Az EU a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségét lehetővé tevő szabályokat fogadott el.

A napokban az Európai Unió komoly törvényt szavazott meg, ami egységesen érint mindenkit, aki kripto-pénzt használ. Az Európai Unió pénzügyminiszterei egyhangúlag megszavazták a Kriptográf Eszközök Piacai (MiCA: Markets in Crypto-assets) törvényt, aminek célja, hogy megvédje a felhasználókat. Ennek részleteiről itt olvashattok.

Ezzel együtt megszavazták a TFR (Transfer of Funds Rule) törvényt is, ami a pénzmosás elleni küzdelem jegyében született. Az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségének biztosítására és az ezzel kapcsolatos adatokra vonatkozó szabályokat fogadott el – írja az MTI. Ennek célja tehát az utalások pontos lekövetése, jelentésekkel, adatokkal.

A tanácsi közlemény szerint a pénzátutalásokra vonatkozó, a kriptoeszközök átutalására is kiterjesztett szabályok pénzügyi átláthatóságot biztosítanak a kriptoeszköz-átváltások esetében, és a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak megfelelve szavatolják,

hogy a kriptoeszközöket ne használják fel bűncselekmények elkövetésére.

Az új szabályok értelmében a kriptoeszköz-szolgáltatók – a tranzakció tárgyát képező kriptoeszközök összegétől függetlenül – kötelesek összegyűjteni és hozzáférhetővé tenni bizonyos adatokat az általuk lebonyolított kriptoeszköz-átutalások kezdeményezőjéről és kedvezményezettjéről. Ez biztosítja az átutalások visszakövethetőségét, ezáltal az esetleges gyanús ügyletek könnyebb azonosítását és letiltását.

Magyarország is megszavazta:

Közölték: az irányelv javítani fogja a tagállamoknak az adócsalás, az adókijátszás és az adókikerülés felderítésére és leküzdésére való képességét azáltal, hogy az EU-ban székhellyel rendelkező kriptoeszköz-szolgáltatók számára előírja – függetlenül azok méretétől -, hogy tegyenek jelentést az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek ügyleteiről.

Emellett az aktualizált irányelv hatálya kiterjed majd a pénzügyi intézmények elektronikus pénzek és központi banki digitális fizetőeszközök tekintetében fennálló jelentéstételi kötelezettségeire, valamint a természetes személyek által igénybe vett, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapításokkal kapcsolatos automatikus információcserére is.

A kriptoeszközökre, az elektronikus pénzre és a központi banki digitális fizetőeszközökre vonatkozó új jelentéstételi követelmények 2026. január 1-jén lépnek hatályba. Az új szabályok végleges elfogadásához még az Európai Parlament véleménye szükséges – tették hozzá.

Ezt láttad?

Ha elbukik az Xbox, akkor vele bukhat a komplett konzolos gaming is

 

×