Mondhatnánk, hogy tiszavirág életű játék, de lárvaként még a tiszavirág is sokkal tovább húzza, mint a The Day Before. Megvan a leállás időpontja.

Gábor János

2023.12.23. – A magyar nyelvben a csupán 24 óráig élő tiszavirágot használjuk legegyértelműbb hasonlatként arra, ha valami gyorsan lejár és örökre véget ér, pedig a kérészfaj egyedei három évig fejlődnek lárvaként, hogy aztán kapjanak egy kifejlett napot, a végső lámpaoltás előtt. A The Day Before-nak annyi esély sem jut, hogy idővel (akár évek alatt, mint a gyászosan indult, mégis nagy sikerré vált Cyberpunk 2077) a rosszból legalább valamilyenné alakuljon. A kiadónak nem áll módjában további forrásokat költeni rá, úgyhogy a játék búcsúzik, ráadásul nem szépen.

 

A The Day Before hamarosan leáll

Az egykor a Steam kívánságlistájának élén álló cím többszöri késés után végül december 7-én jelent meg, túlnyomórészt lesújtó kritikákkal, és kevesebb mint két hónappal a katasztrofális indulása után le is fogják állítani a szervereit. Megvenni persze már most se lehet. A fejlesztésről kiszivárgó baljós hírek, majd a stúdió premier előtt kiadott magyarázkodása eleve nem sok jót sejtetett és a gyanú beigazolódott:

Ha csak a falat bámulod is jobban jársz, mint a The Day Before-ral

írtuk az értékelhetetlen állapotban és stádiumban megjelent címről. Nem csoda, hogy a Fntastic mindössze négy nappal a The Day Before megjelenése után csődöt jelentett, hivatalosan a játék anyagi bukása miatt. A Mytona kiadó az X-en közölte, hogy a The Day Before „visszavonul, és a szerverek lekapcsolásra kerülnek”, 2024. január 22-én.

„Ahogy azt korábban közöltük, a Mytona, mint befektető, a Steammel együttműködve dolgozik azon, hogy megkönnyítse a visszatérítést a játék összes vásárlója számára. Azon játékosoknak, akik még nem kapták meg, a Steam mostantól proaktív módon téríti vissza a pénzt” – jelentette be a cég. Jelezték továbbá, hogy a játék online közösségének hálásak a korábbi támogatásért, és bár szándékukban állt helyrehozni a dolgokat, „fejlesztőcsapat nélkül nem maradt más választás, mint a projekt hivatalos lezárása”.

Vigyázz, csalnak is vele:

Ez komoly?! – Többszörös áron vesztegetik haszonlesők a The Day Before-t

×