A színészeket összefogó szakszervezet, a SAG-AFTRA megszavazta, hogy a videojáték-cégek ellen akár indulhat a sztrájk. Mi történik?

2023.09.26. – Ha nem maradtál le teljesen az elmúlt időszakban a világ eseményeiről, akkor bizonyára te is tudod, hogy Amerikában igen komoly sztrájk zajlott a filmírók és színészek körében. Mint ismert: a Hollywood egészét megbénító színész- és írósztrájk május elején indult, először csak az írók és forgatókönyvírók leállásával. Az Amerikai Írók Céhének (WGA) munkabeszüntetéséhez később csatlakozott a színészeket összefogó szakszervezet, a SAG-AFTRA is, hogy megsürgessék az alkukötést.

Aztán néhány nappal ezelőtt, 146 nap leállás után megállapodás született – jelentette be a WGA. A szervezet szerint „a végleges szerződés megfogalmazásától függően elvi egyezségre” jutottak a felek.

A videojátékok azonban még veszélyben lehetnek, a játékcégekkel még nem született megállapodás.

Sztrájk a videojátékok ellen?

Igen, ahogy arról mi is nemrég beszámoltunk, a SAG-AFTRA vezetősége a videojáték-cégekre is szerette volna kiterjeszteni a sztrájk lehetőségét, amennyiben az iparágban dolgozók nem kapnak kedvezőbb bánásmódot és lehetőségeket. Így szavazás indult, hogy sztrájkengedély születhessen, ha nem sikerült megállapodni a kiadókkal.

„Most már az interaktív videojátékokról szóló megállapodásunk is patthelyzetben van. Ismét szembe kell néznünk a munkaadói kapzsisággal és tiszteletlenséggel. Ismét a mesterséges intelligencia veszélyezteti tagjainkat, mivel csökkennek a munkalehetőségek. A SAG-AFTRA ismét szembeszáll a zsarnoksággal a tagjai nevében” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke korábban.

Megszavazták

A videojáték-ipar elleni sztrájk most egyre valószínűbbé vált. A SAG-AFTRA tagjai ugyanis igennel szavaztak arra, hogy engedélyezzék a sztrájkot 10 nagy videojátékgyártó cég ellen. Ilyen játékcég többek között az Insomniac, a Disney, a Warner Bros., az Epic Games, az Activision és az Electronic Arts (EA). A Deadline szerint 34 687 szakszervezeti tag 98,32%-ban szavazott a döntés mellett.

Mit jelenthet ez?

Nem meglepő, hogy a SAG-AFTRA a videojáték-ipart tekinti következő célpontjának. Mindkét iparág dolgozói hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg a mérgező munkakörülmények és az AI elterjedése miatt. Ez a színészekre, írókra, szinkronszínészekre és egyéb szereplőkre is vonatkozik. A SAG-AFTRA és a videojáték-cégek közötti tárgyalások holtpontra jutottak.

„Öt tárgyalás után teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a videojáték-cégek nem hajlandók érdemben megvitatni a kritikus kérdéseket. Ezek a gyenge fizetés és a mesterséges intelligencia szabályozatlan használata. Továbbra is bízom abban, hogy sikerül olyan megállapodást kötnünk, ami megfelel az igényeknek. A tagjainknak elegük van abból, hogy kihasználják őket. Ha ezek a vállalatok nem hajlandóak tisztességes alkut ajánlani, a következő a sztrájk lesz” – mondta Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA igazgatója.

„Itt az ideje, hogy a videojáték-cégek abbahagyják a játszadozást, és komolyan foglalkozzanak a megállapodással. A szavazás eredménye azt mutatja, hogy itt az ideje, hogy ezek a cégek olyan megállapodást kínáljanak az előadóinknak, ami élhető karrierlehetőséget kínál a videojátékokban” – modnta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke.

Szóval a szakszervezet most komolyan tárgyalni szeretne a videojáték-cégekkel arról, hogy a játékokban dolgozók is jobb bánásmódban részesüljenek. Amennyiben nem járnak sikerrel, a videojátékok ellen is sztrájk indul. Ez pedig bizony azzal jár, hogy a játékok megjelenésében komoly késésekre számíthatunk majd.

A játékipar elleni sztrájk a szakszervezet és a vállalatok között most a tárgyalásokon múlik, amik a héten kezdődnek.

Ezt láttad?

Megmenekültek a játékaink? – A fejlesztők legyőzték a Mohó Jojó Unity-t

×