Szakemberek, kutatók és 3D-modellezők megmutatják, hogyan fog kinézni az emberi test pár száz év múlva, ha ugyanígy fogjuk használni a technológiát, mint ma.

2022. 11. 07. – Az emberi életkörülmények, vele együtt pedig az emberi test az évezredek során egészen elképesztő változáson esett át. Volt idő, amikor a testünk túlnyomó részét védelmező, erős szőrzet borította, amellyel hatékonyan védekezett például a hideg ellen, sőt, a testalkatunk és a szerkezetünk is óriási átalakuláson ment át.

De nemcsak a természetes evolúció lehet hatással az emberi létre. A találmányaink, újabb vívmányaink, mindennapi eszközeink és szokásaink is egészen drasztikusan képesek átalakítani bennünket. Az egyre modernebb technológiának köszönhetően például egyre kevésbé lesz szempont az erős testalkat, hiszen a kemény munkát elvégzik helyettünk a gépek, így újabb típusú feladatokhoz kell alkalmazkodnunk.

Ezek pedig egyre inkább a kütyüjeink köré épülnek, legyen az a telefon, a tévé, a konzol, vagy a számítógép. Az ember egyre több és több időt tölt az életet megkönnyítő, azt alaposan átszervező eszközök előtt, amelyek nemcsak a mentális mibenlétünkre lehetnek hatással, hanem akár a testünkre is.

Az elmúlt évtizedekben egyre többen mutattak – és mutatnak rá a mai napig – a tech-használat káros testi hatásaira, melyeket egyelőre még nem sokan vesznek komolyan. A legtöbben ugyanis a napi teendőkön nem látnak túl, míg a szabadidőért olyan szórakoztató programok, alkalmazások, és közösségi médiumok versenyeznek, melyeknek legfőbb célja nem pont az eszközről való leszakadás.

Ez pedig egyre súlyosabb problémává kezd válni, amivel ha nem kezdünk valamit, komoly testi következményei is lehetnek.

Ennek a témának ment alaposan utána a TollFreeForwarding, ami tudományos kutatások, különböző szakértői vélemények és 3D-s szakemberek segítségével azt mutatják meg, hogy miként fog kinézni az emberi test, ha néhány száz évig változatlan, vagy egyre erősödve használja a mindennapi technológiát.

Azaz milyen lesz az ember 3000-ben, ha a gép, a telefon, vagy a játékkonzol előtt fogja élni az életét?!

A jövőbeli embert Mindy-nek hívják

PÚPOSODÁS

A problémáért egyébként nem is kell száz éveket előre utazni a jövőbe, elég csak nyáron körülnézni a tömegközlekedési eszközökön. A modern kütyüjeink – például az okostelefonok vagy monitorok – kialakításának, úgy pedig jellemző használati módja, azaz hogyan ülünk, milyen testtartást veszünk fel közben, jelentős hatással van már most a testünkre.

Az órákon át tartó lefele, a telefonra való nézés megterheli a nyakat, a gerincet pedig kibillenti az egyensúlyából. Vagyis a nyaki és a vállizmoknak extra erőt kell kifejteniük ahhoz, hogy képesek legyenek megtartani a fej (egyébként nem kicsi) súlyát. Ugyanez igaz a monitor előtti görnyedésre is – ekkor a fej és a nyak szintén előrebukik. Ez pedig nyaki elváltozásokhoz, illetve púposodáshoz vezet.

Ezt már manapság is megfigyelhetjük magunkon vagy másokon, és bár nem lehetetlen eltüntetni, esetleg megelőzni, a legtöbben mégsem kezdenek vele semmit. Hamarosan pedig komolyabb világbetegséggé is válhat, ha nem az már most.

Gamer egészség: Púposodik a nyakad alatt? – Ez a banyapúp, és ezt teheted ellene

PÖTYÖGŐ UJJAK

A túlzott okostelefon-használat még az ujjakban is komoly elváltozásokat okozhat. Mivel a telefonok, de főleg az érintőképernyős okostelefonok nem olyan régóta léteznek, úgy erre is a közelmúltban jöttek rá, hogy a telefonok folyamatos markolásától, és az állandó pötyögéstől az ujjak – de főleg a hüvelykujj – karomként befele görbülhet.

Ez szintén egy már most is létező probléma, amit a szakzsargon Könyök alagút (Cubital tunnel) szindrómának nevez. ez azonban nemcsak az ujjakra, hanem (nyilván) a könyökre is hatással van, ami zsibbadást, bizsergést okoz a gyűrűs és a kisujjakban, illetve alkarfájdalmat és gyengeséget a kézfejben.

VASTAGABB KOPONYA

Bár egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a különböző adótornyok, vagy a telefonokból érkező sugárzás nem öl, nem butít és nyomorba sem dönt, de ettől függetlenül léteznek, amihez a testünk is alkalmazkodhat. Ennek nyomán a Mindy-nek nevezett jövőbeli embermodell koponyája vastagabb, mint a miénk, ami így jobban védi az agyat a külső hatásoktól. Sőt, ezzel párhuzamosan az agy mérete is csökkenhet, de erre vonatkozóan még elég keveset tudunk.

DÉMONI SZEMPÁR

Az egyik utolsó látható elváltozás azt a szervet érintheti, ami talán a legtöbbet van kitéve a képernyőknek, a szemet. A kutatók szerint a túlzott képernyőhasználat szem- és fejfájást is okozhat, amihez természetes módon idővel alkalmazkodhat.

A Toledói Egyetem kutatója, Kasun Ratnayake szerint – ha ezen a téren nem történik változás, az emberi test akár radikális módszerekkel veheti fel a harcot a számára kényelmetlen vagy káros külső hatással. A szakember szerint akár egy második szemhéj is kifejlődhet, ami képes lehet kiszűrni a szem számára káros kék fényeket, míg az olyan más nagy hullámhosszú fényeket, mint a zöldet, a sárgát vagy a vöröset átengedné.

A technológia ugyanakkor nemcsak a testünkre, hanem a mentális állapotunkra és egészségünkre is óriási hatással lehet. Sőt, egyesek szerint itt történhet a legnagyobb negatív változás a jövő emberében, hacsak nem teszünk ellene valamit. Erre azonban az egészségügyi rendszerek, illetve a technológiai vállalatok, úgy a termékeik működésének alapos megváltoztatására volna szükség, és sajnos egyikre sem látni túlontúl biztató jeleket.

Azaz a pszichológiai szolgáltatásoknak a jelenleginél sokkal elérhetőbbnek kellene lenniük, miközben az államoknak szigorú korlátozásokat kellene bevezetniük a közösségi médiában érdekelt vállalatokra.

Ezek azonban nem mostanában fognak megváltozni, ahogyan a tömegfelhasználók sem azonnal fogják megváltoztatni a rossz szokásokat, melyek a fent bemutatott deformációkhoz vezethetnek. Sőt, mivel már az újabb generációk is egyre hamarabb kezdenek el ilyen eszközöket használni a szülőktől ellesett módokon, úgy ezek a problémák is egyre hamarabb és  hamarabb jelentkezhetnek.

Ez is érdekelhet:

Ez vár ránk? – Ilyenné alakulhat az emberiség 1000 és 10.000 év múlva?

×