Ha kelően nyitott vagy és nem veted meg az indie fejlesztésű játékokat, akkor ezen az oldalon dögivel találsz magadnak szórakozást – méghozzá ingyen.

Bódi Dániel

2023. 06. 11. – Ha valaki ingyen videojátékot emleget, akkor sokaknak azonnal a torrent ugrik be, pedig valójában számtalan, amúgy teljesen legális mód akad arra, hogyan szórakozhatunk játékokkal egyetlen fillér kicsengetése nélkül. Erre egyébként megannyi példát is fel szoktam sorakoztatni a kéthetente jelentkező ingyenesen elérhető programokat kigyűjtő Akciófigyelős-cikksorozatomban, de külön a Steamen megjelen(t)ő figyelemre érdemes ingyenes címeket is szokásom listázni (jellemzően hetente, amúgy változó) – ebben a cikkben például 94 játékot szedtem össze, valamint írtam már az abandonware-ről és annak egyik legnagyobb fél-legálisan működő gyűjtőhelyéről is: a MyAbandonware-ről.

Szóval bőven van élet a torrenten is túl. Pláne akkor, ha az ember képes kilátni az általánosan jellemző gamer sznobizmus mögül, és a AAA-s címeken túl hajlandó elindítani kisebb indie játékokat is. Mert bizony nem csak a Sony-exkluzívjait, a Ubisoft vagy az Activision Blizzard nagyágyúit lehet a fantasztikus és a remek jelzőkkel illetni. Ha valaki erre képes, akkor egy egészen csodálatos játékokkal teli univerzum nyílik meg előtte.

Az ilyen független, illetve amatőr fejlesztések elsődleges gyűjtőhelye az itch.io, ahol azért elég könnyű elveszni a naponta több tucat újabb játékkal bővülő kínálatban. A gond ezentúl még az, hogy a legtöbb nem is igazán játék, sokkal inkább egy próbálkozás, vagy szimpla poén, így sokszor még én is órákat képes vagyok elszöszölni, mire találok 4 olyat, amit érdemes lehet ajánlani a gyűjtőcikkben.

Van azonban egy ennél sokkal jobb, de ugyancsak megbízható oldal, ahol kifejezetten remek játékokat vadászhatunk teljesen ingyen.

A Free Game Planet tulajdonképpen egy gigantikus kurátor- és gyűjtőportál, ami eleve egy szűrőként működik. Az ide felkerült játékokat előbb a szerkesztők meózzák, hogy egy-egy indie alkotás valóban megüti-e az általuk meghúzott mérce szintjét. Persze még így is könnyű kapufára fejelni, az viszont biztos, hogy dögivel találhatunk magunknak szórakozást.

Az FGP-n mindenféle műfajban és stílusban kereshetünk, sőt, külön a telepítést nem igénylő, böngészőből is indítható játékokra is rászűrhetünk. De van egy külön ajánlóblokkjuk is, amiben a minőségileg kiemelkedő vagy a koncepciójukban újat mutató programokat listázzák, mint a Setris – ami a Tetris egy roppant kreatív változata, vagy mint a ChatGPT Yandere AI Girlfriend Simulator – amiben egy ChatGPT által irányított szociopata barátnő elől kell megszökni.

A Free Game Planet a működése óta közel 3000 ingyenesen játszható indie alkotást válogatott össze, szóval már csak a nagy számok törvénye miatt is lehetetlen, hogy ne találjon magának valamit az ember. A kínálat pedig folyamatosan, minden nap tovább bővül, így érdemes lehet alkalomadtán vissza-visszanézni rá.

FONTOS: bár alapvetően az FGP egy megbízható oldal, de a letöltéseket mindenképp érdemes külön ellenőrizni, nem-e tartalmaznak valamilyen rosszindulatú programot. Sosem lehet tudni.

(A borítóképen a Song of Horror: One Shot Chellenge című játék látható, amit szintén megtalálsz a Free Game Planeten)

Ezt is érdemes elolvasnod:

Eszméletlenül egyedi MAGYAR játék készül – és most bárki ingyen kipróbálhatja

×