A The Day Before-t csak azért nem említhetjük az évtized legrosszabb játékai között, mert még a legnagyobb jóindulattal sem lehet játéknak nevezni.

2023.12.08. – Hiába van velünk az internet lassan 30 éve, sok helyütt még mindig a vadnyugatiság uralkodik. A világháló sztyeppéin az veri át a másikat, aki a legkevésbé érez bűntudatot, és bár a béna csalók könnyen és hamar pórul járhatnak, nagyon sokan úgy válhatnak kámforrá az emberek pénzével a zsebükben, mintha ott se lettek volna.

Ez különösen igaz a videojátékok világára, ahol nem ritkán annak sincsen súlyosabb következménye, ha több hónapon át következetesen és teljesen egyértelműen megtévesztő célzattal hazudnak a potenciális vásárlóknak a termékről, ami a megjelenésekor mint egy kamu mobiljáték: köszönő viszonyban sincs azzal, amit az előzetesekben, megrendezett „játékmenetekben”, meg mindenféle nyilatkozatban ígértek.

Hát persze, hogy a már messziről is GIGANTIKUS átverésnek tűnő The Day Before is egy ilyen program lett – és direkt nem nevezem játéknak, mert azzal csak legitimálnám a létezését és olyan szintre emelném, ahová a legnagyobb jóindulattal sem kerülhetne. Ezt a kupac hányadékot – már engedtessék meg nekem, hogy annak nevezzem – eredetileg 2021-ben jelentették be, mint a posztapokaliptikus multiplayer játékok új messiását, aminek eljövetelét 2022 nyarára jövendölték az alkotói. Aztán csak elhalasztották a csodát, de ilyen még a legnagyobbakkal is megesik, semmi különös.

Teltek-múltak a hónapok, majd 2023-at már azzal a jellel indítottuk, hogy a cuccos azért fog vagy még egy évet késni, mert a fejlesztők nemes egyszerűséggel elfelejtették levédetni a The Day Before címet, ami mint kiderült, valaki másnak a tulajdona.

Hát ha ez nem gyanús, akkor semmi. Valamikor nem olyan rég aztán csak sikerült az alkotóknak reagálnia az egyre burjánzó vádakra egy előzetessel, amiről újfent kiderült, hogy az előző trailerhez hasonlóan azt is más játékokból lopták-másolták. Egymás mellé lehet tenni a képsorokat, ugyanazt fogjuk látni, sőt, a Fntastic még arra se vette a fáradtságot, hogy egy kicsit átírja a narrációt.

Ezt követően pedig hirtelen megváltozott a forgatókönyv: a The Day Before valójában nem is fog megjelenni, csupán a Steam korai hozzáféréses programjába kerül be december 7-én pontban 18:00-kor – méghozzá nem kevesebb, mint 15.000 forintért cserébe. Én mondjuk ezer és egy olyan dolgot tudnék most mondani, amire jobb ötlet lenne eltapsolni ennyi pénzt: 1) például feleennyibe kerül most konzolon a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty…

Szerencse, hogy a fejlesztők még novemberben kipréseltek magukból egy posztot, amiben nem átallottak egy kis önsajnáltatást bemutatni, hátha kevésbé fogunk rájuk haragudni, mikor elteszik a bepalizott játékosok pénzét.

Ha pedig azt hitted, hogy ennél már nem lesz gázabb a szitu, akkor kezdheted megkérdőjelezni a létezésed: a The Day Before valamilyen isteni csoda folytán elérhetővé vált a Steamen ezen a néven – meg lehet venni és meg lehet próbálni játszani vele. De sok sikert hozzá. Mivel magam is járatos vagyok valamelyest a játékfejlesztésben, meggyőződésem, hogy ez az izé egy évvel ezelőtt még nem is létezett, de talán még egy fél évet is megkockáztatnék. Ellenkező esetben ugyanis biztosan kezdtek volna valamit azzal a buggal, amitől MINDEN EGYES játékos már a legeslegelső jelenetben kiglitchel a pályáról és bezuhan a semmibe.

Ez például egy IGN bemutató:

 

Persze az újratöltéssel sem jár sokkal jobban az ember, hiszen ezután azzal kell szembesülnie, hogy ez az egész egy óriás kupac szar. Mármint tényleg: egyetlen értékelhető aspektusa sincs, ami pedig ímmel-ámmal működik, azt is máshonnan lopták, vagy próbálták lemásolni inkább kevesebb, mint több sikerrel. Valakinek például feltűnt, hogy a táborokat vagymikazok, egy az egyben a The Division 2-ből nyúlták? De nem is ezek a The Day Before legnagyobb problémái, hanem, hogy egyszerűen borzalmas – igen, még a Gollamnál, a Skull Islandnál, és a The Walking Dead: Destiniesnél is sokkalta rosszabb.

Játékmenet az nem létezik – persze, lehet benne szaladgálni, meg lövöldözni, csak minek? – néhány zombi meg sem hal, lootolni unalmas és semmi értelme, amúgy is, pár percenként úgyis „kikressel” az asztalra. A hab a szartortán, hogy az előzetesekben konkrétan hazudtak, hiszen semmi sincs benne, amit ígértek, de még a műfajok sem egyeznek. A The Day Before minden, csak nem egy játék, ahhoz ugyanis előbb valahogy működnie kellene, de még ezt a mostanában igen alacsonyra rakott lécet sem sikerült megugrania. Az egyetlen szerencse, és ami miatt nem lehet teljes mértékben rásütni a Fntasticra a csaló jelzőt, hogy a Steamen van lehetőség visszakérni a pénzt, ennek fényében pedig akár még tiszteletre méltó is az igyekezet.

Hogy mi lesz ebből az akármiből, aminek eredetileg több mint egy éve meg kellett volna jelennie, azt csak a Fntastic tudhatják, de élek a gyanúval, hogy semmi. Több tízezer vásárló között úgyis lesznek, akik a korai hozzáférésre hivatkozva tovább reménykednek majd a pozitív végkifejletben és nem fognak élni a refunddal, az ő pénzük – és idejük – nagy valószínűséggel sajnos már sosem fog megtérülni.

A mérleg: 13.649 értékelésből 12.855 rendkívül negatív a Steamen.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit megtudtunk a Grand Theft Auto VI első előzeteséből

×