Úgy tűnik, hogy néha egy egyszerű videojáték szivárgás vagy pletyka is annyira inspiráló lehet, hogy megmentheti egy ember életét.

2023.11.29. – Előre felhívjuk a figyelmet, hogy cikkünk érzékeny témát érint, ami egyes olvasók számára felkavaró lehet. Oldalunkon nagyon sokat foglalkoztunk már a videojátékok hatásaival, azzal hogy mennyire befolyásolja a gamerek életét, és hogy milyen negatív és pozitív hatásai lehetnek. Számtalan kutatás világított már rá arra, hogy a videojáték önmagában nem tesz erőszakossá, ellenben rengeteg pozitív társadalmi, érzelmi és mentális hatása lehet.

Nem is olyan rég arról számoltunk be, hogy egy nagy GTA rajongó azért mondott le végleg a dohányzásról, hogy nehogy beteg legyen, amikor megjelenik a várva várt játék. Most egy hasonló hír érkezett, amikor szintén egy játék híre miatt gondolta meg magát egy gamer.

Menekülés

Azt szokták mondani, hogy a videojáték egyfajta menekülés vagy kiszakadás a valóságból, és kaland egy elképzelt világban. Néha már csak azért is nagyon várjuk a jövőt, hogy játszhassunk kedvenc játékunkkal vagy azzal, ami nagyon érdekel. Vannak olyanok is, akik már előre szabit vesznek ki, amikor megjelenik valami, hogy le tudjanak ülni játszani. Nemrég valaki arról írt az interneten, hogy egy esetleges játék megjelenése segített neki abban, hogy ne gondolkodjon el az öngyilkosságon.

A The Last of Us sorozat, mint tudjuk, elég nagy siker, ám egy elég félelmetes, reményvesztett posztapokaliptikus világban játszódik. Egy világban, ahol a túlélés egyáltalán nem garantált, ám a sorozat mégis tartalmaz egy fontos üzenet: tarts ki és élj túl! Ez az üzenet szerencsére célba ért egy játékosnál, aki nemrég azt mondta: egy lehetséges harmadik játék gondolata miatt nem lett öngyilkos.

Döntés

„Nemrég felkeltette az érdeklődésemet a hír, hogy egy férfi a GTA VI miatt leszokott a dohányzásról, és hát ez nagyon jó, látjuk, hogy a játékok tényleg nyomot hagynak az emberekben. Ezért úgy döntöttem, hogy jó lenne valami hasonlóról beszélni, ami velem történt, csak éppen a The Last Of Us kapcsán” – írta a Redditen.

„Depresszióban szenvedek, és már majdnem két éve küzdök vele. Közben többször is fontolgattam, hogy véget vetek az életemnek, amíg fel nem fedeztem ezt a gyönyörű univerzumot. Miután beleszerettem a The Last Of Us-ba, elkezdtem látni a posztokat és szivárgásokat egy harmadik játék érkezéséről. Aztán arra gondoltam, hogy ‘addig nem leszek képes az öngyilkosságra gondolni, amíg meg nem ismerem ezt a játékot’. Ez végül automatikusan jött, és annak ellenére, hogy azt hiszem, hogy a második rész a végleges befejezés, végül annyira izgatottá tesz a harmadik játék gondolata, hogy kezdem értékelni az életemet, hogy láthassam ezt a művet.”

A posztot azzal fejezte be, hogy megkérte a közösséget, hogy osszák meg hasonló történeteiket. Mint kiderült, sok más videojáték rajongónak is segített már a The Last os Us. Az említett gamer rengeteg bátorítást és támogatást kapott. „Mindig találsz valamit, amiért harcolhatsz” – írta valaki.

Az ilyen történetek bizony mindig emlékeztet arra, hogy a videojátékok valóban képesek életeket menteni. Kitartást srácok!! Egy pszichológus szerint a videojáték tényleg jó hatással lehet a depresszióra.

Ez is érdekes:

Hatalmas mennyiségű filmmel és sorozattal búcsúzik 2023-tól a Netflix

×