Az Nvidia papíron remek fejlesztést szállított a 12VHPWR képében. Azóta azonban kiderült, hogy több RTX 4090 és 4080 kártya is megszenvedte a váltást.

2024.01.10. – Az Nvidia az RTX 3090 Ti modelljén debütáltatta a 12VHPWR névre keresztelt csatlakozóját. Kifejezetten biztató jövőképet rajzolt fel akkor a gyártó, papíron az összes felmerült problémára megoldást nyújtott volna a csatlakozó. Akár 600 wattot is képes szállítani egyetlen egy kábel és csatlakozó segítségével, míg a régebbi, 8 pines PCIe tápkábelből ekkor már 3 darab kellett a csúcskártyákra. Az RTX 40 csúcskártyái, köztük az RTX 4080 és 4090 kártyák szintén ezzel a csatlakozóval érkeztek, ám az öröm nem tartott sokáig.

Egyre több felhasználó jelezte, hogy égést tapasztalt akár a kártyákon, akár a kábeleken, később pedig már a tápokkal sem stimmelt minden. Ennek orvoslására, az Nvidia 2023 nyarán szépen csendben elkészítette a csatlakozó új változatát, mely a 12V-2×6 elnevezést kapta. Ez egyébként küllemben gyakorlatilag tökéletesen azonos a 12VHPWR-el, éppen ezért nem is tűnt fel senkinek a váltás. Szerencsére a belső azért változik, sokkal szigorúbb előírásokat követelnek meg a második verziótól. Ezt követően az új kártyák már ezzel a csatlakozóval érkeznek, de a régebbi modellek friss gyártásai is ezt kapták meg. Továbbra sem elégedett teljes mértékben az iparág.

Az ASUS egy tápcsatlakozó nélküli Nvidia RTX 4090 csúcskártyával jelentkezett

RTX 4090 Nvidia

Az ötlet korábban már felmerült a gyártó részéről és Kínában néhány modell fel is tűnt már, ám most már valódi formát is öntött. A PCIe és 12VHPWR tápcsatlakozók helyett egy különleges, extra csatlakozó kapott helyet a kártyán. Ezt a PCIe csatlakozó után találhatjuk meg, kialakításban is ahhoz hasonlít. Az ASUS nemes egyszerűséggel PCIe High-Power Connector néven illeti.

RTX 4090 Nvidia

Ezt remekül hangzik, ám ahogy azt sejteni lehetett, megfelelő alaplapi támogatottsággal is rendelkezni kell ennek kiaknázásához. A fenti képen az alaplapi, High-Power Slot csatlakozót pillanthatjuk meg. Ahogy azt sejteni lehetett, az ASUS jelentkezik ilyen lapokkal, sőt, a többi céget is erre biztatják. Remek kérdés lehet azonban, hogy mennyire és milyen gyorsan tud elterjedni ez a csatlakozó, ha csak egy gyártó alkalmazza és ott is szükség van a VGA és az alaplap cseréjére is. Az ötlet azonban nem rossz, remélhetőleg a hosszú távú megbízhatóságon sem esik majd csorba.

Forrás: Videocardz

Hiánypótló gamer kellék – Bemutatták a Skyted zajszűrő maszkját

×