A múlt heti New York-i zavargás ingyen PS5-ök ígérete miatt robbant ki, de voltak még nagy hatású streamer baklövések ezen kívül is.

2023.08.07. – Biztosan találkoztál a Leet.hu-n a hírrel, hogy konkrét zavargást okozott a Twitchen többmillió követővel rendelkező Kai Cenat köztéri eseménye. A streamer az ígéret szerint szétosztott volna párszáz PS5-öt a rajongói között. Óriási botrány lett belőle. Nem ez az egyetlen eset, amikor egy a közösségi médiában gyors népszerűségre szert tevő influencernek (vagy minek) elszáll a józan esze, és olyan eseményeket indít el, ami beláthatatlan következményekkel fenyeget. Az utóbbi pár évben

akadt néhány kifejezetten kínos, társadalmi vagy fizikai károkat és halált is okozó közvetítés, aminek nem csak a hülye ötletgazda itta meg a levét.

Sokáig lehetne taglalni, hogy a streamereknek mekkora felelősségük van abban, hogy a rájuk hallgató közönséget mire sarkallhatják a látottak, de az alábbi sztorik épp’ elég beszédesek (köszi a segítséget, seventeen). Olyan emberektől származnak, akik többnyire bármiféle kommunikációs felkészültség nélkül (tisztelet a ritka kivételnek), ösztönösen készült videókkal váltak ismertté, aztán még fejükbe is szállt a dicsőség, ezért elkezdtek égbekiáltó baromságokat művelni.

A probléma nem csak külföldi: Magyarországon például, amíg asztalos végzettség nélkül szabályosan nem értékesíthetsz egy széket se, tartalomelőállító (újságírás, audiovizuális kontentgyártás, stb.) vállalkozás alapításához nem kell szakirányú papír. Pedig a képzettséggel felelősségérzet és olyan tapasztalat is jár, hogy az ember tisztában van vele, milyen következménye lehet a nézők körében annak, ha nem etikusan, vagy hibásan közelít meg egy témát – esetleg kockázatos tettekre bátorítja őket.

5. Mosószerzabáló challenge

Csak azért, mert egy csomó tinédzser és hatalmas YouTube-sztár, mint például GloZell Green, videókat készített arról, hogy a mosószert eszik, nem jelenti azt, hogy otthon is ki kell próbálni. Mivel szuper veszélyes és potenciálisan halálos veszélyt jelenthet, de ezzel a közönség naivabb része nincs tisztában és maga is áldozatul eshet egy felelőtlenül indított kihívásnak.

Forrás: GloZell Green, YouTube

A Tide Pod Challenge 2018 elején szállta meg az internetet, és nagyon súlyos következményei voltak. Egyes üzletek szó szerint elzárták a vevők elől a mosószertasakos terméket, mert attól kellett tartani, hogy a kihívásnak megfelelve hazaviszik és a kamera előtt megeszik. A CNN kiderítette, hogy amikor a Tide Pod Challenge a legfelkapottabb volt, 15 nap alatt ugyanannyi vészhívást kapott Amerikában az országos toxikológiai forródrót, mint máskor egy egész év alatt.

4. Agyonlőtte a férjét a videóért

2017 júniusában Monalisa és Pedro fel szerette volna pörgetni a közösen működtetett csatornájuk feliratkozásait, ezért úgy döntöttek, hogy életveszélyes stuntot hajtanak végre. Nos, az egyikük életét is vesztette azért, hogy kiderüljön: nem, egy vastag könyv nem képes megállítani egy fegyver lövedékét.

Forrás: La Monalisa, YouTube

A streamer páros azt tervelte ki, hogy Monalisa rálő Pedróra, miközben az egy egy vastag könyvet tart maga elé, hátha a töltény megáll a lapok között félúton. Nem állt meg. Érthetetlen, miért nem próbálták ki előre, hogy működik-e a trükk, de így egy szó szerint rosszul elsült geggé vált a dolog: Pedro a mellkasát ért lövés következtében a helyszínen meghalt. Az ekkor húszéves anya, aki az eset idején második gyerekét várta gondatlanságból meggyilkolt férjétől, vádalkut kötött. A New York Times utolsó információi szerint hatszor 30 nap letöltendő büntetés mellett 10 év próbaidőt vállalt, amit a bíróság alighanem el is fogadott. A büntetést azért lehetett ennyire enyhe, mert a halálos mutatvány a férj ötlete volt.

3. Porig alázott egy hajléktalant a fogkrémes Oreoval

A fentebb írt esetnél sokkal súlyosabb jogi következményei lettek egy kétségtelenül visszataszító, de emberéletet azért mégsem fenyegető ügynek. Érthetetlen. Nem mintha nem érdemelte volna meg, csak a büntetés mértéke furcsa a 4. pontban írt emberöléssel összehasonlítva – igaz, nem is Amerikában történt. A YouTuber Kanghua Ren, azaz „ReSet” 15 hónap börtönbüntetést és 22.300 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért 2017-ben lefilmezte magát, miközben megetet egy hajléktalan férfivel egy fogkrémmel töltött Oreot.

Forrás: ReSet, YouTube

Barcelonában tárgyalták az ügyét, és a bíróság a tréfa „kiszolgáltatott áldozata” ellen elkövetett becsületsértésért ítélte el. Bár a börtönbüntetés végül aligha lett letöltendő (a spanyol törvények lehetővé teszik a büntetlen előéletűek két évnél rövidebb időtartamú ítéletének felfüggesztését), alighanem komoly lecke volt. A súlyos büntetés kiszabásához egyébként nagyban hozzájárulhatott az, hogy ReSet monetizálta a videót, ami az eltávolításáig több mint kétezer euró (kb. 800 ezer forint) bevételt termelt neki. A felvételen ReSet ezt mondta a hajléktalan férfiról: „ez segíteni fog megtisztítani a fogait – nem hiszem, hogy megtisztította őket, amióta ilyen csóró lett”. Remek srác. Reméljük sosem tér vissza a közvetítésekhez.

2. Zsidózás és más öncélú rasszista tartalmak

Az alcímből talán rögtön világos is, hogy ebben a pontban PewDiePie-ról lesz szó, akit annak ellenére sem hagyott még faképnél óriási követőtábora (111 millió feliratkozó a YouTube-on), hogy rendszeresen keveredik rasszista botrányokba. De úgy elég keményen. A legrosszabb éve ebből a szempontból a 2017-es volt. Ekkor sikerült rátalálnia a Fiverr oldal szolgáltatásaira, amelyek azt ígérték, hogy csupán 5 dollárért vannak emberek, akik bármit megcsinálnak. Több se kellett az idiótának: felbérelt pár láthatóan nincstelen dzsungellakót a világ másik végén arra, hogy tartsák a kamera elé a feliratot: „Halál a zsidókra!”.

Forrás: The Sun

Becsületes nevén Felix Kjellberg januárban osztotta meg a videót, amiért előbb bocsánatot kért (ja, miután szerződést bontott vele a Walt Disney), de aztán elkezdte azokat az újságírókat okolni, akik a The Wall Street Journalnál felkapták a témát. Érted: szerinte nem a tartalommal volt a baj, hanem azzal, hogy valaki kritizálta azt. Szerinte a gyűlölet már amúgy is létezik, és valójában azok erősítik tovább, akik az ő nagyságos szemére olvasták ezt a problémát. Mert a maga részéről csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mennyire gáz a Fiverr, ahol még ezt is lehet. PewDiePie a gyenge mentegetőzést hamarosan elhiteltelenítette, amikor még ugyanezen év szeptemberében „niggerezett” is egyet valamelyik élő közvetítésében. Mondjuk, ezért legalább nem hibáztatott mást, csak saját magát.

1. Hullát filmezett az erdőben

Vitathatatlanul az eddigi legnagyobb YouTube-botrány – már ami a közfelháborodást illeti – Logan Paul 2017 végén, vagy 2018 elején készült videója, amelyen egy öngyilkosságot elkövetett személy holttestét mutatta be. A felvétel a japán Aokigaharában, a közbeszédben a sok haláleset miatt csak „öngyilkosok erdejeként” emlegetett területen készült.

Forrás: Logan Paul, YouTube

Bár az elhunyt arcát kitakarták a videón, elég egyértelmű volt, hogy Paul egy öngyilkos holtteste felett bohóckodik, és mivel a streamer követőinek nagyon nagy része gyerek, érthető módon sokan nyilvánosan elítélték a gusztustalan és korhatáros tartalom, pláne annak monetizálása miatt. Bár bocsánatot kért a videóért, amit el is távolított, a YouTube egy időre felfüggesztette a hirdetéseket a csatornáján. A pasas amúgy sem a finomkodásról híres: a japán túrája alatt készült egyéb bejegyzésekben az látható, hogy tiszteletlenül bánik mind az emberekkel, mind pedig a kultúrájukkal, máskor meg olyan videó is felkerült az oldalára, amin elektrosokkot végez egy patkány tetemén.

+1:

Normális ez?! A YouTuber a videó miatt hagyhatta lezuhanni a repülőjét

×