Ez a „tárolt változat” funkció, ami lehetővé tette, hogy olyan információhoz is hozzájussunk, amiket amúgy már nem lehetne megtalálni. Nos, sajnos szomorú hírünk van:

a tárolt változat eltűnik a Google keresésekből.

Miért?

A Google nemrég egy X bejegyzésben is megerősítette, hogy a keresőmotor funkciót egész egyszerűen nyugdíjazza, így a jövőben nem lesznek elérhetők az oldalak tárolt változatai. Ez azt jelenti, hogy ha egy oldal bejegyzése, aloldala nem kerül máshogy lementésre, akkor végleges eltűnik és elérhetetlen lesz.

„Tudom, szomorú. Én is szomorú vagyok. Ez az egyik legrégebbi szolgáltatásunk, ami arra szolgált, hogy segítse az embereket a régi oldalak elérésében, amik nem töltöttek be. Mára sokat javultak a dolgok, ezért úgy döntöttünk, hogy nyugdíjazzuk” – írta a Google. Egyébként a „cache:url” kifejezés beírásával még előhozható a régi funkció, de a Google szerint hamarosan ez a módszer sem fog működni. Egy korszak véget ért!

Ez láttad?

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

×