Úgy tűnik, hogy a videojátékok sem ússzák meg az Egyesült Államokban zajló írósztrájkot, aminek következtében rengeteg film és sorozat megjelenése késik.

2023.09.02. – Az utóbbi időben biztos te is hallottál róla, hogy az Egyesült Államokban komoly írósztrájk zajlik, ami miatt rengeteg film és sorozat munkálata leállt vagy késik. Az amerikai szakszervezet, a SAG-AFTRA gyakorlatilag hónapok óta sztrájkot hirdetett a produkciók ellen, ráadásul úgy néz ki, hogy az írósztrájkot most egy újabb területre terjesztik ki. Sajnos a videojátékok-ipar jöhet.

Az írósztrájk lényege nagyon röviden annyi, hogy az amerikai forgatókönyvírók szövetsége már hosszú évtizedek óta harcol az írók megbecsüléséért. 15 évvel ezelőtt egy ilyen sztrájk nagy leállást okozott Hollywoodban, a gyártás tetszhalott állapotba került, hiszen nem volt aki megírja a filmeket, sorozatokat.

Az idén májusban sztrájkba kezdő írók a nagy stúdiók mellett a streaming-szolgáltatók “ellen” is sztrájkolnak, miután úgy érzik, alul vannak fizetve. Persze nem csak több pénzt szeretnének, de a másik aggodalmuk a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligenciák elterjedése, ami elveheti a munkájukat.

Videojátékokra is kiterjesztik az írósztrájkot

A Deadline szerint SAG-AFTRA vezetősége most úgy döntött, hogy sztrájkengedélyezési szavazást indít 10 videojáték-kiadó céggel szemben. A sztrájkengedélyről szóló szavazás szeptember 5-én kezdődik és szeptember 25-én ér véget. Ha megszavazzák, lesz lehetősége az íróknak, alkotóknak a játékkészítők ellen sztrájkolni.

„Most már az interaktív videojátékokról szóló megállapodásunk is patthelyzetben van. Ismét szembe kell néznünk a munkaadói kapzsisággal és tiszteletlenséggel. Ismét a mesterséges intelligencia veszélyezteti tagjainkat, mivel csökkennek a munkalehetőségek. A SAG-AFTRA ismét szembeszáll a zsarnoksággal a tagjai nevében” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke.

A lehetséges 10 videojáték kiadó, ami sztrájkra számíthat, a következő:

  • Activision Productions Inc.,
  • Blindlight LLC,
  • Disney Character Voices Inc.,
  • Electronic Arts Productions Inc.,
  • Epic Games, Inc.,
  • Formosa Interactive LLC,
  • Insomniac Games Inc.,
  • Take 2 Productions Inc.,
  • VoiceWorks Productions Inc., and
  • WB Games Inc.

„Mindannyian olyan tisztességes szerződést szeretnénk, ami tükrözi a SAG-AFTRA által képviselt előadóművészek fontos szerepét egy olyan iparágban, ami világszerte játékosok milliárdjainak nyújt világszínvonalú szórakozást. Reméljük, hogy a lehető leghamarabb sikerül kölcsönösen előnyös megállapodást kötnünk” – mondta Audrey Cooling, a videojáték-gyártó cégek szóvivője.

Mi történhet?

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy amikor a tárgyalások szeptember 26-én folytatódnak, akkor a SAG-AFTRA már szeretne egy jóváhagyott sztrájkengedéllyel a kezében leülni. Audrey Cooling szerint a videojáték cégek nem igazán foglalkoztak a korábbi megállapodás értelmében az írók igényeivel és feltételeivel, így nincs más választásuk, mint drasztikus lépést tenni. Az interaktív média, vagyis a videojátékok egy külön megállapodás részét képezik, vagyis elkülönül a televíziós, színházi és streaming szerződésektől, amelyek ellen a SAG-AFTRA tagjai jelenleg sztrájkolnak.

„A mesterséges intelligencia szabályozatlan használata óriási veszélyt jelent a művészek szakmájára” – tette hozzá a szóvivő.

Amellett, hogy szeretnék, hogy az AI ne szorítsa vissza a munkalehetőségeket, a SAG-AFTRA a videojáték-előadók (motion capture színészek és szinkronhangok) számára ugyanolyan béremelést és jogokat kér, mint a filmes és televíziós dolgozóknak. Például hogy a motion capture munkálatok alatt is legyen 5 perces pihenő, legyen készenlétben orvos stb.

„A videojátékok karaktereit életre keltő művészek olyan szerződést érdemelnek, ami tükrözi azt az értéket, amit a több milliárd dolláros játékipar számára nyújtanak. A mesterséges intelligencia már most valós fenyegetést jelent” – mondja Duncan Crabtree-Ireland, a szakszervezet országos igazgatója.

Való igaz, hogy mostanában a mesterséges intelligencia rendszerek nem csak a videojáték-írókat, de a színészeket, előadókat is veszélyeztetik. Sok esetben ugyanis már nincs szükség egy-egy színészre hosszútávon ahhoz, hogy az arcát, mozgását, hangját használják játékokban. Elég egy egyszeri alkalommal, egyszeri díjért rögzíteni őket, majd az AI segítségével felhasználni a végtelenségig. A szakszervezet olyan szerződést szeretne, ami ezt megakadályozza.

A szakszervezet megjegyezte, hogy a sikeres sztrájkengedélyezési szavazás nem indít automatikusan írósztrájkot. Ez csak lehetővé teszi, hogy sztrájkot hirdessenek, ha a videojáték-cégek nem tárgyalnak tisztességesen a tagok érdekében.

Ha azonban nem sikerül megállapodni, az azt jelentheti, hogy a videojáték-írók, előadók szintén sztrájkolhatnak. Az pedig azzal járna, hogy még több videojáték késhet, mint amennyiről eddig tudunk. Ez semmiképpen sem jó hír a gamereknek.

Ezt láttad?

Úristen: így fosztották ki élő adásban – a YouTuber tízmilliókat bukott

×