A vállalat a saját gyártású, gazdájához idomulni képes Sony Aibo Companion Robot kutyáknak keres új otthont. A kis ebek nevelőszülői programba kerülnek.

2023.09.12. – Kevés szomorúbb, de egyben szívmelengetőbb sztorit lehet hallani elhagyott gyerekjátékokról. A Sony úgy döntött, hogy nevelőszülői programot, kvázi robotmenhelyet nyit az Aibo kutyák számára, amelyek megunt társaságként kerülhetnek új, szerető otthonba. Az ötlet elég meredeken hangzik, pedig van értelme – többszörösen is.

Forrás: Aibo

Jó céllal alapít robotkutyamenhelyet a Sony

Ahelyett, hogy elektronikai hulladékként, vagy illegális szemétlerakókban végeznék, a Sony gyártmányú Aibo robotkutyák visszakerülhetnek a gyártó oltalmazó karjai közé. A társasági házikedvencnek kitalált, de annak minden maceráját (etetés, sétáltatás, állatorvos, stb.) nélkülöző robotebek az Aibo Foster Parent Programban lelhetnek új otthonra. A ridegebb nevükön ERS-1000-es példányok visszafogadása

elsősorban az e-hulladék csökkentését szolgálja, de van további nemes célja is.

Még mindig jobb, ha egy nem élő házikedvencet un meg, aztán dob ki a család, de ezeknek a bájos robotoknak a sorsa akkor is szívszorító. Ennek oka pedig az, hogy nem egy hagyományos, csupán gombnyomásra csaholó vagy fetrengő animatronikról beszélünk. Az Aibo kutyák fejlődő személyiséggel rendelkeznek, és mindegyik valamilyen szinten egyedivé válik abban a családban ahová kerül. A roboteb tanul a hétköznapi interakciókból, kommunikál és életszerű benyomások alapján utánoz természetes mozdulatsorokat. Mivel ennyire okos, persze jó drága is: a kiskereskedelmi ára 2900 dollár, vagyis egymillió forint körül alakul.

Így kezeli a Sony a menhely robotjait

Az iMachez méltó árfolyamon kínált robotokat annak ellenére is megunják az emberek, hogy képesek felfejlődni egy igazi kisemlős értelmi szintjére. Ezért találta ki a menhelyet, avagy nevelőszülői programot a Sony. A TweakTown szerint azt tervezik, hogy „méltó elbánásban részesítsék” őket. Ez a szó legnemesebb értelmében azt jelenti, hogy a visszavett és felújított eszközöket eladományozzák – tényleg ahhoz hasonló módon, ahogy az igazi kutyákat kezelik a valódi menhelyek.

Az egyelőre csak Japánban beindított program keretében a rossz állapotú Aibo kutyusok alkatrészdonorokká válnak a Sony műhelyeiben, míg a működő példányok befogadókhoz kerülnek. Utóbbiak nem ritkán olyan egészségügyi intézmények, ahol terápiás állatként használják őket.

Nem minden barát, ami robotkutya:

Hamarosan vehetsz egy robotkutyát, aminek lángszórója is van

×