Az elmúlt időszakban többször is találkozhattunk az ASUS csatlakozójával, a hónap közepén pedig már az ezzel felvértezett alaplap és videokártya is debütál.

2023.09.14. – A videokártya-csatlakozókat tekintve nem beszélhetünk hatalmas fejlődésről. Hosszú évekig a jelenleg is elterjedt „sima” 6+2 tűs PCIe tápcsatlakozókat használták a gyártók. Az új generációban az Nvidia megpróbálkozott a 12/16 tűs 12VHPWR nevű megoldással, melynek nem lett túl jó vége. Leégett tápok, megolvadt videokártyák jellemezték az elmúlt hónapokat. Olyannyira komoly volt a gond, hogy a gyártó gyorsan ki is adott egy második változatot, mely papíron kevésbé érzékeny a fentebb is részletezett jelenségekre.

Az "új" ASUS videokártya-csatlakozó

Az „új” ASUS videokártya-csatlakozó

Az AMD az RX 7000-as kártyák esetében is maradt a korábban bevált megoldásnál, talán ők döntöttek igazán jól. Az azonban kétségtelen, hogy a csúcskategóriás videokártyák egyre nagyobb éhségét valamilyen módon ki kell szolgálni. A tuningolt RTX 4090 példányok 600 watt fölé is belenyalhatnak, melynek eléréshez már a 3 darab PCIe tápcsatlakozó (és a slot) sem mindig elengedő. Ellentétben 2 db 12VHPWR csatlakozóval, mely akár 1200 wattot is képes szállítani az egység számára. Úgy tűnik azonban, hogy a külsős partnerek új megoldásokat is tesztelnek. Ezek segítségével nem csak hatékonyabban, biztonságosabban, de kábelektől mentesen láthatnánk el árammal a VGA-kat.

Az ASUS már árulja is az „új” videokártya-csatlakozóval felvértezett példányokat

Az ASUS megoldásával korábban már találkozhattunk, ám csak felületesen. A koncepció azonban nem igazán változott. Gyakorlatilag a PCIe slot mellé került egy másik, kisebb csatlakozó, melyen keresztül kapja az áramot a videokártya. Ez a GC-HPWR nevet kapta a kártyákon, míg az alaplapon HPCE csatlakozó néven virítana. A tápok kábeleinek továbbra is lenne haszna, csak immáron az alaplap hátuljába kellene bedugni azokat, nem közvetlenül a kártyákra.

Asus TX Gaming B760-BTF

Asus TX Gaming B760-BTF – Jól látható a dedikált csatlakozó a PCIe Slot jobb oldalán

A cég nem is várt ki sokáig, szeptember 15-én debütál a TX Gaming B760M-BTF WIFI alaplap, illetve több videokártya is. Ahogy az lenni szokott, először Kínában startolnak a kártyák, a globális megjelenésre még egy kicsit várnunk kell. Üdvözölendő döntés a gyártó részéről, hogy kereskedelmi forgalomba kerülnek a termékek, ám egy hátrányuk biztos lesz. A megvásárlásukkal kőkeményen az ASUS-hoz láncolják magukat a vevők, hiszen jelenleg más gyártó nem adott ki ilyen csatlakozóval felvértezett alaplapot vagy videokártyát. Remélhetőleg a jövőben a többiek is becsatlakoznak.

Forrás: Videocardz

Különleges drivert adott ki az Nvidia – Értékes FPS növekedést hoz

×