Kutyavilág jön, nem csak az emberiségre, hanem a legjobb barátjára is. Átalakul a kutyák teste és szőre is a felmelegedéstől vagy a jégkorszaktól.

2023.11.28. – A természet nem hülye és csak mi hisszük legyőzhetőnek, de valójában minden erejével azon van, hogy két vállra fektesse az emberiséget az erőforrások tékozlásáért. A tomboló károsanyag-kibocsátás és a környezetszennyezés következtében két forgatókönyv néz ki az emberiség és minden velünk élő faj számára a következő párezer évben: elsivatagosodás, vagy jégkorszak. Akármelyik teljesüljön is (bizonyos sorrendben valószínűleg mindkettőre sor kerül), az élővilág reagálni fog rá – feltehetőleg jobban és gyorsabban, mint az ember.

Forrás: Basepaws

Az állatvilágot nem ejtették a fejére: nem olyan életmódot él, mint az ember, aki evolúciós torzuláson megy keresztül, és szinte biztosan életképtelenné silányul, mire véget ér a 4-5. ipari forradalom. A tevékenységünkkel megváltoztatott Föld bolygón viszont lesznek túlélők: sanszos, hogy nem mi, hanem a szívósabb növény- és állatfajok. Tevékenységéből adódóan a háziállatok genetikai vizsgálatával foglalkozó Basepaws vállalat arra volt kíváncsi, hogy a kutyák vajon hogyan fognak kinézni az éghajlatváltozás lezajlása után.

Kétféleképpen alakulhatnak át a kutyák

A kaliforniai cég állatorvos szakértői megvizsgálták, hogy a jelenleg ismert kutyafajták közül néhány hogyan alakult ki, milyen fejlődési szakaszban van és következésképpen milyen lesz a megjelenése 10 ezer év múlva. A következtetéseiket képgeneráló mestereséges intelligencia segítségével jelenítették meg – szúrta ki az Interesting Engineering.

Az AI döbbenetesen hatásos illusztrációkat dobott ki, kétféle forgatókönyvre.

A Basepaws genetikusai által felkért népszerű állatorvos, Eddie Ward szerint az egyik szcenárió az, hogy a bolygónk a globális felmelegedés hatására forró pusztasággá változik, míg a másik jóslat egy hosszú és zord jégkorszakra következtet. A tudósok mind egyetértenek abban, hogy a világ jelenleg e kettő lehetőség felé halad. Az ember számára gyakorlatilag élhetetlen körülmények lesznek, viszont az állatok sokadszorra bizonyíthatják be, hogy igazi túlélők. A legjobb barátaink nagyjából ilyen átalakuláson mennek majd át:

Kutyameleg forgatókönyv

A tudósok globális felmelegedésre vázolt forgatókönyvéből kiindulva Ward úgy véli, hogy az erőforrások szűkössége ebben az időszakban a kutyák testtömegének csökkenéséhez fog vezetni. A kisebb kutyáknak kevesebb táplálékra és energiára lesz szükségük, és könnyebben is tudják lehűteni a testüket. A bőrfelület csökkenése ráadásul azzal a további előnnyel járhat számukra, hogy kevésbé lesznek kitéve a káros ultraibolya sugárzásnak, hiszen könnyebben be tudnak vackolni, gyakorlatilag bárhová. Bizonyos esetekben a kutyák bőrének árnyalata is sötétebb lehet, ami rendkívül fontos, hiszen az emelkedő hőmérséklet miatt elveszítik a szőrzetük jelentős részét. E szcenárió szerint amúgy a fejük, szemük és fülük mérete jóval nagyobb lesz, hiszen a hőség miatt inkább éjszakai életmódra állnak át. Mindezt összegezve nagyjából ilyen megjelenésű kutyák csaholnak majd a Földön:

Forrás: Basepaws

A bal felső pudlit valószínűleg fel sem ismernéd 10 ezer év múlva, de a jobb felső Golden Retriver átalakulása is sokkoló. A bal alsó agár ebben a forgatókönyvben jobban hasonlít majd egy kopasz lóra, mint önmagára, míg a jobb alsó törpespicc olyan lesz, mint Yoda és Julien király fattya.

Kutyahideg forgatókönyv

Abban az esetben, ha a világ hőmérséklete a másik véglet felé fordul, akkor új jégkorszak következik. Ebből adódóan a kutyák vastagabb, sűrűbb és nagyobb szőrzetet fognak növeszteni, hogy melegen tartsák magukat. Ward szerint ugyanakkor a tudomány egyelőre bizonytalan abban, hogy a hidegebb hőmérséklet milyen testméretű kutyákat eredményezne. Akárhogy is, biztosan több testzsírjuk lesz, ami energiatartalékként fog szolgálni, és elég esélyes, hogy farkasszerű tulajdonságokat fejlesztenek ki, visszanyerve a vadászathoz és a futáshoz szükséges izomzatot. Szélsőségesebb szcenárió szerint ezek az új vonások már alkalmasak lesznek arra, hogy véget vessenek az emberrel kötött ősi barátságnak, hiszen az élelem és a menedék megszerzése lesz a tét.

Forrás: Basepaws

A bal felső dalmatával már Szörnyella sem bírna, míg a jobb felső tacskó akár a fókák közé is beépülhet egy kis kajáért és védelemért. A bal alsó bulldog, eskü, még cukibb is ebben a formában, viszont a jobb alsó angol masztiff elől jobb, ha visszakotródunk az igluba, mert már attól leszakadnak a végtagjaink, ahogy ránk néz.

Most mondd, hogy a kutyák nem igazi túlélők:

Figyelj már: Egy kutya fog videojáték speedrunozni az AGDQ 2024-en

×