Eddig a felhasználókat hibáztatták.

2023.07.03. – Az Nvidia 2022 elején jelentette be az RTX 3090 Ti kártya létezését. Az alsó hangon is 450 wattos fogyasztással rendelkező kártya már egy új csatlakozótípussal érkezett. A 12VHPWR nevet viselő szabvány célja nem volt más, mint a korábbi 6+2 pines PCIe csatlakozók lecserélése és a szükséges kábelek, csatlakozók számának csökkentése. A 12VHPWR papíron 600 wattot is gond nélkül kiszolgál, így ideális az új generációs flagship modellek számára.

Aztán persze a valóság mást mutatott. Az elmúlt évben több RTX 4090 és 4080 tulajdonos is arról számolt be, hogy a csatlakozók és videókártyák füstölni, égni kezdtek. Sőt, az elmúlt időszakban már a tápoknál is felmerül hasonló hibajelenség. Az Nvidia és a PCI-SIG a felhasználókat hibáztatta, a belső vizsgálataik alapján a nem megfelelő csatlakoztatást okozta a hibák jelentős részét.

Kívülről azonosnak tűnhet, ám a burkolat alatt változik majd a csatlakozó

Úgy tűnik, hogy mégsem lehet minden rendben, érkezik a csatlakozók második generációja!

Az Igor’s Lab információ alapján a PCI szabványokért felelős PCI-SIG és az Nvidia egy új csatlakozáson dolgozik. 12V-2×6 néven illetik a frissített változatot, mely egyébként küllemben gyakorlatilag tökéletesen azonos a 12VHPWR-el. Szerencsére a belső azért változik, sokkal szigorúbb előírásokat követelnek meg a második verziótól. Meghatározásra került, hogy mekkora áramerősséget kell elbírnia az egyes tüskéknek, ahogy maximális terhelés alatt sem lehetnek 30 foknál melegebbek, mint a szoba/környezet hőmérséklete. Remek kérdés, hogy a valóságban mennyire lesz majd hatékony az átdolgozott 12/16 pines csatlakozó. Remélhetőleg jövőre már debütálhat is az AMD, Intel vagy épp az Nvidia friss termékein.

Forrás: Videocardz

Nem kell folyton új jelszavakat kitalálnod: ingyenes az egyik legjobb jelszókezelő

×