Óriásit hibázott a streamer a legutóbbi élő közvetítésében, aminek az lett a vége, hogy több mint 20 millió forinttal meglopták.

2023.09.02. – Egy blokklánc és kriptovaluta témákkal foglalkozó YouTuber a minap éppen élőzött, amikor a megosztott képernyőn véletlenül felvillantotta több kriptotárcájának létfontosságú adatait. Hamarosan úgy kifosztották, mint annak a rendje – vette észre a TweakTown.

Forrás: Freepik

Nevedben a sorsod: a YouTuber egy bizonyos Ivan Bianco, aki a kriptopénz-játékokra fókuszáló Fraternidade Crypto csatornát vezeti, Brazíliából. Éppen élő közvetítést bonyolított, amikor egy dokumentumot megnyitva – nyilván akaratán kívül – felfedte a tárcái néhány seed phrase-ét. Ezek ugye olyan szócsoportok, amelyeket a kriptotárca generál le véletlenszerűen, hogy egyedi azonosítóként szolgáljanak – egyrészt a számlákhoz való hozzáféréshez, másrészt a visszaállításhoz. A kriptoalkalmazások azt ajánlják, hogy ezeket a szavakat írd fel egy papírra és jól tedd el. De NE, még egyszer: NE tárold a gépeden – legalábbis könnyen hozzáférhető dokumentumban. És ha mégis,

legalább ne mutasd meg országnak-világnak egy streamben.

Bianco sajnos ennek szaladt alá. De nagyon. Miután a közvetítéséből kiderültek a seed phrase-ek, egyes nézők lejegyezték, így később hozzáfértek a számláihoz, amelyekről el is loptak 60.000 dollár (kb. 21,4 millió forint) értékű kriptó érmét és NFT-t. Ez gyakorlatilag néhány perccel a stream után megtörtént, a YouTuber meg sírva magyarázhatta a nézőknek, hogy hogy járt.

Bianco a következő videókban megosztotta a feltört tárca tranzakcióit, amelyekből kiderült, hogy az adott pillanatban 50.800 dollárt érő 86.600 MATIC-tól, 5750 dollárba kerülő 3,35 Ethereumtól és más kisebb mennyiségű kriptótól fosztották meg, összesen kb. 60.000 dollár veszteséget okozva. A streamer azóta feljelentést tett a rendőrségen, de a Decryptnek elárulta, hogy nem sokra ment a nyomozókkal, akiknek dunsztjuk sincs a kriptók világáról. Tanulságos.

A YouTuber mázlija

Az események szerencsés fordulatot vettek: Biancot megkereste egy meg nem nevezett személy, aki azt kérte, hívja fel, mert tudja mi lett a pénzével. Az illető beismerte, hogy a MATIC-ot ő emelte el, és aztán a mintegy 50.000 dollárnak megfelelő kriptovalutát visszautalta. A YouTubert ezután azzal vádolták meg a nézők, hogy nem is történt igazi lopás, csak megrendezte az egészet, hogy hírverést keltsen maga körül. Bianco tagad, pedig tényleg gyanús, hogy a tolvajt végül nem dobta fel. Mint mondta, visszakapta a pénzt, így már „nem akar kicseszni” az illetővel, és nem is fogja felfedni a személyazonosságát.

A pénz egy része egyébként még mindig nem került elő, úgyhogy Bianco a Decrypt és a nyilvánosság segítségét kérte – hátha sikerül visszaszerezni. A streamer mindenesetre jelezte: reméli, ez az esemény figyelmeztetésként szolgál mindenkinek, hogy legyen sokkal óvatosabb az interneten.

Nézd meg ezt is – ilyen, amikor a streamereknél elgurul a gyógyszer:

Elment a streamer eszetek?! Az 5 legfelelőtlenebb és legostobább streamer balhé valaha

×